ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πριμοδοτεί η αγορά συγχώνευση της Marfin PB με την MIG

10:23 - 10 Σεπ 2008 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Την λύση της συγχώνευσης μεταξύ της Marfin Popular Bank και της Marfin Investment Group φαίνεται να πριμοδοτεί η αγορά καιενδεχομένως να προκριθεί ως μιας εκ των λύσεων που εξετάζονται αυτή την περίοδο στον όμιλο. Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση.

Το μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα κερδίσει ο μέτοχος της τράπεζας ή της εταιρίας συμμετοχών από μια πιθανή συγχώνευση;

Σε μια περίοδο όπου η συντηρητική ανάπτυξη αποτελεί τον ενδεδειγμένο δρόμο , οι ξένοι θεσμικοί επενδυτέςθεωρούν ότι μια συγχώνευση των δύο εταιριών θα προσέφερε οφέλη στους μετόχους.

Πρωτίστως θα πρέπει να τονιστεί ότι τα οφέλη σχετίζονται με την ομογενοποίηση δραστηριοτήτων, με την ισχυροποίηση των κεφαλαίων καθώς το νέο σχήμα θα διαθέτει κεφάλαια υπερεπαρκή και πολύ ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας , αυξημένη ρευστότητα , η ύπαρξη πολλών κοινών μετόχων λειτουργεί θετικά κ.α.

Επίσης το νέο σχήμα με βάση τα τωρινά δεδομένα θα διαθέτει κεφαλαιοποίηση 6,7 δις ευρώ και κατ΄ ουσία θα αναρριχηθεί στην σειρά κατάταξης με βάση τις κεφαλαιοποιήσεις.

Βέβαια υπάρχουν και τα κατά στην δημιουργία ενός κοινός σχήματος μεταξύ της τράπεζας και της εταιρίας συμμετοχών.

Σημειωτέον ότι στην περίπτωση που προχωρήσει η συγχώνευση η Marfin Popular Bank θα εξαγοράσει την Marfin Invemsent Group.  

Τα αρνητικά σχετίζονται με το γεγονός ότι ίσως η MIG χάσει μέρος του χρονικού της πλεονεκτήματοςκαθώς νέα έδρα του σχήματος που θα προκύψει από την συγχώνευση των δύο εταιριών θα είναι η Κύπρος.

’ρα για οποιαδήποτε κίνηση επιχειρήσει να υλοποιήσει το σκέλος της τράπεζας που θα ασχολείται με τις συμμετοχές θα πρέπει να λαμβάνει σχετικές εγκρίσεις από την Κεντρική τράπεζα της Κύπρου.

Πάντως οι τιμές των δύο εταιριών στο ΧΑ κινούνται ακολουθώντας βίους παράλληλους που αυτό σημαίνει ότι η αγορά προεξοφλεί μια ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο εταιριών.

Π. Λεωτσάκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.