ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ανησυχίες των ξένων για τις ελληνικές τράπεζες

10:05 - 11 Ιαν 2008 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Οι ανησυχίες των ξένων οίκων ότι οι στρεβλώσεις στις αγορές χρήματος θα επηρεάσουν τις αποτιμήσεις και την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών ,οι αντικρουόμενες εκθέσεις, το γεγονός ότι ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υποχωρήσει αισθητά οι ελληνικές ενισχύονταν αλλά και η γενικότερη αβεβαιότητα συνέβαλλαν στις μαζικές πιέσεις που δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος.

Επίκεντρο των μαζικών ρευστοποιήσεων από ξένους θεσμικούς ήταν οι μετοχές της Eurobank η οποία υποχώρησε κατά 4,21% στα 21,40 ευρώ, η Πειραιώς 3,96% στα 24,30 ευρώ η MIG υποχώρησε 5,80% στα 5,20 ευρώ η Geniki υποχώρησε κατά 5,42% στα 5,24 ευρώ και η Marfin popular κατά 3,15% στα 8 ευρώ.

Στον αντίποδα Alpha bank και Proton bank επέδειξαν αξιοσημείωτη συμπεριφορά με την Alpha να κλείνει αμετάβλητη στα 24,90 ευρώ ενώ η Proton bank λόγω της επικείμενης συμφωνίας με την Hapoalim ενισχύθηκε κατά 0,82% στα 9,88 ευρώ. Λόγω των ρευστοποιήσεων υπήρξαν σημαντικές πιέσεις και στις κεφαλαιοποιήσεις. Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής κατήλθε στα 21,8 δις ευρώ ενώ της Eurobank στα 11,23 δις ευρώ. Η Eurobank κατείχε την δεύτερη θέση στο ΧΑ βάσει κεφαλαιοποίησης και χθες πέρασε στην 4η θέση πίσω από τον ΟΤΕ και την 3 Ε.

Η Alpha bank διαθέτει κεφαλαιοποίηση 10,23 δις ευρώ και η διαφορά στην κεφαλαιοποίηση με την Eurobank έχει συρρικνωθεί στο 1 δις ευρώ από 3 δις ευρώ που ήταν πριν λίγο χρονικό διάστημα. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι γιατί ορισμένες τράπεζες όπως η Eurobank και η Πειραιώς δέχονται το τελευταίο διάστημα τόσο συστηματικές πιέσεις.

Και οι δύο τράπεζες πραγματοποίησαν αύξηση κεφαλαίου με στόχο να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους και να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τους. Και οι δύο τράπεζες εμφανίζουν από τις υψηλότερες σχέσεις χορηγήσεων προς καταθέσεις.

Ενδεικτικά Πειραιώς και Eurobank εμφανίζουν μια σχέση δανείων προς καταθέσεις 130 με 135% ενώ η Alpha 121% και η ΑΤΕ 73% ή η Εθνική 90%. Δηλαδή Eurobank και Πειραιώς εμφανίζουν υψηλότερες ανάγκες ρευστότητας ώστε να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τους. Η Eurobank έχει αντλήσει από τις διεθνείς αγορές μαζί με την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου περί τα 11 δις ευρώ.

Η Eurobank - Πειραιώς και ο ρόλος της Deutsche bank

Μια έκθεση της Deutsche bank που μείωνε την τιμή στόχο από τα 33 στα 26 ευρώ για την Eurobank αποτέλεσε αφορμή ώστε χθες να ενταθούν οι ρευστοποιήσεις ενώ παραγκωνίστηκε η έκθεση της Lehman Brothers  η οποία έθετε τιμή στόχο από τα 30 στα 36 ευρώ. Ταυτόχρονα φήμες περί σχεδίων για νέα αύξηση κεφαλαίου που βεβαίως διαψεύδονται ενέτειναν την αβεβαιότητα.

Με βάση αυτή την έκθεση η οποία λαμβάνει λανθασμένες παραδοχές όπως π.χ. τον αριθμό των καταστημάτων στο εξωτερικό ή ότι θα μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων από τα 7 δις στα 6 δις ευρώ σε ετήσια βάση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πληγεί η κερδοφορία της Eurobank.

H πλευρά της Eurobank υποστηρίζει ότι η έκθεση στηρίζεται σε λανθασμένες παραδοχές και επισημαίνει ότι η έκθεση της τράπεζας στην Ρουμανία δεν ελλοχεύει κινδύνους, ενώ είναι αυθαίρετο το συμπέρασμα ότι θα μειωθούν οι καταθέσεις.

Επίσης από πουθενά δεν εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Eurobank θα χρειασθεί μέσα στο 2007 περί τα 7 δις ευρώ ενέσεις ρευστότητας. Και ενώ ορθά η Eurobank υποστηρίζει ότι ορισμένες παραδοχές της Deutsche bank είναι λανθασμένες γιατί η μετοχή υποχωρούσε επί 6 με 7 συναπτές ημέρες;

Υπάρχει προβληματισμός ότι οι τράπεζες που έχουν αυξημένες ανάγκες ρευστότηταςθα έχουν αυξημένα έξοδα εκ τόκων λόγω των στρεβλώσεων στις αγορές χρήματος και ως εκ τούτου θα επηρεαστούν τα κέρδη τους.

Π. Λεωτσάκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.