ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι συμφέρει ΤΕΜΠΜΕ ή το πρόγραμμα Πειραιώς -ΕΒΕΑ;

09:21 - 30 Ιαν 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η διάθεση 1 δις ευρώ υπό την μορφή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το πρόγραμμα που κατάρτησαν η Πειραιώς και το ΕΒΕΑ επαναφέρει στο προσκήνιο τον ρόλο του ΤΕΜΠΜΕ του ταμείου εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Το δίλημμα είναι ΤΕΜΠΜΕ με άτοκο δάνειο , Πειραιώς με επιτόκιο από 7,2% έως 8,7% ή και τα δύο προγράμματα μαζί; Σημειώνεται ότι η Πειραιώς συμμετέχει και στο ΤΕΜΠΜΕ όπως η ΑΤΕ και η Εθνική.

Το ΤΕΜΠΜΕ είναι πιο ελκυστικό για την επιχείρηση γιατί λαμβάνει δάνειο άτοκα ωστόσο σημαντικές παροχές προσφέρει και το πρόγραμμα της Πειραιώς.Η πραγματικότητα είναι ότι και και τα δύο προγράμματα αποτελούν εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων και προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα.Ωστόσο αυτά τα δύο προγράμματα δεν είναι σαφές αν λειτουργούν συμπληρωματικά ή ανταγωνιστικά.

Η πρωτοβουλία της Πειραιώς αποτελεί μια νέα εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ το οποίο με την σειρά του στηρίζει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ενώ η Πειραιώς τις μικρές αλλά επεκτείνεται και στις μεσαίες. Τα δύο προγράμματα εμφανίζουν πολλά κοινά στοιχεία αλλά και σημαντικές διαφορές. Μέσω τουΤΕΜΠΜΕ έχουν εγκριθεί 2600 δάνεια άρα έχουν χρηματοδοτηθεί 2600 επιχειρήσεις με 235 εκατ ευρώ.

Ο συνολικός στόχος είναι να φθάσει τους επόμενους μήνες στα 2,5 δις ευρώ έναντι 1 δις ευρώ που είναι ο στόχος της Πειραιώς με το ΕΒΕΑ. Το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ έχει μακρά περίοδο διάθεσης ενώ της Πειραιώς οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως 31 Μαρτίου.Και τα δύο προγράμματα αφορούν κεφάλαια κίνησης.

Το ΤΕΜΠΜΕ χρηματοδοτεί έως 300 χιλιάδες ευρώ και έως το 30% του κύκλου εργασιών μιας μικρής εταιρίας ενώ της Πειραιώς καλύπτει και τις μεσαίες εταιρίες πέραν από τις μικρέςενώ δικαιούχοι των νέων δανείων είναι οι εταιρίες , με κύκλο εργασιών από 50.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ και παρουσιάζουν κερδοφορία σε δύο τουλάχιστον από τις τρεις τελευταίες διαχειριστικές χρήσεις. Προϋπόθεση είναι, οι επιχειρήσεις αυτές να λειτουργούν τουλάχιστον τρία χρόνια και να μην έχουν δυσμενή στοιχεία στον Τειρεσία.

Το ΤΕΜΠΜΕ ζητά 3 κερδοφόρες χρήσεις.Η μεγάληδιαφορά των δύο προγραμμάτων είναι ότι μέσω του ΤΕΜΠΜΕ η επιχείρηση θα λάβει άτοκο δάνειο ενώ στο πρόγραμμα Πειραιώς με ΕΒΕΑ θα πληρώσει επιτόκιο με εξασφάλιση 7,2%, ενώ  άνευ εξασφαλίσεων μεικτό 8,75%.

Μια εταιρία που λαμβάνει δάνειο 100 χιλιάδων ευρώ μέσω ΤΕΜΠΜΕ θα πληρώσει συνολικά 100 χιλιάδες ευρώ ώστε να το εξοφλήσει το δάνειο ενώ από το πρόγραμμα της Πειραιώς θα πληρώσει για το ίδιο ποσό τον δεύτερο χρόνο γιατί υπάρχει και η περίοδος χάριτος του ενός έτους 26,85 χιλιάδες ή στο τέλος της 4ετίας 107,4 χιλιάδες ευρώ.

Το ΤΕΜΠΜΕ προσφέρει δάνειο έως 300 χιλιάδες ευρώ αλλά έως και το 30% του κύκλου εργασιών της εταιρίας ενώ το πρόγραμμα Πειραιώςμε ΕΒΕΑ έως 500 χιλιάδες αλλά έως το 20% του κύκλου εργασιών.

Επίσης η εταιρία έχει την δυνατότητα στο πρόγραμμα της Πειραιώς το  30% να καταστεί balloon payment στο τέλος της περιόδου δηλαδή να αποπληρωθεί το 30% του δανείου στο τέλος. Επίσης η Πειραιώς ζητά άνω των 40.000 εξασφαλίσεις για όλο το ποσό (εμπράγματες στο 70% της αξίας).Σε περίπτωση που έχει ληξιπρόθεσμα στην Πειραιώς  θα προηγηθεί η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων.Ετήσια δαπάνη 100 ευρώ για ποσό δανείου έως 100.000 ευρώ και 200 ευρώ για ποσό δανείου άνω των 100.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις και οι σχετικοί φάκελοι θα κατατίθενται στο ΕΒΕΑ. Θα γίνεται ένας προέλεγχος, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι οι επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις δανειοδότησης και στη συνέχεια ο φάκελος θα προωθείται στην Τράπεζα Πειραιώς για τον τελικό έλεγχο και την έγκριση δανειοδότησης.

Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.