ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ξένοι στηρίζουν τις τράπεζες με 30 δισ. ευρώ

10:12 - 13 Σεπ 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Έμπρακτη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία , στο ΧΑ και ειδικά στον τραπεζικό κλάδο επιδεικνύουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην χώρα αλλά και της οικονομικής σταθερότητας.

Τα τελευταία 2 χρόνια τουλάχιστον στον τραπεζικό χώρο έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 4 μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου.

Της Εθνικής ύψους 3 δις ευρώ, της MIG στα 5,19 δις ευρώ , της Πειραιώς στα 1,35 δις ευρώ και της Eurobank στα 1,229 δις ευρώ.

Συνολικά οι ξένοι επενδυτές σε αυτές τις αυξήσεις κεφαλαίου ύψους   10,8 δις ευρώ συνεισέφεραν 6,5 με 7 δις ευρώ επιδεικνύοντας έμπρακτα της εμπιστοσύνη τους.

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν placement στην ΑΤΕ , στο ΤΤ , στην Εθνική με τους ξένους επενδυτές να τοποθετούν  1,8 δις ευρώ.

Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές συνολικά συμμετέχουν στις ελληνικές τράπεζες ελέγχοντας μετοχές αξίας  28 έως 30 δις ευρώ με τάσεις αύξησης που επισφραγίζει την εμπιστοσύνη των ξένων.  

Γιατί οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές στρέφονται στην ελληνική τραπεζική αγορά και τοποθετούν τόσα κεφάλαια;

Είναι σαφές ότι οι διεθνείς επενδυτές επιζητούν οικονομική σταθερότητα , καθαρούς κανόνες και όχι αρνητικές εκπλήξεις οι οποίες θα τους υποχρεώσουν να μεταβάλλουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών έχει αντιμετωπισθεί θετικά και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι διεθνείς εκλεκτικοί οίκοι Moody’s και Standard and Poor’s αναφέρουν σε εκθέσεις τους για την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα αλλά και την ανάγκη για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Μάλιστα η Moody’s σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία εφόσον παρθούν μέτρα για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί μάλλον προς το τέλος του β΄ τριμήνου του 2008.

Ταυτόχρονα και η World Bank εστιάζεται στην βελτίωση της οικονομίας αλλά και στις διαρθρωτικές αδυναμίες που συνεχίζουν να υφίστανται.

Σε επίπεδο μικροοικονομίας θα πρέπει να αξιολογηθεί γιατί τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα τόσο σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 10,8 δις ευρώ και γιατί υπήρξαν τουλάχιστον στον χώρο των τραπεζών και ευρύτερα στον χρηματοοικονομικό τομέα τόσο σημαντικά deals.

Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι την τελευταία περίοδο έκλεισε το deal Credit Agricole με την Emporiki bank , η Εθνική εξαγόρασε την Finansbank, o όμιλος της Marfin προχώρησε στην συγχώνευση των μικρών τραπεζών Εγνατίας και Λαϊκής , το Dubai Group επένδυσε σημαντικά κεφάλαια στην Marfin , εξαγοράστηκε η Vivartia, κυοφορείται deal με τον ΟΤΕ, deal υπήρξε και στην Tellas , στις τηλεπικοινωνίες κ.α.

Αν δεν υπήρχε οικονομική σταθερότητα και προοπτικές και αν το κλίμα στο χρηματιστήριο δεν ήταν θετικό αυτά τα deals δεν θα υλοποιούνταν.

Παράλληλα τα business plan των τραπεζών αποτελούν θέλγητρο για τους ξένους επενδυτές.

Η Εθνική στοχεύει σε κέρδη 2,4 δις ευρώ το 2009 , η Eurobank σε 1,6 δις ευρώ το 2010 κ.α.

Τα business plan που στηρίζονται όμως στο εξωτερικό αλλά και στην πιστωτική επέκταση στο εσωτερικό.

Το 2010 τα δάνεια θα ανέλθουν στα 300 δις ευρώ και αυτό συνεπάγεται ότι θα υπάρχει οικονομική σταθερότητα και αύξηση του ΑΕΠ που θα είναι υψηλότερη  του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Ιστορικά και τα κέρδη των τραπεζών αντικατοπτρίζουν την ισχύ της οικονομίας. Τα κέρδη π.χ. της Εθνικής το 2003 είχαν διαμορφωθεί  στα 360 εκατ ευρώ και το 2007 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 1,6 δις ευρώ δηλαδή αύξηση στην 4ετία 340%.

Η αύξηση της κερδοφορίας προϋποθέτει οικονομική σταθερότητα την οποία απολαμβάνει η Ελλάδα.

Π. Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.