ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Ποντάρουν σε άνοδο του ΧΑ για νέες αμκ

08:33 - 11 Μαϊ 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στην σημαντική άνοδο των τραπεζικών μετοχών ποντάρουν οι διοικήσεις ορισμένων τραπεζών ώστε να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου. Αν οι μεγάλες τράπεζες τους προσεχείς μήνες βρεθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα π.χ. η Εθνική στα 22 ευρώ , εάν ξεπεράσουν τα 12 ευρώ η Alpha , Eurobank , Πειραιώς οι διοικήσεις θα είχαν κάθε λόγo να εξετάσουν την υλοποίηση αυξήσεων κεφαλαίου με κοινές μετοχές.

Αφενός για να αποπληρώσουν μέρος ή το σύνολο των κεφαλαίων που θα λάβουν από τις αυξήσεις κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές αφετέρου να αποδείξουν ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στις τράπεζες καθώς οι μέτοχοι καλύπτουν τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Ήδη 6 τράπεζες (Emporiki, Geniki, TT, Attica, FBBank, Aspis) θα υλοποιήσουν αυξήσεις 2 δις ευρώ ωστόσο τις αυξήσεις κεφαλαίου αρχίζουν να εξετάζουν ορισμένες και εκ των μεγάλων τραπεζών. Στις διοικήσεις των τραπεζών είναι διάχυτη η αισιοδοξία. Οι ξένοι επενδυτές είναι πιο συγκρατημένοι , θεωρούν ότι η άνοδος των τραπεζικών μετοχών είναι απόρροια της ψυχολογίας και ότι προσεχώς θα υπάρξουν διορθώσεις.

Ανεξαρτήτως αν θα υπάρξει διόρθωση 15% με 20%, όπως προβλέπουν ορισμένοι ξένοι για το ΧΑ ,(εκτίμηση που εμφανίζει αξιόλογες πιθανότητες επιβεβαίωσης) τους προσεχείς μήνες έως τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει άνοδο πάνω από 100% από τα χαμηλά έτους με την Proton και την Aspis να πρωτοστατούν αλλά να ακολουθούν και οι μεγάλες τράπεζες π.χ. 147% άνοδος για τη Πειραιώς 133% για την Alpha 102% για την Εθνική τράπεζα.
 
Βέβαια ανάλογη εικόνα έχουν εμφανίσει και οι ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν παρουσία στα Βαλκάνια. Η Unicredit Group έχει ενισχυθεί από τα χαμηλά της κατά 170% η Erste Bank κατά 182% η Αυστριακή Raiffaisen 111%, η Dexia 230% και η Societe Generale 122% δηλαδή κατά μέσο όρο έχουν ενισχυθεί κατά 160% έναντι 120% των μεγάλων ελληνικών τραπεζών ή 108% επί του συνόλου του κλάδου.

Η άνοδος αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο τα p/e. Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με p/e 7,5 με 8 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2009 που θεωρείται σχετικά υψηλό. Βέβαια πριν 4 μήνες διαπραγματεύονταν με p/e 3,5 που ήταν εξωφρενικά χαμηλό ωστόσο η απότομη άνοδος ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι γρήγορα ενισχύθηκαν οι τράπεζες άρα και γρήγορα ακρίβυναν.

Οι αιτίες της ανόδου

Το σήμα της μεταστροφής τάσης το έδωσαν οι βασικοί μέτοχοι καθώς ο Κωστόπουλος στην Alpha, Λάτσης στην Eurobank , Credit Agricole στην Emporiki στην Attica bank το ΤΤ εδώ και αρκετές εβδομάδες είχαν ξεκινήσει και αγόραζαν μετοχές. Η κινητοποίηση των βασικών μετόχων αποκωδικοποιήθηκε γρηγορότερα από τους Έλληνες επενδυτές οι οποίοι ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι καθώς σε πολύ μεγάλο ποσοστό συντήρησαν την άνοδο των τελευταίων εβδομάδων.

Οι μεγάλες τράπεζες ενισχύθηκαν γιατί οι επενδυτές θεωρούν ότι τα Βαλκάνια δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα, οι επισφάλειες θα είναι ελέγξιμες και η οικονομία στην Ελλάδα θα απορροφήσει τους κραδασμούς.

Η μετοχή της Εθνικής τράπεζας ενισχύθηκε κατά 102% γιατί η Finansbank στην Τουρκία κινείται πολύ θετικά όπως θα αποδειχθεί και στο α΄ τρίμηνο αλλά και στην σταθερότητα του ισολογισμού της.

Της Alpha καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι το συντηρητικό προφίλ της τράπεζας θα αποτρέψει την έξαρση των προβλημάτων. Έτσι εξηγείται γιατί κατέγραψε την δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο 133% μεταξύ των μεγάλων τραπεζών.

Η Eurobank ενισχύθηκε γιατί απλά μετριάσθηκαν δραστικά οι ανησυχίες για τα Βαλκάνια όπου η τράπεζα έχει μεγάλη έκθεση. Οι ξένοι αναλυτές μέσω των τιμών στόχων είχαν απαξιώσει τις μετοχές και τώρα ξαφνικά διαπιστώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες αξίζουν περισσότερα.

Η Πειραιώς ήταν η μεγάλη κερδισμένη με άνοδο 147% κυρίως γιατί στο παρελθόν είχε στοχοποιηθεί ως η τράπεζα με το μεγαλύτερο ρίσκο (διαρροές για τα χαρτοφυλάκια ναυτιλιακών δανείων κ.α). Οι ανησυχίες αποδείχθηκαν υπερβολικές και η Πειραιώς ανέκαμψε.

Η σταθεροποίηση των Βαλκανίων και της Ρωσίας ευνόησε την Κύπρου και την Marfin.

Η ΑΤΕ ακολουθεί με υστέρηση την άνοδο λόγω περιορισμένου free float και αποτελεί μια από τις περιπτώσεις που ενισχύεται καθώς η αγορά εκτιμά ότι η τράπεζα θα εξέλθει πιο ενδυναμωμένη το 2009. Η κίνηση της μετοχής στο ΤΤ δεν είναι μεγάλη κυρίως γιατί βρίσκεται μπρος σε αύξηση κεφαλαίου 526,3 εκατ ευρώ στην τιμή των 3,7 ευρώ με έκδοση 1νέας για κάθε 1 παλαιά μετοχή. Η χρηματιστηριακή τιμή είναι 48% υψηλότερη της τιμής της αύξησης κεφαλαίου.

Στις μικρές τρά

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.