ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

10+1 επενδύσεις που έρχονται να αλλάξουν την Αττική Κύριο

08:00 - 07 Αυγ 2020 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
10+1 επενδύσεις που έρχονται να αλλάξουν την Αττική
«Ανθίζουν» οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων της Αττικής με το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών να επικεντρώνεται στις θεματικές της φιλοξενίας, της εργασίας αλλά και του πολιτισμού. Στο επίκεντρο και η επέκταση ή κατασκευή νέων εμπορικών κέντρων αλλά και η κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων γραφείων, πόλου έλξης πολυεθνικών εταιρειών.

Της Χαράς Κάνδηλα

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Reporter Magazine Ιουλίου.

Πολυχώροι

Πόλος τουρισμού και πολιτισμού Ελαιώνα

Η εταιρεία Noval ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, σχεδιάζει να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στην περιοχή του Ελαιώνα, στο εργοστάσιο επί της οδού Πειραιώς 252. Σε εξέλιξη είναι η αρχιτεκτονική μελέτη, την οποία έχει αναλάβει η εταιρία ARIS Architects SA για λογαριασμό της Viohalco.

Η επένδυση είναι ύψους 117 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει δύο ξενοδοχεία, ένα μουσείο, ένα κέντρο τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης, ένα πάρκο άνω των 30 στρεμμάτων, παιδικές χαρές αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, θα κατασκευαστούν και κοινωφελείς εγκαταστάσεις σε συνάρτηση με το κέντρο αποκατάστασης.

Η επένδυση της Noval θα πραγματοποιηθεί σε συνολική έκταση περίπου 73 στρεμμάτων, σε μικρή απόσταση από τους κύριους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

Malls

Επέκταση River West Αιγάλεω

Μέσα στο 2020 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης του εμπορικού κέντρου River West στην Λεωφόρο Κηφισού 96-98 στο Αιγάλεω, ύστερα από την εξασφάλιση αδειοδότησης από την Noval Property, θυγατρικής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Η επένδυση είναι ύψους 18,5 εκατ. ευρώ και αφορά την προσθήκη στο εμπορικό κέντρο νέων εμπορικών επιφανειών που θα διαθέτουν κάλυψη και δόμηση 1.600 και 963 τ.μ. και τη δημιουργία 174 θέσεων στάθμευσης.

Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή και λειτουργία διώροφου συγκροτήματος εμπορικών χρήσεων και χρήσης αναψυχής, με κάλυψη περίπου 8 χιλ. τ.μ. και υπέργεια δόμηση 15 χιλ. τ.μ. στο οικόπεδο της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη στην οδό Προόδου 1-3 πίσω από το River West. Το κτήριο θα διαθέτει στο ισόγειο supermarket με βοηθητικούς και γραφειακούς χώρους, ενώ στον πρώτο όροφο θα βρίσκονται τα καταστήματα.

Εμπορικό κέντρο Μεταμόρφωση

Το σχέδιο για την ανάπτυξη ενός εμπορικού κέντρου και κέντρου αναψυχής στην Μεταμόρφωση Αττικής της PANITA LTD πήρε το «πράσινο φως» από την τελευταία Διυπουργική Επιτροπή του 2019.

Η επένδυση είναι ύψους 93,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή ενός σύνθετου εμπορικού, που θα εγκατασταθεί στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Την επένδυση πραγματοποιεί η PANITA LTD, εταιρεία συμφερόντων του Ομίλου Κωνσταντίνου, που προχώρησε στο άνοιγμα του Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο το 2010, μια επένδυση που ξεπέρασε τα 75 εκατ. ευρώ.

Εμπορικό πάρκο Ακαδημία Πλάτωνος

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για το κτήριο εμπορικών χρήσεων της Hines στο οικόπεδο της πρώην κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, στην Αθήνα (Ακαδημία Πλάτωνος).

Το φιλόδοξο project «Αcademy Gardens» των 300 εκατ. ευρώ είχε ξεκινήσει από την Blackrock αλλά πέρασε τελικά στα «χέρια» της Hines. Το ύψος της επένδυσης δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα αλλά εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ, με επιπλέον το κόστος της αγοράς του ακινήτου.

