ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έλληνες Κλωστοϋφαντουργοί: Μείωση 1ης και 2ης επιστρεπτέας προκαταβολής κατά 50%

10:22 - 17 Σεπ 2021 | ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Ο κ. Ελευθέριος Κούρταλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, αναφέρει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, κάνοντας όμως τις ακόλουθες επισημάνσεις:
  1. Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία πλήττεται, περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο, από την μεγάλη αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας, καθ’ ότι το ενεργειακό κόστος για έναν κατ’ εξοχή ενεργοβόρο κλάδο, όπως είναι η κλωστοϋφαντουργία, αποτελεί το 40% της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος και συνιστά σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις βιομηχανίες του κλάδου.

Ως  εκ τούτου, θα πρέπει η πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τον κλάδο, ο οποίος σημειωτέον είναι ως επί το πλείστον εξαγωγικός και εξωστρεφής.

  1. Μείωση  της 1ης  και 2ης επιστρεπτέας προκαταβολής κατά 50%, όπως ισχύει για την 4η και 5η, καθώς επίσης, η επιστροφή των δόσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών θα πρέπει να μετατεθεί για το έτος 2023 και όχι κατά το έτος 2022.

Κατά την, μετά τον κορονοϊό περίοδο, αλλά και συνεχιζόμενης της πανδημίας, η ανάπτυξη στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, δεν φαίνεται ότι μπορεί να είναι τόσο ισχυρή, ώστε να γίνει εφικτή η επιστροφή των σχετικών ποσών, από τις αδύναμες πλέον επιχειρήσεις, λόγω της συρρίκνωσης κατά την προηγούμενη χρονιά των δραστηριοτήτων τους, και των συνεπαγόμενων σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Με εκτίμηση

Ελευθέριος Κούρταλης/Πρόεδρος Σ.Ε.Β.Κ.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.