ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Marfin: Έρχονται deals έκπληξη σε Ελλάδα και εξωτερικό

10:07 - 02 Ιουλ 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Μετά την πρωτοφανή επιτυχία που σημείωσε η αύξηση κεφαλαίου της Marfin investment Group ύψους 5,19 δισ ευρώ το management του ομίλου επικεντρώνεται πλέον στην υλοποίηση του μεγαλόπνοου επενδυτικού σχεδίου που είναι η πραγματοποίηση 30 deals μέσα στους επόμενους 6 - 8 μήνες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδιάζεται ήδη μια επένδυση ύψους 1 δισ ευρώ στην Ελλάδα προσεχώς ενώ έμφαση θα δοθεί σε ενέργεια, ξενοδοχεία και ακίνητα.

Η αύξηση κεφαλαίου που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε παγκοσμίως για το 2007 και η 6η μεγαλύτερη που έχει ποτέ υλοποιηθεί απέδειξε το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι ξένοι θεσμικοί για την Ελλάδα και ειδικά για τον όμιλο της Marfin.

O χρόνος που απαιτήθηκε για να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου αλλά και η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών άγγιξε κάθε προηγούμενο αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη που περιβάλλουν τον επικεφαλής του ομίλου κ Βγενόπουλο αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη.

H Marfin Investment Group διαθέτει πλέον πολύ ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση καθώς συμμετέχουν κορυφαία funds και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι όπως το Fidelity, το Templeton, μεγάλες ξένες τράπεζες.

Με βάση πολύ έγκυρες πληροφορίες ο μεγαλύτεροςμέτοχος της Marfin IG θα είναι το Dubai Group με ποσοστό 9,4%, ακολουθεί η Marfin Popular bank με ποσοστό 6,5%, το Fidelity με ποσοστό περίπου 4% έχοντας καταβάλλει συνολικά περί τα 200 εκατ. ευρώ .  Οι αρχικές εκτιμήσεις για σημαντικές επενδύσεις από το κράτος του Κατάρ και του Μπαχρέιν με περίπου 2% το καθένα δεν επιβεβαιώνονται.

Συνολικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι 8 ξένοι θεσμικοί επενδυτές ελέγχουν από 2% της Marfin ή συνολικά 16%. Πολύ ισχυρή θέση στην MIG κατέχει και το αμερικανικό hedge fund Templeton.

Επίσης η Citigroup, Deutsche bank, Merrill Lynch, KBW κ.α. διατηρούν πολύ ισχυρές θέσεις στην Marfin.

Ο Α. Βγενόπουλος θα κατέχει το 0,8% της Marfin Investment Group όπως και οι οικογένειες Λανίτη και Θεοχαράκη.   

Παράλληλα  ο εφοπλιστικός κόσμος συμμετείχε ενεργότατα στην αύξηση κεφαλαίου εισφέροντας πάνω από 800 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος της Marfin διαθέτοντας τόσο ισχυρή μετοχική σύνθεση άμεσα θα ξεκινήσει την υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην συμβουλευτική επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από μετόχους που έχουν επενδύσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ και θα είναι συνολικά από 7 έως 11 θα αξιολογούν τις επενδύσεις που σχεδιάζονται και θα είναι ύψους πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την συμβουλευτική επιτροπή θα συμμετέχει το Dubai, το Fidelity, το Templeton, και άλλες μεγάλες ξένες τράπεζες.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα από κοινού να επενδύουν με την Marfin ακόμα και για project δισεκατομμυρίων.

Π.χ. αν το Fidelity επιδιώκει να επενδύσει 2 δισ. ευρώ για μια εξαγορά ή συμμετοχή η Marfin θα μπορεί να συμμετάσχει με ένα ποσό ή αν η Marfin έχει στοχοποιήσει μια εταιρία θα μπορεί να ζητήσει από το Fidelity να συνεισφέρει ένα σημαντικό ποσό.

Τα deals έκπληξη που ακολουθούν

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί σχεδιάζονται περίπου 30 deal εκ των οποίων 3 θα είναι ύψους το καθένα 1 δισ. ευρώ δηλαδή συνολικά 3 δισ. ευρώ.

Δέκα deal θα είναι αξίας το καθένα 500 εκατ. ευρώ και 20 deal αξίας 50 εκατ. ευρώ το καθένα.

Σε διάστημα 6 μηνών η Marfin επιδιώκει να επενδύσει πάνω από 4 δισ. ευρώ ή το 80% των κεφαλαίων που άντλησε από την αύξηση και ταυτόχρονα θα προχωρήσει στην σύναψη δανείων ομολογιακών ή τραπεζικού δανεισμού συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ δηλαδή θα διαθέτει συνολική ρευστότητα 15 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι ποιες επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν.

Οι κλάδοι  των ακινήτων και ξενοδοχείων θα βρεθούν άμεσα στο στόχαστρο της Marfin.

Θα μπορούσε να αγοράσει οικοδομικά τετράγωνα σε διάφορες χώρες της Α. Ευρώπης και να τα αξιοποιήσει επιτυγχάνοντας υψηλές αποδόσεις.

Επίσης θα αγοράσει εκτάσεις γης τις οποίες και θα αναπτύξει τουριστικά δημιουργώντας ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ή άλλα projects.

Επίσης θα επενδυθούν σημαντικά κεφάλαια στην ενέργεια και ειδικά στους αγωγούς. Δηλαδή η Marfin μπορεί να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση αγωγών φυσικού αερίου η πετρελαίου.

Παράλληλα θα υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις σε εταιρίες που αποκρα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.