ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Σπίρτζης επέβαλε «νύχτα» τις αυξήσεις στα ΜΜΜ

09:00 - 27 Ιαν 2016 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Ο Σπίρτζης επέβαλε «νύχτα» τις αυξήσεις στα ΜΜΜ
Από τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών ξεκίνησαν τελικώς οι αυξήσεις στο κόμιστρο των αστικών συγκοινωνιών παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Υποδομών, ότι η επικείμενη αύξηση στην τιμή του ενιαίου εισιτηρίου από το 1,20 στο 1,40 ευρώ δε θα συμπαρασύρει τις κάρτες προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι συστηματικοί χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Ωστόσο φαίνεται πως αποφασίστηκε και επιβλήθηκε νύχτα η αύξηση της τιμής σε ορισμένους τύπους καρτών απεριορίστων διαδρομών, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση του επιβατικού κοινού. Άγνωστο παραμένει μάλιστα από πότε ακριβώς τέθηκε σε ισχύ η αύξηση, ενώ ούτε επισήμως αλλά ούτε ανεπισήμως έχει πάρει θέση το υπουργείο Υποδομών, το οποίο επέλεξε να επιβάλει τις αυξήσεις χωρίς καν να τις ανακοινώσει.

Οι ανατιμήσεις, οι οποίες έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ καθώς αφορούν και στις πωλήσεις του Φεβρουαρίου που έχουν ήδη ξεκινήσει έγιναν μόνο στις κάρτες που είναι για χρήση σε όλα τα Μέσα συμπεριλαμβανομένου και του αεροδρομίου και στις κάρτες για όλα τα μέσα εκτός Αεροδρομίου με εξαμηνιαία και ετήσια διάρκεια, σε προϊόντα δηλαδή που δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο οι απλές μηνιαίες κάρτες αλλά που κρίνονται απαραίτητα για επιβάτες που ζουν ή εργάζονται στην περιοχή. Σε αυτό φαίνεται ότι «πόνταρε» το υπουργείο Υποδομών, στην περιορισμένη δημοφιλία των συγκεκριμένω προϊόντων που δεν θα φέρουν άμεσα τις αυξήσεις στο προσκήνιο.

Ειδικότερα, πλέον η τιμή της μηνιαίας κάρτας για όλα τα μέσα και το αεροδρόμιο ανέρχεται σε 49 ευρώ, από 45 ευρώ (25 ευρώ από 23 ευρώ η μειωμένη), η 3μηνιαία σε 142 ευρώ από 130 ευρώ (71 ευρώ από 65 ευρώ η μειωμένη), η 6μηνη σε 250 ευρώ από 230 ευρώ (125 ευρώ από 115 ευρώ) και η αντίστοιχη ετήσια κάρτα σε 490 ευρώ από 450 ευρώ (245 ευρώ από 230 ευρώ η μειωμένη).

Η 6μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα (εκτός αεροδρομίου) κοστίζει πλέον 170 ευρώ από 165 ευρώ και η ετήσια από 320 ευρώ φτάνει τα 330 ευρώ. Οι αντίστοιχες μειωμένες κάρτες έχουν αυξηθεί σε 85 ευρώ (από 83) και 165 ευρώ (από 160).

Την ίδια στιγμή δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα η αύξηση στο ενιαίο εισιτήριο, η οποία επρόκειτο να ισχύσει από την Πρωτοχρονιά ώστε να αντισταθμιστούν οι ζημίες από την υπαγωγή του κλάδου των μεταφορών σε καθεστώς ΦΠΑ 23% αντί για 13%, κάτι το οποίο κοστίζει στις συγκοινωνιακές εταιρίες περί τα 2 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Χαρά Αυγερινού

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.