ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καλύψαμε την υδρόγειο σε εξαγωγές»-Ο πρόεδρος της Ικτίνος στο Reporter Κύριο

07:12 - 20 Ιουν 2018 | ΤΣΙΜΕΝΤΑ & ΟΡΥΚΤΑ
«Καλύψαμε την υδρόγειο σε εξαγωγές»-Ο πρόεδρος της Ικτίνος στο Reporter
Εξάγει μάρμαρα σε περισσότερες από 92 χώρες στο πλανήτη με τις εξαγωγές να αγγίζουν πλέον το 95% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Σε ερώτηση του reporter.gr προς το πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Ευάγγελο Χαϊδά, ποιες νέες αγορές θα μπορούσαν να προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο του εισηγμένου ομίλου, ο κ. Χαϊδάς απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: <έχουμε ήδη καλύψει όλη την υδρόγειο με εξαγωγές όπου υπάρχει ενδιαφέρον για ελληνικά μάρμαρα>.

Σε άλλη ερώτηση του reporter.gr εάν η εταιρία πραγματοποιεί κινήσεις αντιστάθμισης(hedging) για την προφυλαχθεί από ανεπιθύμητες αναταράξεις στο χώρο των νομισμάτων ο πρόεδρος της <Ικτίνος> τονίζει χαρακτηριστικά: <δεν χρειάζεται να κάνουμε hedging διότι εμείς εξάγουμε σ όλες τις τρίτες χώρες σε ευρώ που είναι το πιο ασφαλές νόμισμα στο πλανήτη>. Για τη φετινή πορεία του α΄εξαμήνου του 2018 που ολοκληρώνεται σε 11 ημερολογιακές μέρες ο κ. Χαϊδάς υπογραμίζει τα εξής: ,<το φετινό εξάμηνο θα παρουσιάσουμε αξιόλογη άνοδο του κύκλου εργασιών και μάλιστα ακόμη καλύτερο από το α’ τρίμηνο της χρονιάς όπου δεν είχαμε ανακοινώσει αποτελέσματα καθώς δεν είχαμε την υποχρέωση>.

Για φέτος αλλά και το 2019 η εισηγμένη εταιρία μαρμάρων <Ικτίνος> πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της πτωχευθείσας ανταγωνίστριας εταιρείας «Μάρμαρα Λαζαρίδης», στη βιομηχανική περιοχή Δράμας, την οποία εξαγόρασε το 2017 μέσω πλειστηριασμού αντί 1,6 εκατ. ευρώ. Τα επενδυτικά κεφάλαια θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου, όπου συνεχίζουν να εργάζονται 15 άτομα. Οπως εκτιμά η διοίκηση της «Ικτίνος», η συνεισφορά του νέου εργοστασίου στον κύκλο εργασιών του ομίλου σε πρώτη φάση υπολογίζεται στα 10-12 εκατ. ετησίως, με στόχο να προσεγγίσει τα 20 εκατ. ετησίως σε βάθος χρόνου.

Οι γραμμές μαρμάρων της «Ικτίνος» λειτουργούν στο υψηλότερο σημείο παραγωγής, αφού οι παραγγελίες καλύπτουν και τις τρεις βάρδιες των εργαζομένων. Η διοίκηση έχει καταφέρει από το 2016 να αυξήσει τον αριθμό των λατομείων που εκμεταλλεύεται κατά δύο, φτάνοντας στα έξι, με αποτέλεσμα όχι μόνο να έχει μεγαλύτερο όγκο προϊόντων, αλλά και να διευρύνει τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται από μοναδικότητα υλικών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, η αυξημένη παραγωγή σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση δημιουργεί συνθήκες για βελτίωση οικονομικών επιδόσεων μέσα στο 2018 και μάλιστα χαρακτηριστικό είναι πως το άνοιγμα νέων αγορών έχει περιορίσει ώς ένα βαθμό τον κίνδυνο εξάρτησης από την Κίνα. Συγκεκριμένα, ύστερα από ενέργειες που έγιναν κατά την τελευταία διετία, το μερίδιο της κινεζικής αγοράς περιορίστηκε από το 60%-65% στο 50%, καθώς έγιναν εξαγωγές σε χώρες της Νότιας Αμερικής, της Βόρειας Αφρικής, αλλά και του Περσικού Κόλπου. Ταυτόχρονα έχει παρουσία και στην αγορά των ΗΠΑ, διαθέτοντας σημαντικές ποσότητες λευκού μαρμάρου σε καζίνο της χώρας.

 Ανέστης Ντόκας

Τελευταία τροποποίηση στις 14:56 - 20 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.