ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σουηδικό επενδυτικό πλάνο €15-20 εκατ. στην Ελλάδα για ιατρική κάνναβη Κύριο

14:00 - 06 Ιαν 2020 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Σουηδικό επενδυτικό πλάνο €15-20 εκατ. στην Ελλάδα για ιατρική κάνναβη
Το Reporter μίλησε αποκλειστικά με τη σουηδική εταιρεία «Aureum Life Investments AB» για την επένδυση ιατρικής κάνναβης που δρομολογεί στο Κιλκίς.

Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του 2019, έγινε γνωστή μία επένδυση δύο σουηδικών εταιρειών στην Ελλάδα και τον τομέα της ιατρικής κάνναβης. 

Η συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στις «Aureum Life Investments AB» και «Oboya Horticulture Industries AB» προβλέπει την καλλιέργεια και παραγωγή ιατρικής κάνναβης στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Πολύκαστρο Κιλκίς.

Ο εκπρόσωπος της «Aureum Life Investments AB», John Larsen μίλησε αποκλειστικά στο Reporter για το συνολικό κόστος της επένδυσης, το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας, τα οφέλη που θα προκύψουν για την ελληνική οικονομία και τις θεραπευτικές ιδιότητες της ιατρικής κάνναβης.

Αναλυτικά όσα είπε στο Reporter:

Γιατί επέλεξαν την Ελλάδα;

«Είχαμε διερευνήσει από το ξεκίνημα του 2018 τις προοπτικές καλλιέργειας κάνναβης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένων της Δανίας και της Πορτογαλίας. Μετά από εκτιμήσεις, διαπιστώσαμε ότι το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσουμε την επένδυσή μας στην καλλιέργεια κάνναβης είναι η Ελλάδα. Έχουμε συναντήσει πολύ αξιόλογους επιχειρηματικούς εταίρους στη χώρα σας και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες και οφέλη. Τώρα ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή της πρώτης μας παραγωγικής μονάδας σε έκταση περίπου 6.000 τ.μ. Στόχος μας είναι να έχουμε την πρώτη μας συγκομιδή στο τρίτο τρίμηνο του 2020».

Ποιος είναι ο στόχος και το κόστος της επένδυσης;

«Στις μέρες μας, η βιομηχανία της κάνναβης βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο στην Ευρώπη, αλλά όταν κάποιος επενδύει με σοφία και τη σωστή στιγμή, μπορεί να αποκτήσει μεγάλα κέρδη. Υπολογίζουμε σε μία επένδυση περίπου 2 εκατ. ευρώ το 2020 στην Ελλάδα και ελπίζουμε σε μία ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς κάνναβης στο άμεσο μέλλον».

Ποια θα είναι τα οφέλη για την Ελλάδα;

«Αρχικά να πούμε ότι η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς έχει νομιμοποιήσει την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης. Η επένδυση θα ωφελήσει τη χώρα, καθώς θα προσφέρει αρκετά φορολογικά έσοδα και θέσεις εργασίας. Βλέπουμε μία τεράστια δυναμική στη χώρα σας και θεωρούμε ότι η επένδυσή μας και οι επενδύσεις συνεργατών και ανταγωνιστών θα της προσδώσουν ηγετικό ρόλο στην έρευνα και ανάπτυξη αναφορικά με την καλλιέργεια και τα φαρμακευτικά προϊόντα της ιατρικής κάνναβης».

Είναι η Ελλάδα φιλική προς τους επενδυτές;  

«Η Ελλάδα είναι φιλική για τους επενδυτές, ίσως είναι η πιο φιλική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά, μία διεθνής εταιρεία πρέπει πρώτα να μάθει πως λειτουργεί το τοπικό επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς το να κάνεις "business" στην Ελλάδα διαφέρει λίγο από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο, μόλις κάποιος κατανοήσει τις συνθήκες, δουλεύει με μεγάλη ικανοποίηση στη χώρα σας».

Ποια είναι τα μελλοντικά επενδυτικά σας πλάνα;

«Το σχέδιο της Aureum Life είναι να επενδύσει 15-20 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα τα επόμενα 3-4 χρόνια τόσο στην καλλιέργεια όσο και την ιατρική έρευνα. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από το πως θα εξελιχθεί η ευρωπαϊκή αγορά ιατρικής κάνναβης τα επόμενα χρόνια».

Πώς βοηθά τον άνθρωπο η ιατρική κάνναβη;

«Η ιατρική κάνναβη περιέχει δύο σημαντικές ουσίες την THC και την CBD. Πολλές έρευνες που έχουν εκπονηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, έδειξαν ότι οι δύο ουσίες βοηθούν σε ασθένειες, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και η επιληψία. Παράλληλα, σύμφωνα με άλλες έρευνες, αυτές οι ουσίες βοηθούν στην καταπράυνση του πόνου που προκαλείται από τον καρκίνο και την κάκωση νωτιαίου μυελού. Ελπίζουμε το ευρωπαϊκό σύστημα υγείας να κατανοήσει σε μεγαλύτερο βαθμό ότι η ιατρική κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ασθενειών».    

Λίγα λόγια για τις δύο εταιρείες

Η Aureum Life Investments AB αποτελεί την πρώτη σουηδική εταιρεία με κλινική εστίαση στην ιατρική κάνναβη και δραστηριοποιείται στην έρευνα, παραγωγή και πώληση ιατρικής κάνναβης. Η καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης αρχίζει με σπόρους και μοσχεύματα στις μονάδες καλλιέργειας, οι οποίες στη συνέχεια αναπτύσσονται σε βασικές και δραστικές ουσίες για την έρευνα και την παραγωγή φαρμάκων που βελτιώνουν τη ζωή των ασθενών παγκοσμίως.

Η Oboya Horticulture Industries AB είναι ένας κορυφαίος προμηθευτής και κατασκευαστής πρώτων υλών για την κηπουρική και τα τεχνικά συστήματα για την καλλιεργητική βιομηχανία, ενώ παράλληλα καθώς είναι εγκατεστημένη σε πολλές χώρες και ηπείρους, έχει άμεση πρόσβαση στα διεθνή κανάλια διανομής.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 09:16 - 07 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.