ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων: 100 άδειες για να λειτουργήσει μια εξορυκτική επιχείρηση

00:01 - 05 Ιουλ 2013 | ΤΣΙΜΕΝΤΑ & ΟΡΥΚΤΑ
Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων: 100 άδειες για να λειτουργήσει μια εξορυκτική επιχείρηση
Ένα χρόνο μετά την εξαγγελία της Εθνικής Πολιτικής Αξιοποίησης των Ορυκτών Πρώτων Υλών (Ε.Π.), δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα για την υλοποίησή της, τονίζει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, κάνοντας λόγο για μια δαιδαλώδη διαδικασία αδειοδοτήσεων, που αποστερεί τη χώρα από σημαντικές προσόδους. Ωστόσο χαρακτηρίζει θετικό βήμα την ψήφιση νέου νόμου (4014/2011) περί περιβαλλοντολογικής αδειοδότησης έργων ο οποίος βελτιώνει σημαντικά το υφιστάμενο πλαίσιο. Όμως, θεωρεί κλασικό δείγμα λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, το ότι απαιτείται να περάσουν πολλές και εξειδικευτικές υπουργικές αποφάσεις για την πλήρη εφαρμογή του, που δυστυχώς καθυστερούν απίστευτα πολύ.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Σύνδεσμο, το διοικητικός χάος επιτείνεται από το γεγονός ότι απαιτείται να υποβάλλονται  σε κεντρικό επίπεδο, 60 διαφορετικές υποχρεώσεις στα πλαίσια αδειοδότησης και λειτουργίας των εξορυκτικών επιχειρήσεων και άλλες 40 σε επίπεδο εργοταξίων. Τα παραπάνω τόνισε, ο Πρόεδρος του ΣΜΕ, κ. Ελευθέριος Φαίδρος, σε συνέντευξη με την ευκαιρία του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου SDIMI 2013, που έγινε στη Μήλο.
 
faidros
 
«Πιστεύουμε ότι η πλήρης εφαρμογή της (Ε.Π) απαιτεί πολιτική βούληση και ιδιαίτερη προσπάθεια από τον αρμόδιο υπουργό. Στην προσπάθεια αυτή, πρέπει να συνεργαστούν όλα τα συναρμόδια υπουργεία με ενιαία αντίληψη για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας» σημείωσε ο κ. Φαίδρος και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς σήμερα ακόμη και η έννοια “ορυκτός πλούτος” ,παρεξηγείται από μεγάλη μερίδα της καθημαγμένης από την κρίση κοινωνίας μας, που τον συνδέει με πάμπλουτες επιχειρήσεις, πολυεθνικές και μη,  που εκμεταλλεύονται τα ορυκτά μόνο για όφελός τουςΚανείς τελικά δεν λέει στον  λαό μας την αλήθεια. Κανείς δεν λέει  ότι αν οι ορυκτοί πόροι της χώρας έχουν π.χ. αξία 400 δις. ευρώ, το ποσό αυτό είναι τα χρήματα που θα έλθουν στα χέρια των επιχειρήσεων, από την πώληση των προϊόντων που θα παραχθούν: μάρμαρα, βιομηχανικά ορυκτά, πετρέλαια, φυσικό αέριο, μεταλλεύματα, μέταλλα, αδρανή, άνθρακες κλπ.  και μάλιστα σε όλη την διάρκεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, δηλ. σε πάρα πολλά χρόνια»
 
Το 30% των ορυκτών πόρων επιστρέφει έμμεσα στο κράτος
 
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο από στατιστικές φαίνεται ότι τουλάχιστον το 30% της αξίας  των ορυκτών πόρων μιας χώρας επιστρέφει έμμεσα στο κράτος, ενώ η υπόλοιπη αξία μοιράζεται στα διάφορα έξοδα και κυρίως στους μισθούς των εργαζομένων, στην ενέργεια κλπ. Πάντως οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις θεωρούν ότι το φορολογικό πλαίσιο είναι δυσμενές και εμιώνει την ανταγωνιστικότητά τους. «Αυτό που μένει στο τέλος ως κέρδος της επιχείρησης φορολογείται μέχρι στιγμής στην χώρα μας με πολύ μεγαλύτερους συντελεστές από πολλές ανταγωνιστικές χώρες. Από τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, που ειδικεύονται στους ορυκτούς πόρους της χώρας μας, μπορεί ο καθένας, που έχει στοιχειώδη γνώση στα οικονομικά, να καταλάβει πόσα ψέματα λέγονται στον ελληνικό λαό» τόνισε ό κ. Φάιδρος.
 
