ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση Παπαθανασίου με Προβόπουλο για τα 28 δισ. ευρώ

13:08 - 11 Μαρ 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Για την πορεία διοχέτευσης των 28 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία θα συνομιλήσουν ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου και ο διοικητής της ΤτΕ Γ.Προβόπουλος ενώ ενημέρωση θα έχουν και οι εκπρόσωποι του δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των 11 τραπεζών που έκαναν χρήση του σκέλους της κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Μέχρι τώρα θα πρέπει να σημειωθεί έχουν δοθεί περίπου 4 δις ευρώ από το σκέλος των ομολόγων και περίπου 1 δις ευρώ από το σκέλος των εγγυήσεων και βεβαίως τα 4 δις ευρώ που άντλησαν οι 11 τράπεζες από αυξήσεις κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές. Σημειώνεται ότι από το σκέλος των ομολόγων η Alpha άντλησε 1,14 δις ευρώ η Eurobank 1,025 δις ευρώ η Πειραιώς 865 εκατ ευρώ η Attica bank 200 εκατ ευρώ η Geniki 160 εκατ ευρώ.

Μέχρι τώρα η παροχή ρευστότητας από τα 28 δις ευρώ είναι λελογισμένη αλλά συνεχής. Ωστόσο οι εκπρόσωποι του δημοσίου εφόσον οι διοικήσεις παράσχουν στοιχεία ότι όντως διοχετεύουν ρευστότητα στην αγορά θα δώσουν το πράσινο φως ώστε να διοχετευθεί πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες.

Ουσιαστικά οι τράπεζες πρώτα θα πρέπει να αποδείξουν ότι ενισχύσουν την πραγματική οικονομία και εν συνεχεία θα λάβουν πρόσθετη ρευστότητα από το ελληνικό δημόσιο. Πάντως μέχρι τώρα οι τράπεζες με ίδια μέσα αλλά και μέσω του πακέτου οικονομικής στήριξης ενισχύουν με ρευστότητα την πραγματική οικονομία. Π.χ. μέσω του ΤΕΜΠΜΕ έχουν χρηματοδοτηθεί περίπου 15 χιλιάδες επιχειρήσεις και έχουν εκταμιευθεί πάνω από 1,75 δις ευρώ. Επίσης και στα στεγαστικά δάνεια υπάρχει κινητικότητα όχι βεβαίως με τους ρυθμούς του παρελθόντος αλλά δάνεια χορηγούνται.

Το Υπουργό Οικονομίας στη σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής:

Κατά τη συνεδρίαση ο Υπουργός Οικονομίας επεσήμανε προς τους εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου ότι πρέπει, όπως προβλέπει ο νόμος 3723/2008, να ελέγχουν πώς χρησιμοποιούν οι τράπεζες τη ρευστότητα που δημιουργείται με βάση το Σχέδιο. Στόχος είναι να διασφαλισθεί ότι όλη η ρευστότητα που δημιουργείται θα κατευθυνθεί για τη χρηματοδότηση με χαμηλό κόστος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, προς όφελος τελικά της οικονομίας και όλων των πολιτών. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα στεγαστικά δάνεια, όπου πρέπει να κατευθυνθεί το προϊόν της ρευστοποίησης τίτλων του ελληνικού Δημοσίου ύψους έως 8 δις. ευρώ, με βάση το σχετικό σκέλος του Σχεδίου.

Επισημάνθηκε ακόμη ότι πρέπει οι εκπρόσωποι να ελέγχουν την πολιτική διανομής μερισμάτων και την πολιτική παροχών των πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να αποφευχθούν συμπεριφορές που θα έθεταν σε κίνδυνο τη ρευστότητα των τραπεζών εις βάρος της οικονομίας. Όπως είναι γνωστό, με διάταξη που έχει κατατεθεί και συζητείται στη Βουλή, δεν επιτρέπεται στις τράπεζες να μοιράζουν μέρισμα σε μετρητά παρά μόνο σε μετοχές και σε ποσοστό μέχρι το 35% των κερδών τους. Επίσης, έχει τεθεί όριο όσον αφορά τις αποδοχές των ανώτατων στελεχών των τραπεζών, οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις αποδοχές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ καταργούνται οι κάθε φύσης πρόσθετες αμοιβές τους (μπόνους) για όσο διάστημα οι τράπεζες κάνουν χρήση του νόμου για τη ρευστότητα.

Το Συμβούλιο Εποπτείας έχει κρίσιμη σημασία για να διασφαλισθεί ο στόχος για την παροχή επαρκούς και φθηνής χρηματοδότησης από τις τράπεζες στην ελληνική οικονομία. Ο ρόλος του είναι συντονιστικός για την αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου. Οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος με τις εποπτικές της υπηρεσίες, θα δίνουν στο Συμβούλιο την εικόνα που υπάρχει σε κάθε τράπεζα σε σχέση με τη συμμόρφωσή της προς το Σχέδιο. Επίσης, στο Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάζει κάθε μήνα, θα γίνεται γενικότερη ανταλλαγή απόψεων, η οποία θα βοηθήσει για να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε σχετικά: «Η μετάδοση της ρευστότητας που δημιουργείται προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, σε μία περίοδο πρωτοφανούς διεθνούς οικονομικής κρίσης. Οι τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τις χρηματοδοτήσεις τους προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, όχι μόνο γιατί αυτό αποτελεί υποχρέωσή τους που απορρέει από τη συμμετοχή τους στο Σχέδιο αλλάκαι γιατί αυτό είναι τελικά και προς το δικό τους όφελος. Η Κυβέρνηση από την πλευρά της έχει τα μέσα για να επιτύχει την αποτελεσματική υλοποίηση του Σχεδίου. Κ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.