ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς εξαγορές 800 εκατ. η Vivartia και placement του 20% με 24%

09:58 - 15 Οκτ 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Περί τα 800 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να επενδύσει για εξαγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό η Vivartia στηριζόμενη αφενός στην MIG αφετέρου σε ίδια κεφαλαιακά μέσα. Παράλληλα το placement που σχεδιάζει η MIG θα αφορά το 20% με 24% της Vivartia και θα πραγματοποιηθεί σε τιμή περί τα 26,5 ευρώ περίπου.

Η Vivartia σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες πέραν των εταιρειών για τις οποίες έχει επιδείξει ενδιαφέρον όπως η Γρηγόρης Μικρογεύματα, η Μεβγάλ , η Έβερεστ βολιδοσκοπεί  και εταιρίες στο εξωτερικό.

Πάντως στόχος της MIG είναι κατά βάση να προβεί σε εξαγορές στο εξωτερικό.

Placement του 20% με 24%

ΑρχέςΝοεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το placement που θα αφορά το 20% με 24% της Vivartia από την Marfin investment Group.

Έως τώρα η Marfin Investment Group έχει επενδύσει 1,85 δις ευρώ για να αποκτήσει το 91,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia η βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης στο ΧΑ.  

Με βάση τα πρώτα σχέδια ο όμιλος Marfin εξετάζει μέσα στον Νοέμβριο να πραγματοποιήσει placement σε θεσμικούς επενδυτές με στόχο μετά την διάθεση του ποσοστού στηνVivartia να ελέγχει τουλάχιστον την καταστατική πλειοψηφία δηλαδή το 67%.

Πρακτικά λοιπόν η MIG θα μπορούσε να διαθέσει έως και το 24%.

Η MIG έχει ανακοινώσει ότι το placement θα πραγματοποιηθεί σε τιμή υψηλότερη των 25 ευρώ δηλαδή της τιμής κτήσης.

Σύμφωνα με ενδείξεις ίσως η διάθεση των μετοχών να πραγματοποιηθεί κοντά στα 26,5 ευρώ ή και υψηλότερα ανάλογα με τις χρηματιστηριακές συγκυρίες.

Πως όμως θα πεισθεί η διεθνής επενδυτική κοινότητα να αγοράσει σε αυτά τα επίπεδα;

Η MIG σχεδιάζει άμεσα σχετικάνα παρουσιάσει business plan αλλά και στρατηγικά σχέδια της Vivartia ώστε να ενημερώσει τους διεθνείς επενδυτές για τους στόχους της MIG.

Στα στρατηγικά σχέδια συμπεριλαμβάνονται νέες σημαντικές εξαγορές της Vivartia στον χώρο των τροφίμων στην Ευρώπη. Δηλαδή η Vivartia θα εξαγοράσει άλλες εταιρίες τροφίμων στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα ενώ θα χρηματοδοτηθεί και με ιδίους πόρους αλλά και με τα κεφάλαια της MIG.

Ενδέχεται οι παρουσιάσεις αυτές για την Vivartia να συμπέσουν με την σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου της 11μελούς συμβουλευτικής επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου στο Λονδίνο όπου θα καθοριστούν οι επόμενες μεγάλες εξαγορές της MIG.

Στόχος του management Βγενόπουλου είναι με τις παρουσιάσεις που θα πραγματοποιήσει αλλά και την ενημέρωση που θα παράσχει για τα στρατηγικά σχέδια της Vivartia να εκδηλωθεί μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον έτσι ώστε το placement να είναι επιτυχές.

Αν η MIG διαθέσει π.χ. το 20% στην τιμή των 26,5 ευρώ τότε συνολικά το πακέτο μετοχών που θα πωλήσει θα εμφανίζει αξία 430 εκατ ευρώ δηλαδή θα αποκομίσει κεφαλαιακό κέρδος 20 εκατ ευρώ αφού για το ίδιο ποσοστό για να το αποκτήσει έχει δαπανήσει 410 εκατ ευρώ.

Αν η τιμή είναι υψηλότερη θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα το κεφαλαιακό κέρδος το οποίο θα εγγράψει η MIG.

Το παρασκήνιο Δασκαλόπουλου – MIG

Αναμενόμενη θα πρέπει να θεωρείται η αποχώρηση του κ Δασκαλόπουλου από την Vivartia καθώς το τελευταίο διάστημα είχε υπάρξει μια τεχνικής υφής ένταση.

Τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν και ήθελαν τον κ Δασκαλόπουλο να αποχωρεί γιατί είχε συμφωνηθεί η Vivartia να εξέλθει του χρηματιστηρίου και η MIG δεν το τήρησε δεν ευσταθεί.

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι στο εναπομείναν 8,6% που δεν αποδέχθηκε την δημόσια πρόταση συμπεριλαμβάνεται και το 4,5% του κ Δασκαλόπουλου.

Ποιες ήταν οι αιτίες της κρίσης;

1) Είχε συμφωνηθεί ο κ Δασκαλόπουλος να διατηρήσει το 5%της Vivartia. Ωστόσο ο κ Δασκαλόπουλος μεταβίβασε το 0,5% στην γυναίκα του με το επιχείρημα ότι ήθελε ρευστότητα. Όμως πριν λίγες ημέρες είχε λάβει πάνω από 350 εκατ ευρώ όταν πούλησε την συμμετοχή του και η γυναίκα του αντιμετώπιζε πρόβλημα ρευστότητας;

2) Η πλευρά της MIG θεωρούσε ότι δεν είναι δυνατό ο κ Δασκαλόπουλος σε μια περίοδο όπου συντάσσεται το business plan να εμφανίζεται 3 ώρες κάθε εβδομάδα και ταυτόχρονα να πληρώνεται 2,6 εκατ ευρώ τον χρόνο;

3) Η πλευρά Θεοδωρόπουλου διαφοροποιήθηκε από τον κ Δασκαλόπουλο αποδεικνύοντας ότι υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο παλαιότερων μετόχων και συνεργατών.

4) Η απόφαση Πιλάβιου της ΕΚ να αναστείλει την διαπραγμάτευση στο Χ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.