ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΚΤΙΝΟΣ: Το πλήγμα στον τζίρο, η διαχείριση της κρίσης και η επόμενη μέρα Κύριο

08:00 - 06 Μαϊ 2020 | ΤΣΙΜΕΝΤΑ & ΟΡΥΚΤΑ
ΙΚΤΙΝΟΣ: Το πλήγμα στον τζίρο, η διαχείριση της κρίσης και η επόμενη μέρα
Πτώση 22% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών της ΙΚΤΙΝΟΣ το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας έπληξε τις εξαγωγές του μαρμάρου.

Όπως εξηγεί στο Reporter η Αντιπρόεδρος της ΙΚΤΙΝΟΣ, κα Ιουλία Χαϊδά, «καθώς ο προσανατολισμός μας είναι καθαρά εξωστρεφής και οι αγορές που κατευθύνονται τα υλικά είναι χώρες που έχουν πληγεί από τον COVID-19, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Νότια Αμερική και η ΝΑ Ασία, οι οποίες εφάρμοσαν μέτρα lockdown, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η ζήτηση». Έτσι, παρότι η εταιρεία ξεκίνησε το 2020 με θετικές ενδείξεις και στις πρώτες 45 μέρες του νέου έτους, είχε μια αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 24%, το ξέσπασμα της πανδημίας έφερε τα πάνω-κάτω, μειώνοντας τον τζίρο κατά 40%. Συνολικά το πρώτο τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών έκλεισε με απώλειες 22%.

Υπό διερεύνηση η λήψη δανείου με την εγγύηση του Δημοσίου

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει σχεδιασμός λήψης δανείου με την εγγύηση του Δημοσίου, η κα Χαϊδά απαντά: «Είναι ένα θέμα που το εξετάζουμε και βρισκόμαστε σε προκαταρκτικά στάδια συζητήσεων με τις τράπεζες, οι οποίες είναι πρόθυμες να το διαπραγματευτούν. Θα αποφασίσουμε για το συγκεκριμένο ζήτημα, όταν θα γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους».

Η διαχείριση της πανδημίας

Αναφερόμενη στα μέτρα που έλαβε η ΙΚΤΙΝΟΣ, στη διάρκεια του lockdown, η κα Χαϊδά επισημαίνει ότι «η εταιρεία μας δεν ανέστειλε τη λειτουργία της, αλλά συνέχισε να λειτουργεί,  - λαμβάνοντας υπόψιν τα μέτρα ασφαλείας - και με εξορυκτική και με παραγωγική δραστηριότητα». «Κατόπιν των οδηγιών των αρμόδιων φορέων, αναπτύξαμε και εφαρμόσαμε σχέδιο δράσης για την ομαλή συνέχεια των δραστηριοτήτων της εταιρείας, πάντα με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας γενικότερα. Δημιουργήθηκε άμεσα Ομάδας Διαχείρισης της Κρίσης με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού, του Ιατρού Εργασίας και των Τεχνικών Ασφαλείας, αποστέλλοντας ενημερωτική επιστολή προς το σύνολο των εργαζομένων της εταιρείας, και ταυτόχρονη ανάρτηση των οδηγιών για τον ιό και τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης-προστασίας σε κοινόχρηστους χώρους», υπογραμμίζει η κα Χαϊδά και προσθέτει: 

«Επίσης, υπήρξε άμεση προμήθεια προστατευτικών μέσων, όπως χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά υγρά χεριών, κλπ. Παράλληλα, έγινε προληπτική απολύμανση από συνεργείο καθαρισμού και δόθηκαν οδηγίες για εντατικότερο καθαρισμό. Ταυτόχρονα διακόψαμε όλα τα επαγγελματικά ταξίδια και παροτρύναμε ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν από το χώρο εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, εφαρμόσαμε, όπου ήταν δυνατόν, την ευέλικτη εργασία και την τηλεργασία».

Η στρατηγική για την επόμενη ημέρα

«Προφανώς αντιμετωπίζοντας μια τέτοια κατάσταση, είναι λογικό να αλλάξουν όλα μας τα πλάνα για το 2020» σημειώνει η Αντιπρόεδρος της ΙΚΤΙΝΟΣ. «Το περιβάλλον αυτή τη στιγμή δε μας επιτρέπει ιδιαίτερα ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον, καθώς δεν είναι γνωστό πότε θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Υπάρχει παγκόσμια αναταραχή, η Ευρώπη πλήττεται τραγικά με ανυπολόγιστες συνέπειες και όλα μοιάζουν ρευστά. Ωστόσο, βρισκόμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και παρακολουθούμε τις εξελίξεις, προκειμένου να αναπροσαρμόζουμε το πρόγραμμά μας ανάλογα με τα δεδομένα που προκύπτουν, ακολουθώντας, όμως, πάντα τη στρατηγική μας που οδηγεί σε σταθερή ανάπτυξη. Ας ελπίσουμε ότι μετά από αυτήν την αναταραχή, θα δούμε μια γρήγορη εξομάλυνση της κατάστασης και θα αποκατασταθεί άμεσα η ισορροπία στην παγκόσμια αγορά. Φυσικά δεν χάνουμε την αισιοδοξία μας και πιστεύουμε ότι θα βγούμε και πάλι νικητές και από αυτή την κρίση» καταλήγει.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 13:27 - 06 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.