ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O κρίσιμος ρόλος τραπεζών και ξένων για το μέλλον της ΕΧΑΕ

10:13 - 08 Οκτ 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ρόλο στις εξελίξεις περί την ΕΧΑΕ (αν θα υπάρξει συνεργασία με άλλο χρηματιστήριο ή στρατηγικός επενδυτής π.χ. μέσω του Dubai ) θα διαδραματίσουν οι ξένοι θεσμικοί που ελέγχουν το 50% του μετοχικού κεφαλαίου αλλά και οι τράπεζες οι οποίες ελέγχουν συνολικά 19%.

Οι βασικοί μέτοχοι της ΕΧΑΕ από τις τράπεζες είναι η Eurobank με ποσοστό 5% , η ΑΤΕ με 4,12% ,  η Alpha bank η Πειραιώς , το ΤΤ με ποσοστό 0,5% κ.α.

Η στάση των ελληνικών τραπεζών και ειδικά της Eurobank και της ΑΤΕ για την ΕΧΑΕ θα είναι καθοριστική καθώς λόγω των σημαντικών ποσοστών που κατέχουν μπορεί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την έλευση του στρατηγικού συμμάχου.

Πάντως αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι τράπεζες δεν εμφανίζονται να έχουν ενιαία γραμμή αλλά ακολουθούν διαφορετικές τακτικές ανάλογα με τα επιχειρηματικά τους πλάνα.

Διαφαίνεται ότι η Eurobank με την στάση της να ανακοινώσει ότι ελέγχει ποσοστό πάνω από 5% δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις της ΕΧΑΕ ενώ με την κίνηση της Εθνικής να ρευστοποιήσει την συμμετοχή της έδωσε την δυνατότητα στο Dubai Investment Group να αποκτήσει περίπου το 2%της ΕΧΑΕ.

Παρ΄ ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν διαθέτουν ενιαία γραμμή όσον αφορά την έλευση στρατηγικού συμμάχου στην  ΕΧΑΕ.

Βέβαια τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει από διάφορες τράπεζες κινήσεις που εξυπηρετούσαν πολύ ειδικούς στόχους.

Η Εθνική τράπεζα που κατείχε πάνω από το 5% της ΕΧΑΕ ρευστοποίησε την συντριπτική πλειοψηφία της συμμετοχής της με στόχο να εγγράψει υπεραξίες περί τα 40 με 45 εκατ ευρώ ώστε να ενισχύσει τα κέρδη του 9μήνου.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι η απόφαση ρευστοποίησης πάρθηκε λίγες ημέρες πριν το κλείσιμο του γ΄ τριμήνου και ως εκ τούτου είναι σαφές ότι η Εθνική ρευστοποίησε την συμμετοχή της για λόγους χρηματοοικονομικούς.

Η ΑΤΕ που ελέγχει το 4,12% είχε πωλήσει πριν από μήνες ώστε να εγγράψει υπεραξίες ωστόσο σε αυτή την φάση η διοίκηση δεν προτίθεται να μειώσει περαιτέρω την συμμετοχή της.

Από τις υπόλοιπες τράπεζες και ειδικά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επίσης δεν υπάρχουν σχέδια ρευστοποίησης.

Η στάση ορισμένων τραπεζών πάντως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως αναμονή στις επερχόμενες εξελίξεις.

Εφόσον το Dubai αποφασίσει να ενισχύσει σημαντικά την θέση του στην ΕΧΑΕ είναι πολύ πιθανό ότι θα στραφεί σε ορισμένους ξένους επενδυτές καθώς και στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες διαθέτουν πακέτα μετοχών.

Έως τώρα επαφές δεν έχουν υπάρξει ωστόσο ειδικά η στάση της Eurobank μπορεί να μεταφραστεί διττά.

Από την μια ενισχύει την θέση της καθώς προβλέπει ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η αποτίμηση της ΕΧΑΕ λόγω των προσδοκιών ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον.

Από την άλλη όμως ίσως να σημαίνει ότι η Eurobank να μην επιθυμεί τόσο ριζικές αλλαγές στην μετοχική σύνθεση της ΕΧΑΕ. Σημειώνεται ότι η Eurobank διατηρεί έντονη δραστηριότητα στο χρηματιστήριο μέσω της ΑΧΕ και μια αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών θα μετέβαλλε τα δεδομένα.

Π Λεωτσάκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.