ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στρατηγικές επενδύσεις: Κίνητρα, «πέναλτι» και καθορισμός παραδοτέων στο νέο πλαίσιο

09:28 - 09 Απρ 2019 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Στρατηγικές επενδύσεις: Κίνητρα, «πέναλτι» και καθορισμός παραδοτέων στο νέο πλαίσιο
Σημαντικές τομές στο πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που κατατέθηκε στη Βουλή. Βασικό σημείο το γεγονός ότι πλέον μπαίνει ο όρος του «παραδοτέου» για τους επενδυτές που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση περί στρατηγικών επενδύσεων, δηλαδή προβλέπεται η σε ορισμένο χρόνο υλοποίηση σταδίων του σχεδίου ώστε να συνεχίζει να ισχύει το ευνοϊκό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα , μπαίνει η έννοια της παρακολούθησης της όλης εξέλιξης του έργου. Έτσι, όπως αναφέρεται, αν δεν τηρηθούν οι χρονοσειρές και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο επενδυτής, η επένδυση παύει να θεωρείται Στρατηγική κι έτσι ανακαλούνται τα εγκεκριμένα κίνητρα και δεν επιστρέφεται η διαχειριστική αμοιβή.

Επίσης επιβάλλεται στον φορέα της επένδυσης κατ’ αποκοπή πρόστιμο ίσο με το 0,05% - 5% του συνολικού κόστους της επένδυσης. Για να μην υπάρχουν όμως σκιές στη συγκεκριμένη διαδικασία, το νομοσχέδιο προβλέπει διαδικασίες διαιτησίας για την επίλυση κάθε διαφοράς που απορρέει από ή σχετίζεται με το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του φορέα της επένδυσης και του Δημοσίου.

Παράλληλα το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας δίνει φοροαπαλλαγές, σταθερό φορολογικό καθεστώς αλλά και ευνοϊκή φορολόγηση των ξένων στελεχών που απασχολούνται σε στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Αναλυτικά για τις στρατηγικές επενδύσεις προβλέπεται:

- Φορολογική απαλλαγή που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής συνιστά ισόποσο αποθεματικό και υπολογίζεται ως εξής:

α. Για συνολικές επιλέξιμες δαπάνες ύψους 30 εκατ. ευρώ παρέχεται το σύνολο της δικαιούμενης ενίσχυσης και έως το ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ.

β. Για το μέρος των επιλέξιμων δαπανών από 30-35 εκατ. ευρώ παρέχεται το 80% της δικαιούμενης ενίσχυσης.

γ. Για το μέρος των επιλέξιμων δαπανών από 35-40 εκατ. ευρώ παρέχεται το 60% της δικαιούμενης ενίσχυσης.

δ. Για το μέρος των επιλέξιμων δαπανών από 40-45 εκατ. ευρώ παρέχεται το 40% της δικαιούμενης ενίσχυσης.

ε. Για το μέρος των επιλέξιμων δαπανών από 45-50 εκατ. ευρώ παρέχεται το 20% της δικαιούμενης ενίσχυσης.

ζ. Για το μέρος των επιλέξιμων δαπανών από 50-100 εκατ. ευρώ παρέχεται το 10% της δικαιούμενης ενίσχυσης.

η. Ενώ για το μέρος των επιλέξιμων δαπανών που υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ δεν παρέχεται απαλλαγή φόρου.

Ο επενδυτής μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο της δικαιούμενης φορολογικής απαλλαγής μέσα σε 15 έτη και όχι σε διάστημα μικρότερο των 3.

- Επιτάχυνση φορολογικών αποσβέσεων των παγίων που έχουν ενταχθεί στο επενδυτικό σχέδιο με προσαύξηση των συντελεστών κατά ποσοστό έως 100%. Σε περίπτωση που ο αρχικός συντελεστής απόσβεσης είναι ανώτερος του 20%, ο τελικός προσαυξημένος συντελεστής δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40%. Για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις οι αποσβέσεις μηχανημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα προσαυξημένες κατά 30%.

Για την έκδοση οποιασδήποτε απαιτούμενης άδειας, έγκρισης ή γνωμοδότησης για την εγκατάσταση ή λειτουργία στρατηγικής επένδυσης ορίζεται προθεσμία 45 ημερών. Επίσης προθεσμία 7 ημερών υπάρχει για την εξέταση της τυπικής πληρότητας του φακέλου. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας των 45 ημερών η αρμοδιότητα έκδοσης κάθε άλλης σχετικής άδειας μπορεί να μεταφέρεται στον υπουργό Οικονομίας ο οποίος είτε εκδίδει τη σχετική άδεια είτε την απορρίπτει.

Σε ότι αφορά τα κίνητρα οι ενισχυόμενες κατηγορίες δαπανών είναι ενισχύσεις για την πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση και ατόμων με αναπηρία, ενισχύσεις για έργα έρευνας και ανάπτυξης, κ.ά..

Σημειώνεται τέλος πως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη επενδύσεων στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2023.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:57 - 09 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.