ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως θα κινηθούν οι 880 ξένοι και τα 20 ταμεία στην Εθνική τράπεζα;

09:11 - 16 Ιουλ 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τελευταία ημέρα των δικαιωμάτων σήμερα και μετά την ανοδική αντίδραση της μετοχής που παρέσυρε ανοδικά και τα δικαιώματα ίσως ασκηθεί κάποιας μικρής κλίμακας πίεση. Το δικαίωμα της Εθνικής έχει κινηθεί ανοδικά στα 1,51 ευρώ επηρεαζόμενο σε μεγάλο βαθμό από την μεγάλη άνοδο της μετοχής την Τρίτη.

Σήμερα αποδεσμεύονται δικαιώματα και θα έχουν την δυνατότητα να πωλήσουν όσοι επενδυτές κάτοχοι το επιθυμούν. Λόγω λοιπόν της ανόδου του δικαιώματος την Τρίτη ίσως επενδυτές με την αποδέσμευση που θα υπάρξει προβούν σε πωλήσεις και ο παράγοντας αυτός ίσως συμβάλλει στην τεχνική πίεση του δικαιώματος. Η άνοδος της μετοχής και του δικαιώματος αλλά και η κερδοσκοπία που εκδηλώθηκε ενδεχομένως αύριο Παρασκευή όπου θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων να μην επηρεάσει την μετοχή και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του ΤΤ όπου ήδη είχε υπάρξει διαφορά μεταξύ δικαιώματος και μετοχής.

Η επόμενη εβδομάδα επίσης είναι σημαντική καθώς οι μέτοχοι θα κληθούν να καταβάλλουν τα κεφάλαια που τους αναλογούν ώστε να αγοράσουν τις νέες μετοχές δηλαδή να καλύψουν την αύξηση 1,25 δις ευρώ. Τα ασφαλιστικά ταμεία που αριθμούν περίπου 20 θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Εξαίρεση αποτελεί το επικουρικό ταμείο της Εθνικής το οποίο ελλείψει κεφαλαίων δεν θα συμμετάσχει και μάλλον το Ταμείο Αυτασφάλισης και Υγείας θα καλύψουν την συμμετοχή του Ταμείου Επικούρισης. Επίσης το ΙΚΑ το οποίο κατέχει το 2% με βάση τους σχεδιασμούς θα συμμετάσχει αν και υπήρξαν ενδείξεις ότι θα καλύψει μέρος της συμμετοχή του. Η συντριπτική πλειοψηφία των ταμείων πάντως θα συμμετάσχει κανονικά στην αύξηση κεφαλαίου μετά το πράσινο φως που έχουν λάβει από το ελληνικό δημόσιο. Επίσης και η συντριπτικότατη πλειοψηφία των 880 ξένων επενδυτών.

Η κερδοσκοπία στο δικαίωμα
 
Πάντως η εν εξελίξει αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας εμφανίζει και ορισμένα παράδοξα αν και τα παράδοξα θα πρέπει να ταυτιστούν με την κερδοσκοπία που εκδηλώθηκε και υποστηρίχθηκε από την βραχυπρόθεσμη αλλαγή τάσης στα διεθνή χρηματιστήρια. Όμως είναι ξεκάθαρη κερδοσκοπία η συμπεριφορά του δικαιώματος της Εθνικής τράπεζας για ορισμένους βασικούς λόγους.
1) Προ της έναρξης της διαπραγμάτευσης του δικαιώματος είχε επισημανθεί ότι μια φυσιολογική τάση για το δικαίωμα θα ήταν να κινηθεί προς την περιοχή του 1 ευρώ ίσως και χαμηλότερα στα 0,90 ευρώ. Η επισήμανση αυτή δεν ήταν προφανώς αυθαίρετη καθώς μια τέτοια εξέλιξη χαρακτηριζόταν ως αναμενόμενη και από την Εθνική αλλά και φυσιολογική στο πλαίσιο και του όποιου arbitrage εμφανιζόταν μεταξύ δικαιώματος και μετοχής. Είναι γεγονός ότι το δικαίωμα έφθασε να διαπραγματεύεται στα 1,04 ευρώ ενδοσυνεδριακά επιβεβαιώνοντας έτσι την αρχική εκτίμηση για κίνηση προς τα 1 ευρώ.
2) Η ελεγχόμενη υποχώρηση του δικαιώματος της Εθνικής είναι φυσιολογική αρχικά καθώς κάποιοι που ήθελαν να πωλήσουν θα το έπρατταν στην αρχή της περιόδου διαπραγμάτευσης. Είχε επισημανθεί ότι θα ήταν σκόπιμο να αγοραστούν δικαιώματα όχι άμεσα αλλά προς το τέλος της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων. Την Δευτέρα το δικαίωμα κινήθηκε προς τα 1,04 ευρώ , την Τρίτη κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο γιατί παρασύρθηκε από την μεγάλη άνοδο της μετοχής.
3) Η συμπεριφορά της μετοχής και του δικαιώματος χθες ήταν ξεκάθαρα κερδοσκοπική. Γιατί όμως. Εκ των προτέρων υπήρχε μια σαφής εικόνα για το ποιοι θα ασκήσουν τα δικαιώματα τους στην αύξηση κεφαλαίου. Π.χ. ήταν γνωστό ποιοι από τους 880 ξένους θα συμμετάσχουν , ποιοι από τα 20 ταμεία θα συμμετάσχουν. Όμως ειδικά χθες καταγράφηκε μια συμπεριφορά αξιοπρόσεκτη που δεν σχετίζεται με την κάλυψη της αύξησης που είναι δεδομένη αλλά με την συμπεριφορά των μετόχων ως προς την μετοχή και το δικαίωμα , η κερδοσκοπία ήταν έντονη.
4) Είθισται ακόμη και σε περιπτώσεις ασφαλείς όπως της Εθνικής που η αύξηση είναι δεδομένο ότι θα καλυφθεί να υπάρχει διαφορά μεταξύ μετοχής και δικαιώματος. Το φαινόμενο αυτό είχε παρατηρηθεί στην πρώτη αύξηση της Εθνικής το 2006 , στις αυξήσεις κεφαλαίου της Πειραιώς και της Eurobank και στην αύξηση του ΤΤ. Εν προκειμένω το ΤΤ ξεκινούσε και με το πλεονέκτημα ότι το 58% με 60% της αύξησης ήταν καλυμμένο εκ των προτέρων.
5) Ειδικά προχθές ήταν εξόφθαλμα παρεμβατική η συμπεριφορά στο δικαίωμα της Εθνικής από τους βασικούς αναδόχους. Για να μην υπάρξει παρερμηνεία από την πρώτη στιγμή είχαμε προτρέψει τους επενδυτές (μη συμβατό με την

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.