ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αποτιμήσεις μπλοκάρουν τα σχέδια Εθνικής - Alpha - Εκτός συνόρων οι βλέψεις της Marfin

12:59 - 16 Νοε 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Θέλοντας να δώσουν τέρμα στην φημολογία των τελευταίων εβδομάδων η Εθνική και η Alpha bank διαψεύδουν τα σενάρια περί διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο τραπεζών για μεταξύ τους συγχώνευση. Η πραγματικότητα είναι ότι το τελευταίο διάστημα πλήθος σεναρίων και φημών κατέκλυζαν την αγορά για επικείμενο deal μεταξύ των δύο τραπεζών.

Η Εθνική πάντως παρά τις διαψεύσεις θα ενδιαφερόταν να πραγματοποιήσει μια μεγάλη στρατηγική κίνηση στην Ελλάδα και εν προκειμένω μια συγχώνευση με την Alpha bank.

Η Alpha bank από την πλευρά της δεν είναι βέβαιο ότι επιθυμεί μια στρατηγική συνεργασία αυτή την περίοδο όπου ενισχύεται, ενδυναμώνει τον ισολογισμό της και την αποτίμηση της.

Οι αποτιμήσεις συν τοις άλλοις δεν ευνοούν τους μετόχους της Alpha bank. Ένας από τους λόγους που δεν προχώρησε η συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών ήταν και οι αποτιμήσεις.

Βέβαια μια συγχώνευση Εθνικής με Alpha μπορεί να δημιουργούσε μια μεγάλη τράπεζα με κεφαλαιοποίηση 32 δις ευρώ ωστόσο τα προβλήματα που θα ανέκυπταν θα ήταν τεράστια και πολυσύνθετα.

Η αλληλοεπικάλυψη του δικτύου καταστημάτων αγγίζει το 38% , τα κόστη θα εκτοξεύονταν ενώ θα απαιτούνταν τεράστιες παρεμβάσεις στο υπεράριθμο προσωπικό.

Δεν είναι σαφές λοιπόν αν μια συγχώνευση θα λειτουργούσε προσθετικά δηλαδή 1+1 ισούται με 2 ή με 1,5.

Το βέβαιο είναι ότι η Εθνική και η Alpha θα ακολουθήσουν για το ορατό μέλλον διαφορετικούς δρόμους ενώ ταυτόχρονα τα σχέδια για συγχωνεύσεις τραπεζών στην Ελλάδα μάλλον παγώνουν.

Ταυτόχρονα και ο όμιλος Marfin φαίνεται πως εγκαταλείπει τα σχέδια για εξαγορά τράπεζας στην Ελλάδα και στρέφεται στο εξωτερικό.

Π Λεωτσάκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.