ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg-Eλληνικό: Το έργο συναγωνίζεται σε τιμές τη Νέα Υόρκη

19:09 - 24 Ιουλ 2021 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Bloomberg-Eλληνικό: Το έργο συναγωνίζεται σε τιμές τη Νέα Υόρκη
Εκτενές αφιέρωμα στο Ελληνικό κάνει το Bloomberg επισημαίνοντας ότι η ανακατασκευή του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας φέρνει μια μοναδική ευκαιρία για παραθαλάσσιες κατοικίες δίπλα στην πόλη και ότι πριν ακόμη αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα, ενδεχομένως να είναι ήδη πολύ αργά για να κάνει κάποιος αγορά. Παράλληλα, κάνει σύγκριση στις τιμές της περιοχής, που θα είναι οι υψηλότερες στην Ελλάδα, με αυτές σε Νέα Υόρκη, Σαγκάη και Γενεύη.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η ζήτηση, με όλα τα διαμερίσματα στον πύργο μαρίνας 45 ορόφων του έργου, από κοινού με τις 27 βίλες μπροστά στην παραλία, να αναμένεται να έχουν πωληθεί έως τις αρχές του επόμενου έτους, αν όχι νωρίτερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνοντας σύμβουλος της Lamda Development κ.Οδυσσέας Αθανασίου, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο πρακτορείο. Μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί στην εταιρεία 700 εκατ. ευρώ για την αγορά κατοικιών, ενώ οι τιμές ξεκινούν από 9.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με την προοπτική να φθάσουν τα 14.000 ευρώ έως το 2025. «Μιλάμε για μία αξία κοντά στο 1 δισ. ευρώ», όταν παραδοθεί το ακίνητο, δήλωσε ο κ. Αθανασίου.

Οι αρχικές πωλήσεις είναι θετικό σημάδι για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Ελλάδας. Σε μία περιοχή τριπλάσια του μεγέθους του Μονακό, η αναδιαμόρφωση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα μπορούσε να προσθέσει έως και 2,2% στην οικονομία της χώρας και 80.000 θέσεις εργασίας έως το 2025. Είναι μία άκρως αναγκαία ώθηση για την Ελλάδα, που είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά ένα τέταρτο στη διάρκεια της δεκαετίας έπειτα από την κρίση χρέους, με την πανδημία εν συνεχεία να μειώνει το ΑΕΠ κατά 8,2%, το προηγούμενο έτος. 

Η ανασυγκρότηση της περιοχής εκκινεί μετά από αρκετό καιρό και έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις: το αεροδρόμιο έκλεισε το 2001 και έκτοτε η γη – που πωλήθηκε στη Lamda – παρέμεινε χωρίς να αξιοποιηθεί. Πέραν της πολιτικής διαμάχης, το έργο πήγε πίσω και από την την κρίση χρέους. «Το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από επενδυτική και τουριστική σκοπιά αλλά και για την χώρα ολόκληρη θα είναι τεράστιο”, δήλωσε ο κ.Αθανασίου. «Το έργο έχει σχεδιαστεί ως παράδειγμα για το τι μπορεί να είναι η σύγχρονη Ελλάδα. Η περιοχή θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές και αισθητήρες θα ρυθμίζουν τα πάντα, από το φωτισμό έως τη συλλογή απορριμμάτων. Το Ελληνικό θα είναι μια από τις πρώτες έξυπνες, πράσινες κοινότητες του κόσμου που χτίστηκαν από το μηδέν», τονίζει ο κ. Αθανασίου.

Επιπλέον, το έργο είναι υψίστης σημασίας για τη Lamda, η οποία επλήγη από την πανδημία. Δύο από τα τρία εμπορικά κέντρα της εταιρείας πολύ πρόσφατα κατάφεραν να φτάσουν τα επίπεδα του 2019. Δύο νέα εμπορικά κέντρα έχουν προγραμματιστεί ως μέρος της ανασυγκρότησης του αεροδρομίου και αυτά θα μπορούσαν επίσης να πωληθούν στη μονάδα διαχείρισης των εμπορικών κέντρων, όπως αναφέρει ο κ.Αθανασίου.

Η Lamda, μέσω του συγκεκριμένου έργου, έχει ως στόχο να τριπλασιάσει την αξία της έως το 2025, κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο. Οι μετοχές της έχουν αυξηθεί 12% φέτος, αποτιμώντας την εταιρεία στα 1,4 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα θα γίνει προορισμός παγκόσμιας κλάσης. Και κυρίως θα μετατραπεί από προορισμός της θάλασσας και του ήλιου σε τέχνη του να ζεις», αναφέρει καταληκτικά ο κ.Αθανασίου. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.