ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η εξωστρέφεια ωθεί την Κυριακίδης Μάρμαρα

13:39 - 26 Αυγ 2010 | ΤΣΙΜΕΝΤΑ & ΟΡΥΚΤΑ
Εξαιρετικά αποτελέσματα εμφάνισε η Κυριακίδης Μάρμαρα στο πρώτο εξάμηνο και αποδίδονται στην εξωστρέφεια του ομίλου. Μάλιστα η διοίκηση εκτιμά πως και το δεύτερο εξάμηνο του 2010 αναμένεται να συνεχιστεί η ανοδική πορεία τόσο για τον όμιλο όσο και για την εταιρεία.

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους είναι αυξημένα κατά 249,4% και ανήλθαν σε 1.702.913 ευρώ έναντι 487.378 ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου της προηγούμενης χρήσης. Τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBIΤDA), ανήλθαν σε 4.846.204 ευρώ έναντι κέρδους 695.772 ευρώ και οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 24,91% και διαμορφώθηκαν στα 30,86 εκατ. ευρώ από 24,7 εκατ. ευρώ. 

Οι πωλήσεις του ομίλου αναμένεται να συνεχίσουν την αυξητική πορεία που σημείωσαν την προηγούμενη χρήση, καθώς ο όμιλος έχει αρκετά έργα υπό εκτέλεση υψηλού προϋπολογισμού αναφέρει η διοίκηση η οποία είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ως προς την εξέλιξη των πωλήσεων, λόγω κυρίως της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, γιατί τα μηνύματα από τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται και από αυτές που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. 

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών στηρίζουν την μεγάλη ανάπτυξη τους στο πετρέλαιο. Με την μεγάλη άνοδο της τιμής του πετρελαίου, που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, οι χώρες αυτές συγκεντρώνουν πλούτο που επιτρέπει στην εταιρεία να συνεχίζει να πουλά τα προϊόντα της στις χώρες αυτές με τον ίδιο ρυθμό παρά την κακή διεθνή οικονομική συγκυρία. Η μεγάλη ανάπτυξη της κινέζικης οικονομίας τα τελευταία χρόνια, συντηρεί ένα σημαντικό τζίρο για την εταιρεία, ο οποίος αναμένεται να συνεχισθεί και στην επόμενη χρήση. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνεχή αναπτυξιακή πορεία που προβλέπεται τόσο για τον όμιλο όσο και για την εταιρία ήδη διαφαίνεται από την έναρξη εργασιών για την επέκταση του τζαμιού της Μέκκας – Μεδίνας προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ. Έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 2ετίας. 

Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια είχε έντονη αναπτυξιακή πορεία και πέτυχε σημαντική κερδοφορία. Η ανάπτυξη όμως αυτή συσσώρευσε προβλήματα κυρίως ρευστότητας, γιατί χρειάστηκε να χρηματοδοτήσει τόσο τις επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό όπως και σε ανάπτυξη δικτύου θυγατρικών, αλλά και της χρηματοδότησης των πωλήσεων. Η ανάπτυξη του ομίλου επικεντρώθηκε κυρίως σε αγορές με έντονες αναπτυσσόμενες οικονομίες , όπως της Μέσης Ανατολής, των χωρών των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών και της Κίνας. Η μέχρι τώρα πορεία των εργασιών της εταιρείας έδειξε ότι οι αγορές της Μέσης Ανατολής και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικούς πελάτες του ομίλου και έχουν επηρεασθεί ελάχιστα από την παγκόσμια οικονομική ύφεση κυρίως λόγω του ότι οι χώρες αυτές είναι κατ’ εξοχή πετρελαιοπαραγωγές χώρες οι οποίες συσσωρεύουν πλούτο και χρησιμοποιούν ακριβά δομικά υλικά όπως το μάρμαρο. 

Η Κίνα δε και η Ινδία, οι πιο έντονα αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη, συνεχίζουν να αποτελούν κατεξοχήν στόχο του ομίλου λόγω κυρίως του όγκου και του βάθους που διαθέτουν. Στα πλαίσια αυτά, το α’ εξάμηνο του 2010 η ανάπτυξη του ομίλου στηρίζεται κυρίως στους παρακάτω άξονες:

• Λατομείο Βώλακα. Τα προϊόντα του λατομείου αυτού προωθούνται κυρίως στην αγορά της Κίνας. Η δυναμικότητα της αγοράς αυτής οδήγησε τον όμιλο σε αύξηση του επενδυμένου κεφαλαίου στο λατομείο αυτό με επενδύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού στο Ά εξάμηνο του 2010 συνολικού ποσού 2.105.000€.Η επένδυση αυτή βοήθησε σημαντικά στην αύξηση των πωλήσεων του Ά εξαμήνου και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση στο β΄εξάμηνο του έτους.

• Μάρμαρο Sivec. Η εταιρεία έχει την αποκλειστική διάθεση των μαρμάρων αυτών και αποτελούν περίπου το 50% το τζίρου του ομίλου. Η επιτυχημένη διείσδυση του προϊόντος στις αγορές της Ασίας και η ωρίμανση της αγοράς αυτής εξασφαλίζουν μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία για τον όμιλο.

• Ειδικά μεγάλα έργα, τα όποια αναλαμβάνει ο όμιλος είτε με μάρμαρα αποκλειστικότητας είτε με μάρμαρα τρίτων. Στον τομέα αυτό ο όμιλος έχει αποκτήσει ιδιαίτερη τεχνογνωσία. Έτσι μετά το έργο στο Uzbekistan που ολοκλήρωσε το 2009, τώρα έχει αναλάβει έργα όπως: α) εξωτερικές επενδύσεις του προεδρικού μεγάρου στη Μόσχα, β) επένδυση με μάρμαρα του βασιλικού Terminal του αεροδρόμιου του Άμπου Ντάμπι γ) τα κτίρια της φόρμουλα 1 επίσης στο Άμπου Ντάμπι με μάρμαρα Θάσου και δ) μέρος του μεγάλου έργου της έκτασης του τζαμιού Μέκκας-Μεδίνας το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στην επόμενη 2ετια.

• Μάρμαρα Θάσου. Ο όμιλος είτε από δικά του λατομεία είτε από λατομεία τρίτων εκτελεί μέρος του μεγάλου έργου της επέκτασης του τζαμιού Μέκκας – Μεδίνας, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη διετία.

• Κονιάματα. Λόγω της καθίζησης που καταγράφεται στην εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα, η δραστηριότητα αυτή παρουσιάζει σημαντική πτώση ενώ δεν υπάρχουν δυνατότητες εξαγωγικής αξιοποίησης λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.