ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντικίνητρο η φορολογία για τις επενδύσεις στο Χ.Α.

14:19 - 18 Ιουν 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Στον κίνδυνο «διαρροής» των επενδυτών σε άλλες ποιο ελκυστικές σε φορολογία χρηματαγορές ενόψει της επικείμενης εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας MiFID αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ.Σπύρος Καπράλος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καπράλος από το βήμα του συνεδρίου - το οποίο   διοργανώνεται για τέταρτη φορά φέτος από τον όμιλο της ΕΧΑΕ -  ανέλυσε τους κινδύνους που εγκυμονεί η διατήρηση της υφιστάμενης δομής της χρηματιστηριακής νομοθεσίας η οποία σε συνδυασμό με τη μη κατάργηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, δεν αποκλείεται να απομακρύνει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.                  

Ένα ενδιαφέρον, το οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου, το κατά πόσο θα παραμείνει ζωηρό επαφύεται καθαρά «στον τρόπο με τον οποίο θα νομοθετήσει το ελληνικό κράτος».  Στο πλαίσιο αυτό μεγάλο  «desavantage» για την ελληνική κεφαλαιαγορά αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Καπράλο ο φόρος επί των συναλλαγών στο ΧΑ ο οποίος αν δεν καταργηθεί και δεν μειωθούν οι χρεώσεις οι διάφορες χρεώσεις που λειτουργούν ως αντικίνητρο, τότε οι ξένοι επενδυτές θα φύγουν από την Σοφοκλέους.       

Αντίθετα, αν γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές στην χρηματιστηριακή νομοθεσία (κανονισμοί, φορολογία) τότε η τάση εισροής ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ θα συνεχιστεί καθώς οι αλλοδαποί επενδυτές πιστεύουν στις προοπτικές των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών.

Στην ομιλία του ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε και στο «παράδοξο» σχήμα που παρατηρείται στην ελληνική κεφαλαιαγορά, καθώς παρά τις συνεχείς ανοδικές τάσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών, οι Έλληνες ιδιώτες συνεχώς μειώνουν τη θέση τους στη Σοφοκλέους και οι εγχώριοι θεσμικοί και τα αμοιβαία κεφάλαια συρρικνώνονται. Από την άλλη πλευρά, τα ξένα κεφάλαια αυξάνουν συνεχώς τη θέση τους, τάση που ο ίδιος εκτίμησε πως θα συνεχιστεί ως αποτέλεσμα της θετικής προοπτικής που παρουσιάζουν οι ελληνικές εταιρίες.

Τέλος, ο κ. Καπράλος ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει να λειτουργεί η νέα semi-regulated αγορά του ΧΑ, ενώ επισήμανε ότι όποιες εισηγμένες θέλουν κι εφόσον ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες μπορούν να προτιμήσουν τη νέα χρηματιστηριακή αγορά. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της διοίκησης του ΧΑ είναι εντός του 2007 να θέσει στη διάθεση των επενδυτών νέα προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και να αναδείξει την εγχώρια κεφαλαιαγορά ως «οργανωτή» των αγορών της ευρύτερης περιοχής.

Όπως τόνισε ο κ.Καπράλος, το ΧΑ στηρίζει την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς σε τρία μοντέλα, μεταξύ των οποίων η μετοχική συνεργασία με γειτονικά χρηματιστήρια αλλά και η υιοθέτηση Κοινής Πλατφόρμας, όπως συμβαίνει με αυτό της Κύπρου. Μάλιστα, ο κ.Καπράλος ανέφερε ότι σε περίπτωση που δεν δώσει καρπούς η προσπάθεια του ΧΑ για εξαγορά του κρατικού ποσοστού 44% στο Χρηματιστήριο της Σόφιας (BSE), το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ήδη προτείνει στην βουλγαρική πλευρά ως εναλλακτική λύση τη χρήση κοινής χρηματιστηριακής πλατφόρμας, που προσφέρει ανεξαρτησία στις κεφαλαιαγορές, καλύτερη πρόσβαση σε ξένους επενδυτές και χαμηλότερο κόστος.

Στη σημερινή πρώτη μέρα του συνεδρίου ο Πρόεδρος του Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια κύριος Ιάκωβος Γεωργάνας, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες τονίζοντας ότι «οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή μας είναι λαμπρές. Παρόλα αυτά, όλα τα Χρηματιστήρια της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που υπάρχουν θα πρέπει να προχωρήσουν σε συνεργασίες, προκειμένου να ενισχύσουντο εύρος των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επενδυτές.»

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χρηματιστηρίων και Πρόεδρος του OMX, κύριος Juuka Ruuska, τόνισε στην ομιλία του «η παγκοσμιοποίηση είναι πλέον εμφανής στις κεφαλαιαγορές καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές φροντίζουν ώστε στα χαρτοφυλάκιά τους να υπάρχουν διασυνοριακές επενδύσεις.

Ο ανταγωνισμός ενισχύεται και τα Χρηματιστήρια θα πρέπει να είναι έτοιμα να προσφέρουν στους πελάτες τους συνεχώς μειούμενο κόστος πρόσβασης στις αγορές». Ο κ. Ruuska έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι «ο μοναδικός τρόπος για τη μείωση του κόστους πρόσβασης στις αγορές είναι πλέον οι περιφερειακές συνεργασίες»

Στο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας υπήρχε εκτε

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.