ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H γαλλική CNP αποκτά το 50,1% των ασφαλιστικών εταιρειών της Marfin

17:47 - 22 Ιουλ 2008 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
(upd)Στρατηγική συνεργασία με μια εκ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιριών της Γαλλίας την CNP πέτυχε η Marfin Popular Bank πουλώντας το 50,1% των 3 ασφαλιστικών εταιρών και αποκομίζοντας περί τα 60 εκατ ευρώ κέρδη τα οποία θα εγγράψει μάλλον στο γ΄ τρίμηνο του 2008, επιβεβαιώνοντας το "R".

Η κίνηση αυτής της Marfin  έχει διττό στόχο αφενός να ισχυροποιηθεί στον χώρο των ασφαλειών μέσω μιας στρατηγικής συνεργασίας με μια εκ των μεγαλύτερών ασφαλιστικών εταιριών της Γαλλίας αφετέρου να απελευθερώσει κεφάλαια στην τράπεζα.

Λόγω της Βασιλείας ΙΙ οι τράπεζες που διατηρούσαν ασφαλιστικές εταιρίες υποχρεώνονταν να δεσμεύουν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους ως εξασφαλίσεις.

Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες πραγματοποίησαν σημαντικές κινήσεις ώστε να απελευθερώσουν κεφάλαια.

Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική απορρόφησετην Εθνική Ασφαλιστική , η Alpha bank πούλησε την Ασφαλιστική της εταιρία στο γαλλικό ασφαλιστικό ταμείο ΑΧΑ , η Emporiki πούλησε την ασφαλιστική της εταιρία και η ΑΤΕ σχεδιάζει να πωλήσει το 51% της ΑΤΕ Ασφαλιστικής.

Η Marfin εδώ και εύλογο χρονικό διάστημα διερευνούσε την αγορά και η γαλλική CNP εκδήλωσε ενδιαφέρον.

Θα αποκτήσει το 50,1% συμπεριλαμβανομένου και του management των 3 ασφαλιστικών εταιριών ενώ θα συνεργάζεται και με την Marfin στα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα.

Η CNP είναι μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες της Γαλλίας με κέρδη το 2007 1,1 δις ευρώ και συνολικά ασφάλιστρα άνω των 31 δις ευρώ.

Η CNP διαθέτει μεγάλο μερίδιο αγοράς στην Γαλλία , συνεργάζεται με την Unicredit  στην Ιταλία ενώ διατηρεί ισχυρή παρουσία στην Βραζιλία, Πορτογαλία , Ισπανία κ.α.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Marfin

Η CNP Assurances (CNP) και η Marfin Popular Bank (MPB) υπέγραψαν συμφωνία μακροχρόνιας συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη των ασφαλιστικών εργασιών μέσω των τραπεζικών δικτύων της MPB σε Ελλάδα και Κύπρο. Η συμφωνία αυτή στον τομέα των ασφαλειών σε Ελλάδα και Κύπρο αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες στο μέλλον ακολουθώντας την διεθνή ανάπτυξη της MPB στην Νότια και Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας:

-Η CNP θα αποκτήσει συμμετοχή 50,1% στον ασφαλιστικό βραχίονα της MPB (66% των συνολικών εργασιών του οποίου αποτελούν οι ασφάλειες ζωής και το 34% οι ασφάλειες γενικού κλάδου). Ο ασφαλιστικός βραχίονας της MPB αποτελείται από τις ακόλουθες εταιρίες: Laiki Cyprialife (LCL – ασφάλειες Ζωής στην Κύπρο), Laiki Insurance (LI – ασφάλειες γενικού κλάδου στην Κύπρο), Marfin Life (ML – ασφάλειες ζωής στην Ελλάδα) και Marfin Brokers (MB – πρακτορειακές ασφαλιστικές εργασίες στην Ελλάδα). ΗCNP θα έχει τον έλεγχο της Διοίκησης των εν λόγω εταιριών.

-Οι εταίροι θα συνάψουν δεκαετή ανανεώσιμη αποκλειστική συμφωνία διανομής με την ευχέρεια επέκτασης και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται ηMPB.

Οι βασικοί στόχοι της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας είναι οι ακόλουθοι:

- Στην Κύπρο, η οποία είναι μια γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά, ο νέος Όμιλος στοχεύει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη ισχυρών μεριδίων των LCL και LI που ανέρχονται σε 25% και 15% στην τοπική αγορά των ασφαλειών ζωής και γενικού κλάδου αντίστοιχα.

- Η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, λόγω των χαμηλών ποσοστών διείσδυσης σε ασφαλιστικές υπηρεσίες. Στη συγκεκριμένη αγορά, η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας θα επιτρέψει στην MPB να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών, βελτιώνοντας κατά συνέπεια την θέση της και αποκτώντας μερίδιο αγοράς στις ασφάλειες και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα ανάλογο με το 5% μερίδιο αγοράς που ήδη κατέχει στις τραπεζικές εργασίες.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η CNP θα καταβάλει το ποσό των € 145 εκατ. και επιπρόσθετα € 20 εκατ. εφόσον εκπληρωθούν συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί στόχοι. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την καταβολή προμερίσματος € 20 εκατ. στην MPB. Αυτή η αυτό-χρηματοδοτούμενη για την CNP συναλλαγή θα έχει θετικό αποτέλεσμα στα κέρδη ανά μετοχή της για το έτος 2009 και καμία επίπτωση στο δείκτη φερεγγυότητας της. Στην MPB, η συμφωνία αναμένεται να προσδώσει έκτακτα προ φόρων κέρδη της τάξης των € 60 εκατ. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, κατόπιν της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές.

Ο Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.