ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε οριακό σημείο η ΕΝ.ΚΛΩ.

15:19 - 31 Αυγ 2009 | ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Το Δ.Σ. του Χ.Α. στη συνεδρίασή του της 17.02.2005, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που παρουσιάστηκαν στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας μας για την ΑΜΚ λόγω της συγχώνευσης με απορρόφηση της θυγατρικής ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε., την ΑΜΚ με καταβολή μετρητών και την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που εγκρίθηκε σύμφωνα με τα παραπάνω, αποφάσισε να εντάξει τη μετοχή της εταιρείας σε καθεστώς επιτήρησης από την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005, κατ' εφαρμογή του ΄Αρθρου 110/ Στοιχείο Β (ένταξη λόγω ανησυχητικών γεγονότων) του κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

Στις 15 Μαρτίου 2006 υπεγράφη συμφωνία (M.O.U.) με τις κύριες πιστώτριες τράπεζες για την χρηματοδότηση του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των εταιρειών του ομίλου. Στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των εταιρειών του ομίλου, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση σειράς ενεργειών μεταξύ άλλων και η συγχώνευση δι' απορροφήσεως των εταιρειών FANCO A.E., ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ Α.Ε. και GALLOP Α.Ε.Β.Ε. από την μητρική ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ Α.Ε.

Στόχος του υλοποιούμενου επιχειρησιακού σχεδίου είναι η εξυγίανση και ανάκαμψη του Ομίλου.

Μέχρι σήμερα έχει ήδη υλοποιηθεί το πρώτο μέρος του Επιχειρησιακού Σχεδίου, το οποίο συνοπτικά περιελάμβανε:

1. Την συγχώνευση με απορρόφηση των τριών θυγατρικών και ταυτόχρονα αλλαγή της ονομασίας σε UNITED TEXTILES S.A.

2. Την ενίσχυση της διοικητικής ομάδας του Ομίλου.

3. Την αναδιάρθρωση του εμπορικού δικτύου του ομίλου.

4. Την μετακίνηση σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και προώθησης νέας σειράς επώνυμων προϊόντων με την εμπορική επωνυμία Assist, στον τομέα των αθλητικών ενδυμάτων.

5. Τη διάθεση μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχών.

6. Την χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του δανεισμού με:

- την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου ύψους μέχρι 16 εκατ. ευρώ

- την χρηματοδότηση του κεφαλαίου κινήσεως με κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 20 εκατ. ευρώ και

- την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού ύψους 120 εκατ. ευρώ, η οποία όμως όπως είναι γνωστό δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα και δεν προβλέπεται να υλοποιηθεί, καθότι στα πλαίσια της δεύτερης φάσης υλοποίησης του επικαιροποιημένου Επιχειρησιακού Σχεδίου προβλέπεται η συνολική χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της Εταιρείας.

Ως αποτέλεσμα της υλοποίησης της πρώτης φάσης του Επιχειρησιακού Σχεδίου αναδιάρθρωσης, επετεύχθη σημαντική μείωση των ζημιών από το 2004 μέχρι το 2007 και θεαματική βελτίωση του EBITDA, το οποίο από αρνητικό ευρώ 20 εκατομμύρια το 2004 βελτιώθηκε σε ευρώ 8,9 εκατομμύρια το 2007. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα της Εταιρείας θα ήταν ακόμα καλύτερα, αν είχαν τηρηθεί οι δεσμεύσεις και το χρονοδιάγραμμα των χρηματοδοτήσεων που προέβλεπε το Επιχειρησιακό Σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Τα εν λόγω θετικά αποτελέσματα της Εταιρείας είχαν βαρύνουσα σημασία, καθώς επετεύχθησαν σε μια αρνητική συγκυρία, κατά την οποία ο κλωστοϋφαντουργικός βιομηχανικός κλάδος στην Ελλάδα παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση των μεγεθών με αύξηση των ζημιών και συρρίκνωση των πωλήσεων, λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού στα προϊόντα που παραδοσιακά παράγονται στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, η συνέχιση της δεύτερης φάσης υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου αναδιάρθρωσης διεκόπη στις αρχές του 2008 λόγω αδυναμίας εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την συνέχισή του. Αποτέλεσμα της διακοπής αυτής είναι η αναστροφή της τάσης βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων, όπως διαμορφώθηκε κατά την περίοδο 2005-2007 και η πολύ σημαντική επιδείνωσή τους εντός του 2008, με συνέπεια η καθαρή θέση να καταστεί αρνητική και να είναι πλέον πολύ επιτακτική η ανάγκη χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της Εταιρείας για την αποφυγή των προβλέψεων του άρθρου 48 του Κ.Ν.2190/20.

Η κατάσταση αυτή έφτασε σε οριακό πλέον σημείο κατά το Α' Εξάμηνο του 2009 λόγω της πλήρους σχεδόν διακοπής της λειτουργίας των παραγωγικών εγκαταστάσεων, με συνέπεια ο κύκλος εργασιών να είναι σχεδόν μηδενικός, οι δε ζημίες να διατηρούνται στα ίδια υψηλά επίπεδα.

Όλο το παραπάνω διάστημα, η Διοίκηση της Εταιρείας δεν σταμάτησε να θέτει μετ' επιτάσεως, προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το θέμα της χρηματοδότησης της δεύτερης φάσης του Επιχειρησιακού Σχεδίου, υποβάλλοντας έπειτα από την σύσκεψη της 5ης και 6ης Φεβρουαρίου 2009 στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο, όπως ζητήθηκε.

Ήδη και μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τις Τράπεζες υπεγράφη στις 29 Ιουνίου πλαίσιο συμφωνίας για την συνολική χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της Εταιρείας. Δυστυ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.