ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το come back των Ρώσων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

11:12 - 20 Νοε 2015 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Το come back των Ρώσων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Σήμερα «κληρώνει» για τη συμμετοχή των Ρώσων στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ελληνικών σιδηροδρόμων;

Αυτό θα φανεί, καθώς ο αναπληρωτής πρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Arkady Dvorkovich έχει σειρά συναντήσεων σήμερα στην Αθήνα, όπου αναμένεται να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις της Ρωσίας για συμμετοχή της RZD στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ θεωρείται πιθανό να δοθεί μια νέα παράταση στο διαγωνισμό ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ίσως και εξάμηνη παράταση με στόχο να προηγηθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τον OΛΘ.

Ο Dvorkovich εκτός από κορυφαίο στέλεχος του Κρεμλίνου, είναι και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Rossiyskie Zheleznye Dorogi η οποία, σε συνεργασία με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Rosco και ΟΛΘ όμως μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου της Βλαντιμιρ Γιακούνιν φάνηκε να κάνει πίσω.

 Σε κάθε περίπτωση, η επανεμφάνιση των Ρώσων ανακατεύει και πάλι την τράπουλα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ είναι σαφές ότι η όποια απόφαση θα συνδέτεια και με τιτην πολιτική της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των ενερεγιακών επιδιώξεών της (και ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου). Θέματα που βέβαια έρχονται σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα Αμερικανών και Ευρώπης.

Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ δείχνουν ενδιαφέρον 3 σχήματα, η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την RZD, η SNCF Participations SAS, θυγατρική εταιρεία της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων της Γαλλίας Societe Nationale des Chemins de Fer Francais (SNCF) και η S.C. Grup Feroviar Roman SA (GFR), ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία της Ρουμανίας. Με την τελευταία συνεργάζεται η αμερικανική Watco.. 

Για τη Rosco 3 επενδυτικά σχήματα συνεχίζουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση ποσοστού 100% του μετοχικού κεφαλαίου της, η RZD και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την SIEMENS ΑΕ και κοινοπραξία μεταξύ της Alstom Transport SA και της DAMCO Energy του ομίλου Κοπελούζου.

Για τον OΛΘ, στη δεύτερη φάση, εκτός από την κοινοπραξία της RZD με την ΤΕΡΝΑ, πέρασαν η δανέζικη APM Terminals, η γερμανική Deutsche Invest Equity Partners, η ελβετική Duferco Participations Holding S.A., η International Container Terminal Services από τις Φιλιππίνες, η ιαπωνική Mitsui & Co., Ltd. Και η P&O Steam Navigation Company (του ομίλου DP World από το Ντουμπάι).

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:26 - 20 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.