ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη L' Oreal αντικαθιστούν το ζωντανό δέρμα με... τρισδιάστατο

18:33 - 19 Μαϊ 2015 | ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ
Δεδομένου ότι για τις δοκιμές καλλυντικών απαιτείται πολύ ανθρώπινο δέρμα, η γαλλική L'Oréal αποφάσισε να συνεργαστεί με αμερικανική εταιρεία για την τρισδιάστατη εκτύπωση ζωντανού δέρματος. Από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τις δοκιμές καλλυντικών σε πειραματόζωα το 2013, η βιομηχανία καλλυντικών στρέφεται όλο και περισσότερο στο δέρμα εργαστηρίου.

Ο γαλλικός όμιλος, μεγάλος παίκτης στην αγορά βιοτεχνολογίας και νανοτεχνολογίας, ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την εταιρεία Organovo, η οποία έχει αναπτύξει τεχνολογίες εκτύπωσης ιστών του ήπατος και των νεφρών και συνεργάζεται ήδη με μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες όπως η Merck.

Η L'Oréal χρησιμοποιεί ήδη την πατενταρισμένη τεχνολογία της Episkin για την παραγωγή καλλιεργημένου δέρματος. Δείγματα από ασθενείς που υποβάλλονται σε πλαστικές επεμβάσεις καλλιεργούνται κάτω από ειδικές συνθήκες στο εργαστήριο και δίνουν φύλλα κυττάρων δέρματος με πάχος ένα χιλιοστό. 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, το δέρμα καλλιεργείται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λυόν, με έκταση όσο τρεις Ολυμπιακές πισίνες.

Οι περίπου 60 επιστήμονες που εργάζονται εκεί παράγουν κάθε χρόνο περισσότερα από 100.000 δείγματα δέρματος, με συνολική επιφάνεια περίπου πέντε τετραγωνικών μέτρων. Τα δείγματα, με μέγεθος μόλις 0,5 τετραγωνικά εκατοστά, χωρίζονται σε εννέα κατηγορίες που καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες και εθνικότητες.

Περίπου τα μισά χρησιμοποιούνται για δοκιμές από την ίδια τη L'Oréal και τα υπόλοιπα πωλούνται σε εταιρείες καλλυντικών και φαρμακοβιομηχανίες, όπου χρησιμοποιούνται κυρίως για δοκιμές τοξικότητας.

Η τεχνολογία βιοεκτύπωσης, στην οποία εκτυπωτές τριών διαστάσεων αποθέτουν ζωντανά κύτταρα σε «σκαλωσιές» που μιμούνται τον πραγματικό ιστό, υπόσχεται τώρα να επιταχύνει τη διαδικασία, αν και η L'Oréal δεν δίνει χρονοδιάγραμμα για την εμπορική αξιοποίησή της.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.