ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεωργιάδης(Capital Link): Τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα Κύριο

01:02 - 10 Δεκ 2019 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Γεωργιάδης(Capital Link): Τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα
«Το πρώην μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης, η περισσότερο πληγείσα από την κρίση χώρα η οποία έχει χάσει το 25% της παραγωγικότητάς της κατά την τελευταία δεκαετία, μεταμορφώνεται τώρα σε ένα νέο hot-spot για τους επενδυτές και μία από τις πιο φιλικές προς την επιχειρηματικότητα οικονομίες παγκοσμίως», σημείωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ως κεντρικός ομιλητής κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος του Συνεδρίου της Capital Link.

«Το 21ο Ετήσιο Φόρουμ της Capital Link με θέμα “Επενδύστε στην Ελλάδα”, που λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη, και στο οποίο είναι τιμή μου να συμμετέχω, συμπίπτει με την αρχή της νέας εποχής για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης στην ομιλία του.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, «διεθνείς και ευρωπαϊκοί θεσμοί, ξένες κυβερνήσεις, η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα και μέσα μαζικής ενημέρωσης μεγάλης επιρροής παγκοσμίως εξυμνούν την δυναμική αναπτυξιακή και επενδυτική πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αν και μόνο 5 μήνες στην εξουσία η Κυβέρνηση έχει ήδη αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα:

  • Έχουν δρομολογηθεί πολύ σημαντικά σχέδια επενδύσεων, όπως η ανάπλαση, αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ της παραλιακής περιοχής του πρώην Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας, το Ελληνικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχουν υποβάλλει προσφορές και διαγωνίζονται για την άδεια του καζίνο.
  • Ο πρόσφατος αναπτυξιακός νόμος «Επενδύστε στην Ελλάδα» βελτιώνει το επιχειρηματικό τοπίο, μειώνει τη γραφειοκρατία και ενσωματώνει στρατηγικές επενδύσεις άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι, λοιπόν, σήμερα η Ελλάδα προσφέρει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στους διεθνείς επενδυτές:

-              Μέλος της ευρωζώνης με υγιή δημόσια οικονομικά.

-              Μηδενικός επενδυτικός κίνδυνος στη χώρα με την πιο δυνατή πολιτική σταθερότητα της τελευταίας δεκαετίας.

-              Φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, προσαρμοσμένη στις ειδικές ανάγκες των επενδυτών έτσι ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια, να μειωθεί η φορολογία, να υποστηριχθεί η τεχνολογία και η καινοτομία, να βελτιωθούν οι υποδομές και τα δίκτυα και, εν γένει, να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς τον επενδυτή περιβάλλον.

-              Εργατικό δυναμικό το οποίο συνδυάζει μοναδικά την υψηλή ποιότητα, την μεγάλη διαθεσιμότητα και την αποδοτικότητα.

-              Επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η αγορά ακινήτων, ο τουρισμός, η ενέργεια, τα logistics, οι υποδομές, η βιοτεχνολογία, η φαρμακοβιομηχανία, τα ΙΤ, τα R&D, τα τρόφιμα, ακόμη και η βαριά βιομηχανία είναι πολλά υποσχόμενοι τομείς της ελληνικής οικονομίας.»

Το συνολικό μήνυμα του κ. Γεωργιάδη προς τους Αμερικανούς επενδυτές είναι το εξής: «Τώρα είναι η ώρα να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτοί που δεν έχουν σταματήσει να επενδύουν στη χώρα μας ακόμη και εν μέσω της χειρότερης οικονομικής μας κρίσης, τώρα είναι η ώρα να δρέψουν τους καρπούς τους. Και αυτοί που δεν έχουν επενδύσει τώρα είναι η ώρα να επωφεληθούν της δυνατότητας ανάπτυξης και των μοναδικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην χώρα μας και οι οποίοι πρώτοι θα ανταμειφθούν με τα μεγαλύτερα κέρδη».

Συνάντηση Κορυφής στη Νέα Υόρκη για την Ελληνική Οικονομία και τις Επενδύσεις

Με κεντρικό θέμα «Greece is Back» άνοιξε τις πόρτες του για 21η συνεχόμενη χρονιά το Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο «Capital Link Invest in Greece Forum», το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, 2019 στη Νέα Υόρκη, με μεγάλη επιτυχία προσελκύοντας για ακόμη μία φορά περισσότερους από 1,000 συμμετέχοντες.  Έχοντας πλέον εξελιχθεί σε ένα θεσμό για την παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που εμφανίζονται στην Ελλάδα, το Συνέδριο συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς έφερε σε επαφή πλήθος διεθνών επενδυτών, επιχειρηματιών, τραπεζικών στελεχών, τεχνοκρατών και πολιτικών αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

