ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλη η αλήθεια για το Centaurus την Alpha και τη Marfin

01:03 - 20 Ιουλ 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Η είδηση ότι το γαλλικό fund Centaurus κατέχει πέραν της Alpha και σημαντική στρατηγική θέση στην Marfin investment Group αποκαλύφθηκε από το «R». Στην Alpha το Centaurus κατέχει το 2% περίπου ενώ το ίδιο fund συμμετείχε ενεργά και στην αύξηση κεφαλαίου της MIG εισφέροντας περίπου 105 με 110 εκατ ευρώ και ελέγχοντας έτσι το 2% της εταιρίας.

Παράλληλα θα συμμετέχει το Fund Centaurus και στην συμβουλευτική επιτροπή της Marfin μαζί με το Templeton , το Fidelity , την Dresdner Bank το Dubai και άλλους.

Το «R» έγκαιρα είχε προϊδεάσει τους αναγνώστες να προσέξουν κυρίως τους συνειρμούς που θα υπάρξουν καθώς εύκολα μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η Marfin γνώριζε ότι το Centaurus θα αποκτήσει θέση στην Alpha την οποία θα επιδίωκε να διεκδικήσει.

Ποια είναι η πραγματικότητα;

Το Fund Centaurus επενδύει συστηματικά την τελευταία περίοδο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη βαλκανική.

Πριν λίγο καιρό έχτισε μια σημαντική θέση στην Alpha ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε εν γνώσει της Marfin.

Βέβαια δεν αποκλείεται το management της Marfin να ανέφερε ότι η Alpha θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης ωστόσο οι επιτελείς του Centaurus γνωρίζουν καλύτερα από τον οποιοδήποτε το κερδοσκοπικό παιχνίδι.

Το Centaurus επενδύοντας στην Ελλάδα έκρινε σκόπιμο ότι θα έπρεπε να επενδύσει και στην αύξηση κεφαλαίου της Marfin.

Έτσι εισέφερε 105 με 110 εκατ ευρώ.

Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα ήταν πολύ εσφαλμένο το συμπέρασμα ότι στο παρασκήνιο Marfin και Centaurus έστησαν ένα παιχνίδι εις βάρος της Alpha bank.

H διοίκηση Κωστόπουλου και η Alpha bank ήταν ενήμεροι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα για τις κινήσεις του Centaurus όπως και ότι το γαλλικό fund θα επενδύσει στην Marfin.

Ο Γ Κωστόπουλος ένας από τους παραδοσιακότερους τραπεζίτες έχει διαφυλάξει πλήρως τα νώτα του.

Συν τοις άλλοις θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι καμιά κίνηση δεν θα πραγματοποιούσε η Marfin χωρίς την απόλυτη συγκατάβαση της Alpha bank.

H διοίκηση της Alpha bank δεν επιθυμεί στρατηγικές συνεργασίες και κανείς δεν μπορεί να την εξωθήσει σε κινήσεις που δεν επιθυμεί.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.