ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα πραγματικά σχέδια Βγενόπουλου για MIG και Marfin Popular

10:20 - 24 Σεπ 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Με στρατηγικό στόχο να ξεπεράσει την κεφαλαιοποίηση της Εθνικής τράπεζας που ανέρχεται στα 20 δις ευρώ η διοίκηση του ομίλου Marfin δηλαδή η Marfin popular Bank και η Marfin Investment Group επεξεργάζεται στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ανέρχεται στα 7,7 δις ευρώ και της MIG στα 5,6 δις ευρώ άρα ουσιαστικά ο όμιλος Marfin έχει να καλύψει μια διαφορά 7 δις ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες η διοίκηση Βγενόπουλου θα κινηθεί σε δύο μέτωπα.

1)H Marfin Investment Group θα δημιουργήσει περί τους 8  επιχειρηματικούς πυλώνες οι οποίοι θα αφορούν τους κλάδους υγείας, ακινήτων , τηλεπικοινωνιών , ξενοδοχείων, τεχνολογία, ναυτιλία , τροφίμων, ενέργειας.

Σε κάθε κλάδο θα πραγματοποιεί μια στρατηγική εξαγορά και εν συνεχεία οι εξαγοραζόμενες εταιρίες θα συνεχίζουν την επεκτατική τους πολιτική στον χώρο που δραστηριοποιούνται.

Στα ακίνητα π.χ. η πρόσφατα εξαγορασθείσα εταιρία μετατρέπεται σε εταιρία διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων θα ενισχυθεί με 100 εκατ ευρώ και στόχο θα έχει να μετατραπεί ως η μεγαλύτερη εταιρία στην Ελλάδα στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Στα τρόφιμα έχει επενδύσει στην Vivartia.

Στις τηλεπικοινωνίες έχει αποκτήσει το 11% και στοχεύει σε μεσοπρόθεσμη βάση στο 20%.

Η MIG έχει αποκτήσει στρατηγική θέση στον ΟΤΕ προβαίνοντας σε αγορές μετοχών ωστόσο σε συνεργασία με το ελληνικό δημόσιο θα εξετασθούν οι επόμενες κινήσεις.

Από το υπουργείο Οικονομίας εκτιμούν ότι η MIG θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με όρους αγοράς και ως εκ τούτου διαφαίνονται προοπτικές στα σχέδια της MIG για τον ΟΤΕ.

Συνολικά  θα μπορούσαν να επενδυθούν περί τα 2 ή και 3  δις ευρώ κατ΄ ελάχιστο.

Ο στόχος της Marfin είναι εφόσον αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό στον ΟΤΕ υψηλότερο του δημοσίου μετά την διενέργεια του σχεδιαζόμενου placement ενδεχομένως σε συνεργασία με άλλο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό να δημιουργήσουν μια πανίσχυρη τηλεπικοινωνιακή εταιρία με περιφερειακό ρόλο. Στις τηλεπικοινωνιακές εξελίξεις ενεργό ρόλο θα διαδραματίσει και το Dubai.

Στη ναυτιλία συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Attica Group με στόχο να αποκτήσει η Marfin πάνω από το 40% της εταιρίας.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ωστόσο είναι ασαφές αν θα υπάρξει συμφωνία.

Στην τεχνολογία η Singular συνομιλείμε ομοειδείς εταιρίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και επίκειται εξελίξεις.

2) Η Marfin Popular bank αποτελεί το δεύτερο στρατηγικό σκέλος του ομίλου Marfin.

Στα σχέδια περιλαμβάνονται οι εξαγορές τραπεζών στο εξωτερικό.

Ο όμιλος μπορεί να επενδύσει έως και 1,5 δις ευρώ ώστε να προχωρήσει σε εξαγορές στην Ρωσία, Βουλγαρία, Σερβία αλλά και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε τράπεζα που εξαγοράζεται στο εξωτερικό θα μετονομάζεται σε Marfin Ρωσίας αν εξαγοραστεί τράπεζα στην Ρωσία κ.α..

Για το ορατό μέλλον δεν εξετάζεται στρατηγικό deal στην Ελλάδα.

Παράλληλα η Marfin Popular δεν αποκλείεται να ενδυναμωθεί και με νέα ενεργά τραπεζικά στελέχη που θα εκπλήξουν.  

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.