ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πλήρης πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών

12:01 - 21 Σεπ 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Από τον Νοέμβριο του 2008 έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ την πρώτη πρόταση νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με την οποία πέραν της αποσυμπίεσης του άχθους των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, επιχειρούνταν και η επέκταση του θεσμού της πτώχευσης καταναλωτή, όπως συμβαίνει σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη,Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλναδία και ΗΠΑ BankruptcyReform Act, 1978.

Η κρίση εν τω μεταξύ οξύνθηκε, τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά οπότε  τον Ιούλιο του 2009 κατατέθηκε και νέα πρόταση νόμου, η οποία  όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είχe τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση από τον Απρίλιο του 2009 και σε αυτή συμμετείχαν, η ΟΚΕ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η Τράπεζα της Ελλάδος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και βέβαια και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, δηλαδή η πρόταση αυτή ήταν σε γνώση όλων των εμπλεκομένων φορέων απο μήνες και δεν αποτελεί καμμία έκπληξη.

Και το νέο σχέδιο νόμου περιέχει παρόμοιες ρυθμίσεις με αυτές που θεσπίζονται με το παρόν σχέδιο νόμου ισχύουν στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Δανία, στη Νορβηγία, στη Σουηδία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Πορτογαλία, στη Τσεχία, και πρόσφατα στην Ιταλία.

Εγκριτοι νομικοί κύκλοι, οι οποίοι συνδέονται τόσο με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του εμπορίου αλλά και τραπεζών, με τους οποίους κουβεντιάσαμε το θέμα, τόνισαν ότι αν και έχουν γίνει πολλά βήματα για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και την προστασία των δανειοληπτών, εντούτοις χρειάζεται περαιτέρω εκσυγχρονισμός, ώστε και το ελληνικό σύστημα να συνάδει με τις ευρωπαϊκές συνήθεις πλέον πρακτικές, αρκεί να μη γίνεται κατάχρηση των ρυθμίσεων και φθάσουμε στο άλλο άκρο. Aλλά αυτό, όπως τόνισαν, επαφίεται στη σωστή εφαρμογή του νόμου. 

Το σίγουρο είναι, όπως μας  τόνισε νομικός σύμβουλος κορυφαίας τράπεζας, πρόκειται για εξαιρετικό εξυγιαντικό μέτρο, επωφελές, τόσο γι αυτούς που δηλώνουν αδυναμία πληρωμής, όσο και για τις τράπεζες που σπαταλούν ανθρώπινο δυναμικό και πόρους εμπλεκόμενες σε ατέρμονες πολυετείς δικαστικές διαμάχες προκειμένου να διεκδικούν παρά των μη εχόντων. Επίσης είναι ευεργετικό και ως προς την αποσυμφόρηση των αστικών διαφορών.

Τάκης Λαϊνάς
[email protected]


To Reporter βρήκε αυτή την πρόταση νόμου και σας την παρουσιάζει

«Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών»<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.