ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί διοικήσεις και μέτοχοι θέλουν υψηλότερα τις τραπεζικές μετοχές;

08:44 - 04 Αυγ 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Υψηλότερες χρηματιστηριακές τιμές επιδιώκουν, διοικήσεις και βασικοί μέτοχοι των τραπεζών αφενός για να εγγράψουν υπεραξίες αφετέρου και το κυριότερο να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και να πωλήσουν τις ίδιες μετοχές τους. Είναι ξεκάθαρο ότι η συγκυρία ευνοεί αυτούς τους σχεδιασμούς ωστόσο οι κρίσιμες αποφάσεις θα παρθούν το Φθινόπωρο.

Η Alpha bank θα ήθελε υψηλότερα την χρηματιστηριακή τιμή της π.χ. στα 12 ευρώ καθώς μετά το discount που συνήθως πραγματοποιούνται οι αυξήσεις κεφαλαίου η τιμή της αύξησης θα ήταν πιο ελκυστική. Όμως πέραν των αυξήσεων κεφαλαίου που θα τεθούν στηνπροτεραιότητατων σχεδιασμών τους επόμενους μήνεςειδικά η Alpha και η Eurobank θα ήθελαν υψηλότερα τις χρηματιστηριακές τιμές ώστε να πωλήσουν τις ίδιες μετοχές τους.

Για την Eurobank η υπόθεση ίδιες μετοχές έχει ιδιαίτερη βαρύτητα προφανώς γιατί το ποσό που έχει επενδύσει για να στηρίξει τις μετοχές της ήταν αρκετά αξιόλογο. Η Eurobank κατέχει περίπου 25 εκατ μετοχές ή το 4,6% περίπου των ιδίων μετοχών.Για τις επαναγορές έχει επενδύσει 300 εκατ ευρώ ή 12 ευρώ ανά μετοχή. Η τρέχουσα αξία της μετοχής βρίσκεται στα 9,5  ευρώ ή discount 21%.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η διοίκηση της Alpha bank. Η Alpha bank κατέχει το 1,49% σε ίδιες μετοχές ή 6,140 εκατ μετοχές. Για τις μετοχές αυτές η τράπεζα έχει επενδύσει 71,6 εκατ ευρώ ή 11,6 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή της Alpha στο ΧΑ διαπραγματεύεται στα 9,8 ευρώ. Το discount 15% που διαπραγματεύεται η μετοχή της Alpha bank σε σχέση με το μέσο κόστος κτήσης μπορεί να καλυφθεί προσεχώς.

Πέτρος Λεωτσάκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.