Το φετινό «Capital Link» πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία όπου η χώρα μας μπαίνει σε τροχιά ταχύτατης και ουσιαστικής ανάπτυξης και οι επενδύσεις αποτελούν το βασικό πυλώνα και μοχλό επανεκκίνησης της εθνικής οικονομίας. Η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας έχουν ενισχύσει την προσπάθεια της εξωστρέφειας και έχουν προσδώσει εγκυρότητα και φερεγγυότητα στις σχέσεις του κράτους με τους διεθνείς επενδυτές, των οποίων η ενεργή παρουσία στη χώρα θα διευρύνει και θα τονώσει την αγορά. Το Συνέδριο στη Νέα Υόρκη παρουσίασε στο διεθνές κοινό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και λειτούργησε ξανά ως αρωγός στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Η φετινή διοργάνωση του Συνεδρίου αποτελεί ορόσημο στην πορεία της «Capital Link» και της συστηματικής προσπάθειας προβολής της Ελλάδος στο διεθνές επενδυτικό και επιχειρηματικό κοινό. 

Ειδικότερα, οι διεθνείς επενδυτές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Οικονομία, καθώς και για το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που στοχεύει στην παροχή κινήτρων και στη δομική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, οι επενδυτές ενημερώθηκαν για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην κεφαλαιαγορά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε επιμέρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που αφορούν θέματα όπως η μακροοικονομική εικόνα στην μετα-Brexit εποχή, η διαχείριση του δημοσίου χρέους, η ενέργεια, η ανάπτυξη των υποδομών, η αγορά των ακινήτων, ο τουρισμός, ο τραπεζικός τομέας, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η παγκόσμια ναυτιλία.  

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία απαρτίστηκε από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους επιχειρηματίες της αγοράς, οι οποίοι παρουσίασαν στους Αμερικάνους Επενδυτές τις εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην Ελληνική Οικονομία καθώς και τις ευκαιρίες του μέλλοντος. Στο Συνέδριο επίσης συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη από τις μεγαλύτερες επενδυτικές Τράπεζες οι οποίες υποστηρίζουν το Συνέδριο, καθώς και άλλοι εμπειρογνώμονες της αγοράς. 

Παράλληλα με τις κύριες ενότητες, πραγματοποιήθηκε μια σειρά από κατ’ ιδίαν συναντήσεις (1x1 meetings) μεταξύ των επενδυτών και  των διοικήσεων των εταιρειών που συμμετείχαν στο Συνέδριο καθώς  και των κυβερνητικών εκπροσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Θεσμών, Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης, σημαντικοί Αμερικανοί επενδυτές με ενεργό παρουσία στην Ελλάδα, 5  – πέντε Διεθνείς Επενδυτικές Τράπεζες, οι 4 – τέσσερις Συστημικές Ελληνικές Τράπεζες και σημαντικό Κυβερνητικό Επιτελείο.

Το Συνέδριο προσέφερε στο κοινό έναν μοναδικό συνδυασμό πληροφόρησης, marketing, και ευκαιρίες δικτύωσης.  Οι συμμετέχοντες φέτος είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για την Ελλάδα από:

  • 83 υψηλού επιπέδου ομιλητές που απευθυνθήκαν σε
  • Περισσότερα απο 1,000 άτομα που παρακολούθησαν το Συνέδριο 
  • Περισσότερες από 100 κατ’ ιδίαν συναντήσεις για  τις εισηγμένες και μη εταιρίες, καθώς και για τα μέλη της Κυβέρνησης. 
  • Ξεχωριστές συναντήσεις για τον  Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων της Κυβέρνησης με ξένους επενδυτές  που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα 
  •  Ενώ παράλληλα όλοι οι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία επαφών και δικτύωσης στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων του Συνεδρίου

Το Συνέδριο άνοιξε ο Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ κ. Χάρης Λαλάκος.

Συναντήσεις με ξένους θεσμικούς επενδυτές

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το Συνέδριο παρείχε στους ξένους επενδυτές μια μοναδική δυνατότητα δικτύωσης μέσα από περισσότερα από 100 one-to-one meetings με Θεσμικούς Επενδυτές που εκπροσωπούν μεγάλα ξένα funds με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα,  με εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες, καθώς και με μέλη της αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης. Σε συνεργασία με τις επενδυτικές τράπεζες που υποστηρίζουν το Συνέδριο, διοργανώθηκαν δύο group sessions για τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Ο καθένας αναφέρθηκε σε θέματα του χαρτοφυλακίου του και του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Επιπλέον, ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης και ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, πραγματοποίησαν μια σειρά από one-to-one meetings με επενδυτές και  υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς. 

Ενδεικτικά funds : Athanor Capital, Bienville Capital, BlackRock, BlueCrest Capital, Brookfield Asset management, Consilience Capital, Eaton Vance, Fir Tree Partners, Goldman Sachs Asset Management, Helm, Morgan Stanley, MSK Capital Partners, Nomura, Third Point, Pimco, Evermore, Psaros KPS, Monarch, Knighthead, Stonehill, Olympus Peak, Citi, Aberdeen, Helm, East Rock, Centerbridge, Beachpoint, Weterwheel

Τελευταία τροποποίηση στις 09:54 - 10 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.