ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέσσερις εισηγμένες ''θύματα'' του αδύναμου δολαρίου

10:04 - 05 Δεκ 2007 | ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Οι επενδύσεις στις ΗΠΑ, την Αμερική, οι business στις χώρες της άλλης όχθης του Ατλαντικού, σε συνδυασμό με το χαμηλό δολάριο επηρεάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα των εγχώριων εισηγμένων. Το «R» έκανε κάτι πολύ απλό. Δεν χρειάστηκε καν να κάνει… εις βάθος έρευνα γιατί και πως επηρεάστηκαν τα αποτελέσματα των εισηγμένων που έχουν «δουλειές» σε δολάρια. Ανατρέχοντας μόνο στα... δελτία Τύπου, αντιλαμβάνεται κανείς το... δράμα!

Προβλήματα αντιμετωπίζει η ιστορική τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Κυρίως όμως, από την επιβράδυνση της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον όμιλο, «η σοβαρή ύφεση της αγοράς κατοικίας που επιτείνεται από τη βαθιά κρίση του τομέα των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου, επηρέασε έντονα αρνητικά τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων μας, παρά τη θετική συνεισφορά των πρόσφατων εξαγορών. Η πτώση της ζήτησης δομικών υλικών είναι ιδιαίτερα μεγάλη στη μέχρι πρότινος ακμαία αγορά της Φλόριντα, αισθητή όμως και στις άλλες Πολιτείες όπου έχει παρουσία ο Ομιλος. Εξ΄άλλου, η διακοπή από τις 17 Ιουλίου, της εξόρυξης στην περιοχή Lake Belt της Φλόριντα, κατόπιν δικαστικής απόφασης, ανέκοψε την αξιόλογη κερδοφορία του κλάδου αδρανών υλικών και επηρέασε αρνητικά το κόστος παραγωγής του εργοστασίου τσιμέντου στο Pennsuco».

Κλασσική, επίσης,είναι η περίπτωση της Μαϊλλης. Οι ενοποιημένες πωλήσεις της Μαΐλλης το εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης διαμορφώθηκαν στα 275,7 εκατ. ευρώ έναντι 285,1 εκατ.πέρσι. Τα ΕΒΙΤDA διαμορφώθηκαν στα 18,7 εκατ. ευρώ έναντι 33,9 εκατ. πέρσι, σημειώνοντας πτώση κατά 44,8%. Η πίεση στο EBITDA κατά το τρίτο τρίμηνο του 2007 οφείλεται στη μείωση των όγκων πωλήσεων ορισμένων κατηγοριών προϊόντων, καθώς και στη διολίσθηση της ισοτιμίας του δολαρίου. Η επίδραση της τελευταίας στα αποτελέσματα του τριμήνου αυτού ήταν της τάξης των 1 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία σημειώνει ότι η εξέλιξη στις πωλήσεις συνδέεται με τις δυσκολίες σε παραδοσιακές αγορές προϊόντων του Ομίλου στη Βόρεια Αμερική, λόγω της τρέχουσας πορείας της αμερικανικής οικονομίας και του νομίσματος, οι οποίες συνέπεσαν με μια συγκυριακή κάμψη στις πωλήσεις μηχανών.

’λλο κλασσικό παράδειγμα είναι αυτό της Ελληνικής Υφαντουργίας. Διαβάζουμε στα αποτελέσματα ότι οι εξαγωγές της εταιρείας αποτελούν το 80% του κύκλου εργασιών της, με αποτέλεσμα να υφίσταται τις συνέπειες της μείωσης της ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ, πού πλήττει τις περισσότερες ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Υπενθυμίζεται ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν από 0,77 εκ. ευρώ σε -3,09 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τα "βασικά κέρδη ανά μετοχή" σε -0,23 ευρώ από 0,06 ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Το χαμηλό δολάριο και η αύξηση του κόστους της πρώτης ύλης καθήλωσαν τα αποτελέσματα των Πλαστικών Θράκης για το 9μηνο της τρέχουσας χρήσης. Σύμφωνα με την εταιρεία λοιπόν, τα κέρδη προ φόρων χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA), παρά την αρνητική εξέλιξη στην ισοτιμία ευρώ /δολαρίου και τη συνεχή αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης καθ όλη τη διάρκεια του 2007, διατηρήθηκαν στα περυσινά περίπου επίπεδα και ανήλθαν σε 21,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με 21,8 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2006 (-0,7%). Αύξηση κατά 13,4% παρουσίασε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο του 2007 ο οποίος διαμορφώθηκε σε 177,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με 156,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Όπως σημειώνεται σχετικά, η εν λόγω αύξηση οφείλεται κατά 7,4% σε αύξηση του όγκου πωλήσεων και κατά 6% στην αύξηση των τιμών διάθεσης. Επισημαίνεται ότι το 11% περίπου του ενοποιημένου κύκλου εργασιών αφορά σε πωλήσεις του ομίλου στην αμερικάνικη αγορά.

Σ.Κ.Χ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.