Το ακίνητο γειτνιάζει με τις Λεωφόρους Κηφισού και Λένορμαν και οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ξεκινήσει στις 5 Νοεμβρίου. Το ισόγειο των περίπου 12.000 τ.μ. του κτηρίου μισθώνει η γαλλική αλυσίδα ιδιοκατασκευών Leroy Merlin, ενώ στον πρώτο όροφο αναμένεται να εγκατασταθεί υποκατάστημα άλλης αλυσίδας λιανικής.

Εργασία

Συγκροτήματα γραφείων, Λεωφόρος Συγγρού και Παράδεισος Αμαρουσίου

Η κατασκευή ενός κτιριακού συγκροτήματος γραφείων στην Λ. Συγγρού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα project που «τρέχει» η Prodea στην αγορά γραφείων σε συνεργασία με την Dimand Real Estate. Φορέας της επένδυσης θα είναι η νεοσυσταθείσα θυγατρική εταιρεία Panterra A.E. Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Ακινήτων.

Η επένδυση είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ και αφορά ένα συγκρότημα γραφείων επιφάνειας 24.000 τ.μ. στην Λ. Συγγρού, πλησίον της οδού Λαγουμιτζή.

Το νέο συγκρότημα θα αναπτυχθεί επί δύο όμορων ακινήτων, τα οποία αποκτήθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου. Τα ακίνητα είναι επιφάνειας 7.000 τ.μ. και 2.000 τ.μ. αντίστοιχα και βρίσκονται πολύ κοντά στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το ξενοδοχείο Grand Hyatt.

Νέο κτίριο γραφείων αναμένεται να κατασκευάσει η Prodea και σε ιδιόκτητο οικόπεδό στην περιοχή του Παράδεισου Αμαρουσίου.

Η επένδυση ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ με το οικόπεδο να εκτιμάται στα 2 εκατ. ευρώ και τα επιπλέον 13 εκατ. ευρώ να απαιτούνται για την ανάπτυξή του.

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ήδη την απαιτούμενη οικοδομική άδεια και αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες. Το κτίριο θα έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, θα είναι βιοκλιματικού χαρακτήρα, ενώ η επιφάνεια ανωδομής θα αγγίζει τα 7.000 τ.μ. Πρόθεση της Prodea είναι να μισθώσει το ακίνητο σε έναν ή σε δύο χρήστες.

Συνδυασμός εργασίας και αναψυχής

Cambas Project, Κάντζα

Η REDS, του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, υλοποιεί το Cambas Project. Πρόκειται για μία μεικτή επένδυση γραφείων, μαζί με εμπορικό κέντρο και ξενοδοχείο, σε ένα οικόπεδο 157.383 κυβικών μέτρων.

Η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 220 εκατομμύρια και να δημιουργήσει 1.600 νέες θέσεις εργασίας. Το Cambas Project θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 315 στρεμμάτων, στην έκταση του παλιού οινοποιείου Καμπά στην Κάντζα με δομήσιμη επιφάνεια περίπου στα 89.000 τ.μ..

Το έργο θα συνδυάζει την ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων Καμπά με μία νέα σύγχρονη ανάπτυξη, σε υπαίθριο περιβάλλον με χρήσεις γραφείου, αγοράς, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Οι νέες εγκαταστάσεις θα γίνουν στο 50% της συνολικής έκτασης, ενώ το υπόλοιπο 50% του Cambas Project θα παραχωρηθεί στον Δήμο Παλλήνης προς κοινόχρηστη χρήση των πολιτών. Παράλληλα, 80 περίπου στρέμματα ακάλυπτων χώρων θα είναι πρασίνου και κυκλοφορίας στο παλαιό οινοποιείο Καμπά.

Πύργος, Πειραιάς

Η Dimand στοχεύει στην αξιοποίηση του Πύργου που δεσπόζει στο λιμάνι του Πειραιά. Πρόκειται για κτήριο 22 ορόφων, που παραμένει αναξιοποίητο για περίπου 46 χρόνια. Σε κοινοπραξία με τις Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και Prodea ΑΕΕΑΠ, η Dimand έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος για την ολοκλήρωση και εκμετάλλευση για 99 χρόνια του εμβληματικού κτηρίου.

