ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κωστόπουλος και ξένο Fund αγοράζουν Alpha- Κινήσεις Βαρδινογιάννη στην Πειραιώς

09:01 - 30 Μαρ 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
O Γιάννης Κωστόπουλος και ένα ξένο fund αγοράζουν επιθετικά το τελευταίο διάστημα μετοχές της Alpha bank και φέρονται να έχουν συγκεντρώσει επιπλέον 3% με 4% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η κίνηση αυτή πυροδοτεί σενάρια και φήμες ωστόσο διαφαίνεται ότι βασικός στόχος είναι η στήριξη της μετοχής. Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το «R» ο βασικός μέτοχος της Alpha bank ο Γ Κωστόπουλος ο οποίος επίσημα φέρεται να κατέχει το 11% της τράπεζας έχει αυξήσει το ποσοστό του στο 14% με 15% ίσως και υψηλότερα , με προφανή στόχο να στηρίξει την μετοχή και παράλληλα να δημιουργήσει ένα θετικότερο κλίμα στην αγορά.

Ταυτόχρονα και ένας  ξένος επενδυτής ,όχι όμως το ABP ή το Paramount αγοράζει συστηματικά καιφέρεται να κατέχει ποσοστό της τάξης του 3% με 3,5%. Με βάση ενδείξεις η κίνηση του Γ Κωστόπουλου να αγοράζει μετοχές Alpha δεν είναι ανεξάρτητη με την κίνηση του ξένου χαρτοφυλακίου το οποίο μεθοδικά αυξάνει την επενδυτική του θέση. Ουσιαστικά φαίνεται ότι από κοινού Κωστόπουλος και ξένος επενδυτής ενισχύουν τις θέσεις τους με βασικό στόχο να αυξήσουν τα ποσοστά τους και ταυτόχρονα να καλύψουν την προσφορά μετοχών. Ταυτόχρονα και το ολλανδικό fund ΑΒP με ποσοστό πέριξ του 5% το οποίο έχει αποκτήσει κοντά στα 21 με 22 ευρώ συνεχίζει ναπαραμένει μακροπρόθεσμος επενδυτής στην Alpha.

Ανάλογη τακτική ακολουθεί και το fund Paramountαπό το Qatar το οποίοέχει αποκτήσει το 4% της Alpha στα 18 ευρώ ανά μετοχή. Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές όπως και σε όλες τις τράπεζες έχουν μειώσει τις επενδυτικές τους θέσεις εσχάτως. Στην Alpha bank οι ξένοι ελέγχουν ποσοστό πέριξ του 39% με 40% μετά τις τελευταίες αγορές  από 46% το Φθινόπωρο του 2008 και 40% αρχές του 2009.

Στην Εθνική ο ξένοι κατέχουν ποσοστό κάτω από το 40% όταν τον Σεπτέμβριο του 2008 ήλεγχαν το 54% και στις αρχές του 2009 το 42,6%. Στην Eurobank οι ξένοι ελέγχουν κοντά στο 20% πλέον από 22% αρχές του 2009 και 27% από το Φθινόπωρο του 2008. Στην Πειραιώς η συμμετοχή των ξένων έχει υποχωρήσει στο 30% από 36% λίγους μήνες νωρίτερα. Στην Κύπρου το ποσοστό των ξένων έχει υποχωρήσει στο 23% περίπου από 25% αρχές του 2009 και 35% το καλοκαίρι του 2008. Στην ΑΤΕ οι ξένοι ελέγχουν ποσοστό κάτω από 5% περίπου 4% από 10% 8 μήνες νωρίτερα.

Οι κινήσεις Βαρδινογιάννη

Οι συνεχείς πωλήσεις μετοχών της Πειραιώς από τον Ιωάννη Βαρδινογιάννη οι οποίες κορυφώθηκαν με την πώληση 1 εκατ μετοχών προκάλεσανερωτηματικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα έχει διακινηθεί το 0,5% της τράπεζας μόνο από τον Ι Βαρδινογιάννη οποίος είναι αντιπρόεδρος στον όμιλο. Όμως σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες οι κινήσεις αυτές ενός εκ των βασικών μετόχων της Πειραιώς δεν κρύβουν παρασκήνιο. Η πραγματικότητα είναι ότι πωλητής είναι ο Βαρδινογιάννης και αγοραστής είναι η οικογένεια Βαρδινογιάννη. Ουσιαστικά πραγματοποιούνταικινήσεις αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου μετοχών του Γ Βαρδινογιάννη σε ενδοικογενειακό επίπεδο. Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι βασικοί μέτοχοι της Πειραιώς και ειδικά η οικογένεια Βαρδινογιάννη η οποία κατέχει ποσοστό της τάξης του 5% με 6% περίπου πέραν των αναδιαρθρώσεων δεν έχουν πωλήσει αλλά αντιθέτως στηρίζουν την Πειραιώς.

Σταθερά και ο Λάτσης

Με ποσοστό που αγγίζει το 45% εμφανίζεται να ελέγχει στην Eurobank άμεσα και έμμεσα η οικογένεια Λάτση μέσω του EFG Group. Σε αυτή την περίοδο της κρίσης αύξησε το ποσοστό της εξέλιξη που αποδεικνύει ότι υποστηρίζειέμπρακτα την επένδυση του στην Ελλάδα. Συν τοις άλλοις συμμετείχε και στην αύξηση κεφαλαίου των 1,25 δις ευρώ με κοινές μετοχές.

Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.