ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύο ενδιαφερόμενοι για την Πρόνοια και πέντε για την Aspis Bank

09:25 - 29 Οκτ 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Δύο ξένοι επενδυτές, κατά πάσα πιθανότητα ασφαλιστικές εταιρίες φαίνεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξαγοράσουν την Aspis Πρόνοια. Παρ' ότι έχουν δρομολογηθεί κινήσεις εκκαθάρισης στην ασφαλιστική ωστόσο έως τις 21 Νοεμβρίου υπάρχει πιθανότητα να ανακληθεί η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Aspis Πρόνοια.
Ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και ίσως υπάρξουν εξελίξεις αν και η κυβέρνηση αποφασίσει να αξιολογήσει εκ νέου τις παραμέτρους που αφορούν την Aspis Πρόνοια.

Εν τω μεταξύ περίπου 5 φέρονται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να αποκτήσουν στρατηγικό ποσοστό στην Aspis Bank. Βέβαια μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υποβολής πρότασης και συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου είναι προφανές ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση. Από τους 5 ενδιαφερόμενους οι 2 είναι Έλληνες εκ των οποίων ο ένας είναι ο Βίκτωρ Ρέστης της FBBank. Οι φήμες που φέρουν την Probank να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον δεν επιβεβαιώνονται εκατέρωθεν.

Η Aspis bank διατηρεί ένα πλεονέκτημα, ωστόσο εμφανίζει και ένα μειονέκτημα. Το πλεονέκτημα της είναι ότι διαθέτει εξυγιασμένο ισολογισμό, χωρίς μεγάλα ρίσκα κοινώς ένα νοικοκυρεμένο μικρό μαγαζί. Όμως το μειονέκτημα της Aspis bank είναι τα χαμηλής απόδοσης στοιχεία ενεργητικού. Το περιθώριο κέρδους στα στεγαστικά δάνεια που αποτελούν και τον κορμό των δανείων της τράπεζας είναι πολύ περιορισμένο.

Η Aspis bank θα ανακοινώσει αποτελέσματα 9μήνου στις 4 Νοεμβρίου και αναμένεται να εμφανίσει ζημίες παραπλήσιες με αυτές του 6μήνου δηλαδή 30 εκατ ευρώ παρά το έκτακτο κέρδος των 27 εκατ ευρώ από επαναγορά ομολογιακού. Στο γ' τρίμηνο θα καταγράψει και τις ζημίες σε αποτέλεσμα και κεφάλαιο από το κλείσιμο της Aspis Πρόνοια.

Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]  
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.