Η επένδυση ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Ο Πύργος θα ανακατασκευαστεί και θα φιλοξενήσει στο ισόγειο εμπορικούς χώρους και στους ορόφους γραφεία για πρωτίστως ναυτιλιακές εταιρείες.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 33 μήνες για ριζική ανακαίνιση, διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, αναβάθμιση όψεων με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοπόσημου.

Τουρισμός

Αστέρια, Γλυφάδα

Μέσα στο 2020 αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες για την αναβίωση των «Αστεριών Γλυφάδας», επένδυσης στο πλαίσιο ανάπτυξης της Αττικής Ριβιέρας.

Η επένδυση, μαζί με το κόστος απόκτησης, ανέρχεται στα 90 εκατ. ευρώ για το ακίνητο, όπου παλιά λειτουργούσε το ξενοδοχείο «Αστέρια». Το ακίνητο προβλέπεται να ανακατασκευαστεί πλήρως σε αστικό θέρετρο υπό τη διαχείριση ξενοδοχειακής αλυσίδας.

Πιο συγκεκριμένα, η επένδυση περιλαμβάνει το ξενοδοχείο 5 αστέρων και 400 κλινών, σουίτες κι επιπλωμένες βίλες, συγκρότημα spa, αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες, παιδότοπους, χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης, επιμέρους έργα και εγκαταστάσεις υποδομής, εσωτερικό οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και δίκτυα ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Η ανακατασκευή θα υλοποιηθεί με σεβασμό προς το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει προσπάθεια ανάδειξης της ταυτότητας του ιστορικού ξενοδοχείου «Αστέρια».

Μαρίνα, Άλιμος

H σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια στην εταιρεία «Άκτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε.» υπεγράφη τον Μάιο. Ωστόσο, αναμένεται να μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης.

Η επένδυση είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ και αφορά στην ανακατασκευή της μαρίνας και την επιστροφή της στην αγορά ως ένας σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών και φιλοξενίας. Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται στα 177 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η αξιοποίηση των πολεοδομικών δυνατοτήτων της μέσω της κατασκευής πρόσθετων χώρων επιφάνειας 18.500 τ.μ., στο επίκεντρο των οποίων θα βρίσκεται ξενοδοχείο, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αποθηκευτικοί χώροι, γραφεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι αναψυχής, σούπερ μάρκετ και συνεδριακό κέντρο.

Η μαρίνα του Αλίμου είναι η μεγαλύτερη μαρίνα των Βαλκανίων με 1.100 θέσεις ελλιμενισμού και σήμερα λειτουργεί ως μαρίνα εκκίνησης για μεγάλο αριθμό μικρών επαγγελματικών ιστιοπλοϊκών σκαφών αναψυχής.

Ξενοδοχειακή μονάδα στο θερινό Αθήναιον, Αθήνα

Νέα μονάδα του γαλλικού ομίλου Accor αναμένεται να ανεγερθεί στη θέση του Θεάτρου Αθήναιον στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το ακίνητο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Μάρνης 2 και έχει κατεδαφιστεί. Το σημείο του νέου ξενοδοχείου κρίνεται ιδιαίτερα προνομιακό, καθώς βρίσκεται κοντά στην Πλατεία Ομόνοιας και το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι πρόκειται για ανέγερση του ξενοδοχείου εκ του μηδενός και όχι για ανακατασκευή υφιστάμενου κτηρίου.

Η νέα μονάδα από το γαλλικό επενδυτικό κεφάλαιο Boissee Finances, που συνδέεται με τον ξενοδοχειακό κολοσσό Accor, θα είναι 10 ορόφων.

Στέγαση

Σύγχρονα συγκροτήματα κατοικιών, Πειραιάς

Στην ανέγερση κατοικιών προς μακροχρόνια μίσθωση στοχεύει η νέα επένδυση της Dimand Real Estate στον Πειραιά.

Η επένδυση είναι ύψους 50 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου σε έκταση από τρία κτήρια και μικρά οικόπεδα.

Η εταιρεία real estate στοχεύει στη δημιουργία σύγχρονων συγκροτημάτων κατοικιών. Οι πρώτες 50 κατοικίες της Dimand θα έχουν ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο και οι περίπου 210 συνολικά σε δύο χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.