ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα έργα στο αεροδρόμιο Μακεδονία και η ταραγμένη σχέση Fraport-ΥΠΟΜΕΔΙ

11:07 - 13 Δεκ 2016 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Τα έργα στο αεροδρόμιο Μακεδονία και η ταραγμένη σχέση Fraport-ΥΠΟΜΕΔΙ
Βηματισμό που δε θα βλάπτει τον τουρισμό της Β. Ελλάδας, αλλά και συνολικά της χώρας προσπαθούν να βρουν η εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport και το υπ. Υποδομών (ΥΠΑ).
Η εμπλοκή αφορά κύρια τα έργα στο αεροδρόμιο Μακεδονίας όπου αναμένεται άμεσα η απόφαση για αναστολή ή μη των έργων στους διαδρόμους από – προσγειώσεων ώστε να μην επηρεαστεί η σεζόν που έρχεται. 
Το υπ. Υποδομών εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής ενώ η άλλη εναλλακτική είναι να γίνουν τα έργα πολύ γρήγορα και να ολοκληρωθούν μέχρι να αρχίσει η χρονιά. Πιο πιθανό λόγω και της πίεσης των παραγόντων της τουριστικής αγοράς είναι η πρώτη επιλογή. Ωστόσο και οι δύο έχουν σοβαρό κόστος. Η μεν πρώτη ίσως να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ των έργων λόγω της καθυστέρησης ενώ η δεύτερη απαιτεί αύξηση κόστους του έργου κι άρα επιφέρει αλλαγές στις συμβάσεις με τις κατασκευαστικές εταιρίες, που ούτως ή άλλως είναι δεσμευμένες με ρήτρες. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» λοιπόν για το ΥΠΟΜΕΔΙ που ταυτόχρονα πιέζεται από τη Fraport, σύμφωνα με πληροφρίες, και για σειρά άλλων εκκρεμοτήτων στα αεροδρόμια προς παραχώρηση π.χ. ολοκλήρωση εργασιών στον τερματικό σταθμό στα Χανιά που είναι κι αυτό έργο ΕΣΠΑ.
«Αρχικά είχαμε ένα δύσκολο ξεκίνημα στη συνεργασία μας με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αλλά τώρα το επίπεδο είναι πολύ καλό» τόνισε απαντώντας σε ερώτηση του Reporter.gr o Alexander Zinell, Διεθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece κατά το συμπόσιο 4th ACES που διοργάνωσε χθες το ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος στη Μ. Βρετανία.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν από την πλευρά των ελληνικών αρχών για να γίνει ομαλά η παράδοση των 14 αεροδρομίων στη Fraport είναι πολλές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια κίνηση με προφανή στόχο την κατοχύρωση ισχυρής διαπραγματευτικής θέσης, η Fraport Greece έχει παραδώσει στην ελληνική κυβέρνηση λίστα κοστολογημένων εκκρεμοτήτων αυξημένης σοβαρότητας, στις οποίες δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα επαρκώς το ελληνικό Δημόσιο. Το παζάρι είναι σκληρό ωστόσο υπάρχει βούληση για λύση. «Σίγουρα θα βρούμε λύση προς όφελος όλων» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Zinell στην ερώτηση του Reporter.gr για το θέμα των έργων στο αεροδρόμιο Μακεδονία στο 4th ACES. Οψόμεθα λοιπόν.
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.