ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μειώσεις φόρων και νέα πρόσκληση στις ΗΠΑ για επενδύσεις

11:11 - 09 Ιαν 2020 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Μειώσεις φόρων και νέα πρόσκληση στις ΗΠΑ για επενδύσεις
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες (είχε προηγηθεί η παρουσία μεγάλης κυβερνητικής αντιπροσωπείας στο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη), η ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε πρόσκληση σε ελληνοαμερικανούς και αμερικανούς επενδυτές να έλθουν την Ελλάδα.

Με τα εύσημα του προέδρου Τραμπ νωπά αλλά και μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις (π.χ. σε αιολικά στη Ναύπακτο ή η συνεργασία General Electric με την Μυτιληναίος για την κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, Hines στην αγορά ακινήτων κτλ.) να είναι ήδη, είτε σε δρομολόγηση είτε υλοποιημένες, η ελληνική πλευρά προσδοκά περισσότερη στήριξη από την υπερατλαντική δύναμη. Οι αγορές χρεογράφων, η ενέργεια, τα ακίνητα, το φάρμακο, οι τηλεπικοινωνίες εν όψει του 5G αλλά και άλλοι κλάδοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πόλοι έλξης. Ειδικά όταν η κυβέρνηση σχεδιάζει μια νέα σειρά κινήτρων το 2020 για την στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Ήδη ο Πρωθυπουργός κατά η συνάντησή του με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έδωσε το στίγμα αποκαλύπτοντας πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει τυχόν μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Το 80% θα κατευθυνθεί στη μείωση των φόρων και το 20% στη μείωση της φτώχειας και για κοινωνικές ανάγκες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο κοινό του Atlantic Council.

Ο κ. Μητσοτάκης στο δείπνο προς τιμήν του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι «και στην χώρα μας ακολουθούμε το παράδειγμα των ΗΠΑ μειώνοντας φόρους και η ελληνική οικονομία πηγαίνει όλο και καλύτερα». «Προσκαλώ τους Αμερικανούς επενδυτές να πάρουν μέρος σε αυτό το νέο κεφάλαιο για την πατρίδα μας», συνέχισε.

«Μόνο κατά την περσινή χρονιά τα δύο κράτη μας είχαν εμπορικές σχέσεις ύψους 3 δισ. δολαρίων. Αλλά δεν είναι μόνο οι οικονομικές σχέσεις αυτές που καθορίζουν τη μεταξύ μας σχέση. Μας συνδέει μια κοινή φιλοσοφία για τη διακυβέρνηση. Διαπίστωσα την πολύ θετική ενέργεια ανάμεσα σε εσάς και στον πρόεδρο Τραμπ, είδα τη φιλιά μεταξύ σας, είδα επίσης τον κοινό σκοπό», ανέφερε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Μάικ Πενς.

Αναδεικνύοντας τις ομοιότητες στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική και η αμερικανική κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος Πενς τόνισε ότι «οι οικονομίες των δύο χωρών γνωρίζουν άνθηση προς όφελος όλων των πολιτών». Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έκλεισε τον χαιρετισμό του με μια αισιόδοξη νότα για το μέλλον, λέγοντας πως «η αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι δύο ηγέτες του έχει δημιουργήσει την πεποίθηση ότι τα καλύτερα έρχονται».

Χθες, Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με 22 εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων, παρουσιάζοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας. Αναφέρθηκε, μάλιστα, εκτενώς στις μειώσεις φόρων που πραγματοποιεί και στο σχέδιο για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των μεγάλων επενδυτικών έργων.

Στη συνέχεια, είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία έθεσαν οι υποψήφιοι επενδυτές και σχετίζονταν με το επενδυτικό τους ενδιαφέρον σε τομείς, όπως η ενέργεια, οι υποδομές (συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών), ο τουρισμός, η αγορά κινητών, το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και οι νέες τεχνολογίες.

Εκτός από τον πρωθυπουργό, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:59 - 09 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.