Χωροταξικό και μειώσεις φόρων ζητάει Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων
 
Ο σύνδεσμος, πέρα από τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, τονίζει την ανάγκη ύπαρξης χωροταξικού σχεδιασμού. Με αυτόν τον τρόπο η ένωση των εταιριών εξορύξεων θεωρεί ότι θα υπάρχει διασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης στα κοιτάσματα Ορυκτών Πρώτων Υλών και της εκμετάλλευσής τους, επιλύνοντας θέματα ανταγωνισμού των χρήσεων γης. Ο κ. Φαίδρος ξεκαθάρισε ότι «οι επιχειρήσεις:
 
Ζητούν από το νέο Υπουργό ΠΕΚΑ, τη δημιουργία ειδικού χωροταξικού για τις ΟΠΥ, που θα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, της τοπικής κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος.
 
8D668454BF635F50364F0119B0715B89
 
Ζητούν κωδικοποίηση, εκσυγχρονισμό, απλοποίηση της λατομικής, μεταλλευτικής νομοθεσίας – πρέπει να περιοριστεί το μεγάλο διοικητικό βάρος των εξορυκτικών επιχειρήσεων, Η κάθε υπηρεσία  «έχει δικαίωμα» να ζητά ό,τι θέλει και όπως το θέλει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αλληλοεπικαλυπτόμενες υποχρεώσεις ή απαιτήσεις ίδιων στοιχείων που ζητούνται από διαφορετικές υπηρεσίες».
 
«Πρέπει να δοθεί προς ψήφιση το νέο λατομικό νομοσχέδιο που έχει πολλές φορές επικαιροποιηθεί σε συνεργασία και με το ΣΜΕ.  Όσον αφορά στην κοινωνική αποδοχή του έργου των εξορυκτικών επιχειρήσεων, έχουμε ζητήσει σε όλους τους τόνους από την αρμόδια πολιτική ηγεσία να εφαρμόσει και σε αυτό αυτά που προβλέπει η (Ε.Π), την ανάληψη από την πολιτεία ενημερωτικής εκστρατείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και την αντιστροφή του  κακού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στη  κοινωνία. Ζητούμε η πολιτεία να προβεί σε τίμιο και ειλικρινή διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και προπάντων με τις τοπικές κοινωνίες, για να ενημερωθούν σε σχέση με τα πραγματικά οφέλη από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, αξιοποίηση η οποία θα βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
 
Παράλληλα πρέπει να αυξηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού απέναντι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας, με ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου της.
Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η  ανατροπή του αρνητικού κλίματος μπορεί να γίνει απλά και μόνο με αύξηση μισθωμάτων και επιβολή τελών επί μεταλλευτικών επιχειρήσεων, το μόνο που προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να εφαρμόσει η πολιτεία.
 
Δεν πρέπει να συνεχιστεί το φαινόμενο, η πολιτεία να δίνει στον ιδιώτη την άδεια εκμετάλλευσης, μετά από πολλά χρόνια πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών και μετά να τον αφήνει στο έλεος των οργανωμένων ή μη, μειοψηφιών που ζητούν, για λόγους που μόνο αυτοί ξέρουν, την εξαφάνιση κάθε δραστηριότητας αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΜΕ.
 
 
Σε ό,τι αφορά την επιβολή των νέων ανώτατων ορίων μισθωμάτων των δημόσιων μεταλλείων, με βάση το νόμο 4042/2012, οι επιχειρήσεις ζητούν από τη  πολιτεία με ανάλογη νομοθετική ρύθμιση, να προβλέψει τρόπους και κριτήρια κλιμάκωσης των μισθωμάτων μέχρι του ανώτατου ορίου, διαφορετικά θα επιβάλλονται άκριτα τα ανώτατα μισθώματα ( όπως ξεκίνησε να γίνεται από 1-1-2013 ).
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.