ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διευρύνθηκαν οι ζημιές της Ελληνικής Υφαντουργίας

11:54 - 31 Αυγ 2009 | ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Οι αρνητικές διεθνείς οικονομικές συνθήκες που παρατηρούνται από το δεύτερο εξάμηνο 2008 συνέχισαν να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η Ελληνική Υφαντουργία και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η μείωση των πωλήσεων και της  αποδοτικότητας του Ομίλου, καθώς η πτώση της κατανάλωσης και ο περιορισμός των χρηματοδοτήσεων είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλοι πελάτες να περιορίσουν τις παραγγελίες τους, εφαρμόζοντας συντηρητική πολιτική αποθεμάτων. Εξαιτίας αυτών των επιδράσεων, τα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου και της εταιρείας για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες είχαν ως εξής :

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου, παρουσίασε μείωση -27,1% και ανήλθε στο ποσό των 32,97 εκατ. ευρώ έναντι 45,24 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης και οφείλεται κυρίως στη πτώση πωλήσεων που παρατηρήθηκε στον τομέα υφάσματος. Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας, κατήλθε στα 23,09 εκατ. ευρώ έναντι 36,05 εκατ. του ιδίου εξαμήνου του 2008, μειωμένος κατά -35,9% και οφείλεται κυρίως σε μείωση των πωλήσεων του υφάσματος denim . Το μικτό περιθώριο του ομίλου, κατήλθε σε 1,4 εκατ. ευρώ (4,24%), έναντι 4,37 εκατ. ευρώ (9,67%) της αντίστοιχης περσινής περιόδου, επηρεαζόμενο κυρίως από τον τομέα υφάσματος που ανήκει στην μητρική.

Το μικτό περιθώριο της μητρικής, μειώθηκε σε 0,45 εκατ. ευρώ ήτοι ποσοστό 1,96% επί του κύκλου εργασιών της, παρουσιάζοντας μία πτώση έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου της προηγούμενης περιόδου, όπου το μικτό περιθώριο ανήλθε σε 3,80 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 10,54% επί του κύκλου εργασιών της περιόδου αυτής.

Η πτώση του μικτού περιθωρίου του ομίλου κατά -2,97 εκατ. ευρώ, είχε σαν αποτέλεσμα και την ανάλογη πτώση στο EBITDA του Ομίλου, από 0,67 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2008 σε -1,85 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009.Το EBITDA της μητρικής ανήλθε σε -2,51 εκατ. έναντι 0,13 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου. Αρνητική επίδραση είχε και το κόστος υποαπασχόλησης λόγω της μειωμένης παραγωγής που ανήλθε σε 884,47 χιλιάδες ευρώ και καταλογίστηκε στα άλλα έξοδα της μητρικής. Τα αποτελέσματα προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες της μητρικής ανήλθαν σε -4,86 εκατ. ευρώ από -2,41 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου, επηρεαζόμενα από τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους.

Τα αποτελέσματα προ φόρων του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε -5,83 εκατ. από -3,68 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου, ενώ τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για τις συνεχιζόμενες και διακοπτόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε -7,08 εκατ. ευρώ έναντι -4,53 εκατ. ευρώτου αντίστοιχου εξαμήνου του 2008.

Από την αρχή του έτους, η διοίκηση του Ομίλου έχει λάβει επιπρόσθετα μέτρα εξοικονόμησης κόστους και ενίσχυσης της ρευστότητας, συνεχίζοντας παράλληλα το πρόγραμμα βελτίωσης κερδοφορίας που υλοποιείται από το 2008 και το οποίο περιλαμβάνει αυστηρή διαχείριση δαπανών, μείωση εργατικού κόστους, μείωση των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης και δράσεις βελτίωσης αποδοτικότητας σε όλα τα τμήματα. Σε αυτά τα πλαίσια, διακόπηκε η δραστηριότητα του κλωστηρίου στη ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης με μεταφορά μεγάλου μέρους των μηχανημάτων και του απασχολούμενου προσωπικού του στη θυγατρική εταιρεία "ΚΛMΣΤΗΡΙΑ ΚΙΛΚΙΣ Α.Ε." ενώ αποφασίστηκε η πώληση του βιομηχανοστασίου, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ. επί οικοπέδου επιφάνειας 30.000 τ.μ.

Με την ενέργεια αυτή, η διοίκηση στοχεύει στη βελτίωση της αποδοτικότητας των απασχολουμένων κεφαλαίων του ομίλου και της κεφαλαιουχικής του διάρθρωσης με ταυτόχρονη μείωση του δανεισμού. Τα αποτελέσματα αυτής της ενέργειας ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά όσον αφορά στη μείωση του τραπεζικού δανεισμού. Δόθηκε επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενδυνάμωση των λειτουργικών ροών του ομίλου με την αποδέσμευση κεφαλαίων κίνησης μέσω μείωσης αποθεμάτων και περιορισμού των λειτουργικών εξόδων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θετικών λειτουργικών ροών για τον όμιλο, 5,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2009. Η εταιρεία συνέχισε να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της και παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες έχει καταφέρει να διατηρήσει ανέπαφο το μερίδιο αγοράς που κατέχει. Παράλληλα ενισχύεται και διευρύνεται περαιτέρω η εξαγωγική παρουσία της στην αγορά υφασμάτων denim της Τυνησίας, με την ίδ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.