ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έλλειψη χρηματοδότησης και φόροι διώχνουν (και) την S&B

01:04 - 25 Ιαν 2013 | ΤΣΙΜΕΝΤΑ & ΟΡΥΚΤΑ
Έλλειψη χρηματοδότησης και φόροι διώχνουν (και) την S&B
Mέχρι σήμερα πριν από το άνοιγμα της αγοράς υποχρεούται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η S&B να διαφωτίσει το επενδυτικό κοινό και τη κοινή γνώμη για τις λεπτομέρειες της δημόσιας πρότασης, ακομα και για το πως προκύπτει το τίμημα των 5,8 ευρώ, που δίνει ο “Επενδυτής”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ενδείξεις που έχουν τόσο τραπεζικά στελέχη, όσο και παράγοντες της αγοράς είναι ότι δεν πρόκειται για την ίδια την οικογένεια που πρόκειται να ενεργήσει κάποιου επενδυτικού σχήματος, νέας εταιρείας συμμετοχών με έδρα κάπου στο εξωτερικό, αλλά για κανονικό επενδυτή. Σύμβουλοι στη δημόσια πρόταση αναμένεται να είναι τόσο Ελληνική τράπεζα, όσο και ξένοι, ενώ Έλληνες διαχειριστές δεν θεωρούν τυχαία την ανακοίνωση εξαγοράς εταιρείας στην Κίνα που προηγήθηκε της ανακοίνωσης για τη δημόσια πρόταση.

Η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά και το “R” έχει γράψει πρώτο από τον περασμένο Οκτώβριο είναι ότι η S&B, ακόμα και ο ΟΤΕ, πλήττονται από την υψηλή φορολογία στα κέρδη με συντελεστή 26%, που σημαίνει ότι για να καλυφθεί το ποσοστό της κερδοφορίας που φεύγει στους φόρους θα πρέπει να περάσουν χρόνια. Όπως η Coca Cola, η S&B θα έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω των μονάδων που διαθέτει κυρίως στη Μήλο, αλλά η έδρα, θα βρίσκεται σε άλλη χώρα, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Ταυτόχρονα, είναι πιθανό η εταιρεία να επιλέξει και άλλη αγορά διαπραγμάτευσης, πιαθνότατα το Λονδίνο ή τη Ζυρίχη. Επίσης, σύμφωνα με την αγορά, η χρηματοδότηση από τις τράπεζες παραμένει μεγάλοζητούμενο, παρά το γεγονός ότι το οικονομικό κλίμα στη χώρα αρχίζει να βελτιώνεται σταδιακά. Οι τράπεζες έχουν σε εξέλιξη τους τρόπους ανακεφαλαιοποίησής τους και τις αυξήσεις κεφαλαίου, που σημαίνει ότι η πρόσβαση σε απευθείας χρηματοδότηση δεν θα είναι εύκολη το 2013. 

Η αγορά πάντως, θέλει περισσότερες διευκρινίσεις γύρω από τη δημόσια πρόταση που φέρεται να συζητεί η οικογένεια Κυριακόπουλου με “Επενδυτή” για την S&B. Eκείνο που προκύπτει από την ανακοίνωση είναι ότι η δημόσια πρόταση του "Επενδυτή" δεν θα αφορά το ποσοστό της οικογένειας Κυριακόπουλου, αλλά το υπόλοιπο, που είναι ελεύθερο στην αγορά. Επίσης, αφορά και το 19,02% που κατέχει η Sibelco. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπάρχει ενημέρωση από την “SCR-Sibelco NV η οποία δεσμεύτηκε έναντι του επενδυτή υπό ορισμένες προϋποθέσεις να αποδεχθεί την πρόταση, εφόσον πραγματοποιηθεί, με το σύνολο των μετοχών της στην εταιρεία το οποίο ανέρχεται σε 10.216.963 μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 20% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιες προϋποθέσεις βάζει η Sibelco. Αν θα θέσει όρους ή προσκόμματα στην υλοποίηση της δημόσιας πρότασης.

Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζεται ότι η οικογένεια Κυριακόπουλου θα εξακολουθήσει να έχει την πλειοψηφία των μετοχών, αλλά δεν διευκρινίζεται αν ο Επενδυτής, είναι άλλος όμιλος ή επενδυτικό σχήμα ή ακόμα κάποια εταιρεία του ομίλου.

Μια σειρά ερωτημάτων φαίνεται ότι απασχολούν και την Κεφαλαιαγορά, η οποία μαζί με το Χ.Α. αποφάσισαν να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση της μετοχής.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 21:34 - 24 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.