ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τηλεπικοινωνίες Ελλάδα– ΕΕ: Το «κρίσιμο» χάσμα στις γραμμές υπέρ-υψηλών ταχυτήτων Κύριο

10:49 - 02 Φεβ 2022 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Τηλεπικοινωνίες Ελλάδα– ΕΕ: Το «κρίσιμο» χάσμα στις γραμμές υπέρ-υψηλών ταχυτήτων
Ο εγκλεισμός, το «μένουμε σπίτι» και βέβαια η εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση έστρεψαν πολλούς καταναλωτές στις υπερυψηλές ταχύτητες για τις συνδέσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του α’ εξαμήνου που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Ουσιαστικά, η πανδημία αποτέλεσε ένα πρόκριμα αναδεικνύοντας τη σηµασία της ψηφιακής συνδεσιµότητας στην καθημερινή ζωή. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στη χώρα μας, όσο και σε άλλες χώρες παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, παρουσιάστηκε έκρηξη της ζήτησης υπηρεσιών φωνής, δεδομένων Ίντερνετ και Messaging, στην προσπάθεια να διατηρηθεί ‘ζωντανή’ η ανθρώπινη επαφή και να συνεχίσει απρόσκοπτα να λειτουργεί η οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Tefficient για τη χρήση δεδομένων κινητής σε 44 χώρες το 2020, η Ελλάδα κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση (73%) σε σχέση με το 2019 στη χρήση data η οποία διαμορφώθηκε στα 2,7 GB ανά SIM το μήνα από 1,5 GΒ ανά SIM.

Χάσμα με την ΕΕ

Ωστόσο, σε σχέση με τα σταθερά δίκτυα, παρά την αλλαγή τάσης η διείσδυση των γραμμών από 100 Mbps και πάνω, παραμένει χαμηλή στο σύνολο των ευρυζωνικών γραμμών, κάτι που όπως επισημαίνει η Αρχή αλλά και πολλά στελέχη της αγοράς απαιτεί την ενεργοποίηση της πολιτείας και όλων των εμπλεκομένων ώστε να μη μείνει αναξιοποίητη η παρεχόμενη υποδομή που αποτελεί βασικό πυλώνα της λεγόμενης ψηφιακής μετάβασης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, οι γραμμές υπέρ-υψηλών ταχυτήτων (από 100 Mbps και άνω) αυξήθηκαν κατά 80% περίπου, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 10,5% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας, έναντι του ποσοστού 5,8% που αντιπροσώπευαν στο τέλος του 2020. Ωστόσο το εν λόγω ποσοστό εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος βάσει του δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας φτάνει στο 59%.

Σε καλύτερα επίπεδα κινούνται οι γραμμές υψηλών ταχυτήτων (από 30 έως 100 Mbps δηλαδή) οι οποίες συνιστούν πλέον το 30,6% των συνολικών γραμμών της χώρας, παραμένοντας ωστόσο σταθερές σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο ( στα τέλη του 2020 αντιπροσώπευαν το 30,5% του συνόλου).

Συνολικά, βάσει των στοιχείων της ΕΕΤΤ για την εξέλιξη των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας, οι ευρυζωνικές συνδέσεις στα μέσα του 2021 έφτασαν τα 4.338.095, σημειώνοντας αύξηση 1,6% μέσα σε ένα εξάμηνο. Τον Ιούνιο του 2021 η ευρυζωνική διείσδυση στον πληθυσμό ανήλθε σε 40,5% έναντι 39,8% στο τέλος του 2020.
 
Επίσης, οι γραμμές πρόσβασης σε δίκτυα νέας γενιάς (NGA), δηλαδή οι γραμμές με οπτική ίνα τουλάχιστον μέχρι την υπαίθρια καμπίνα, που ανέπτυξαν οι εναλλακτικοί πάροχοι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 620.870 έναντι 472.613 στο τέλος του 2020, με το μερίδιό τους να φτάνει στο 14,31% επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών.

Το 88% του πληθυσμού συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω κινητού

Την ίδια ώρα το σύνολο των ενεργών συνδρομητών κινητών τηλεπικοινωνιών που έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων στο Διαδίκτυο το ίδιο διάστημα ανήλθε σε 9.508.146, έναντι 9.231.228 στα τέλη του 2020. Η πληθυσμιακή διείσδυση στην περίπτωση της κινητής ευρυζωνικότητας έφτασε το 88,8% από 86% που ήταν στα τέλη του 2020.

Από αυτούς, οι 8.218.785 είτε προμηθεύτηκαν πακέτο δεδομένων Διαδικτύου επιπρόσθετα σε πακέτο κινητής τηλεφωνίας (add-on) είτε έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων Διαδικτύου μέσω προγραμμάτων κινητής που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ενιαία χρέωση (bundle).

Οι χρήστες που είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω καρτών (datacards) ανήλθαν σε 424.749 ενώ οι υπόλοιποι 864.612 έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων μέσω προγραμμάτων κινητής που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο (χρέωση ανά μονάδα).

Προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ το 2024

Πάντως προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και 500.000 νέες θέσεις εργασίας μπορεί να εισφέρει ο κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έως το 2024, σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη, που εκπόνησε η Deloitte για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνεδρίο digital economy forum 2021 του ΣΕΠΕ. Η μελέτη διαπιστώνει ότι, με την αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ που θα διατεθούν για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και δη του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κλάδος ΤΠΕ μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα €7,8 δισ. το 2022.

Παρουσιάζοντας τη μελέτη από το βήμα του Συνεδρίου, ο Partner & Consulting Leader της Deloitte, κύριος Νίκος Χριστοδούλου, υπογράμμισε ότι η πορεία του κλάδου ΤΠΕ επιβεβαιώνει τη δυναμική του, καθώς ακόμα εν μέσω πανδημίας διατήρησε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Με δεδομένη τη συνεχώς αυξανόμενη σημαντικότητα των ψηφιακών τεχνολογιών που δρουν καταλυτικά στο νέο – ψηφιακό – παραγωγικό μοντέλο στη μετά το κορωνοϊό εποχή, οι προβλέψεις επίδρασης του κλάδου στη ευρύτερη οικονομία παραμένουν επίκαιρες και επισπεύδονται» τόνισε ο ίδιος.

Με στόχο να ενισχυθεί, μάλιστα, η ψηφιακή μεταρρύθμιση, στις προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιλαμβάνονται επτά προγράμματα-έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,314 δισ. ευρώ, σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Αποτελούν τμήμα του μεγάλου πακέτου των 6 δισ. ευρώ για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και ψηφιακού μετασχηματισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.