ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την «αυστηρή» Κομισιόν λέει η Goldman Sachs

13:31 - 03 Νοε 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η αυξημένη κρατική παρέμβαση στις τράπεζες και η αυστηρή Κομισιόν, έχουν λανθασμένα φοβίσει τους επενδυτές για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, όπως υποστηρίζει η Goldman Sachs σε νέα έκθεση της όπου τονίζει ότι «δεν είναι όλες οι τράπεζες στην ίδια βάρκα».

Με αφορμή την ανακοίνωση για αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της ING η οποία αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Κομισιόν, πυροδότησε ένα κλίμα φόβου στην αγορά πως η Κομισιόν θα αναγκάσει όλες τις τράπεζες που επωφελήθηκαν από την κρατική βοήθεια, να προχωρήσουν σε βαριά σχέδια αναδιοργάνωσης, κάτι που θα καταστρέψει την αξία στους μετόχους. Ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει πως είναι λάθος όλες αυτές οι φοβίες καθώς αυτό το μέτρο αφορά ελάχιστες τράπεζες και όχι όλες που δέχθηκαν τα πακέτα στήριξης. Σύμφωνα με την G.S «κίνδυνο» αντιμετωπίζουν μόνο εκείνες οι τράπεζες των οποίων η κρατική βοήθεια που δέχτηκαν ξεπερνά το 2% του σταθμισμένου ενεργητικού τους(RWA).

Οπως λέει, από τις ευρωπαϊκές τράπεζες που καλύπτει ο οίκος, οι 22 έχουν επωφεληθεί από την κρατική παρέμβαση στην δομή του Tier 1. Πάντως από αυτές Alpha Bnak, Εθνική, BNP, Societe Generale και Credit Agricole έχουν δηλώσει την πρόθεση τους να ξεπληρώσουν άμεσα τα κεφάλαια και μάλιστα αρκετές προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Από τις υπόλοιπες 17, μόνο οκτώ αντιμετωπίζουν πρόβλημα, δηλαδή ξεπερνούν το 2% του RWA. Και από αυτές τις οκτώ, οι δύο έχουν ήδη ολοκληρώσει τις διαδικασίες που σχετίζονται με τις απαιτήσεις της Κομισιόν ( Commerzbank και Danske Bank), ενώ οι έξι ( Allied Irish Bank, Bank Of Ireland, Dexia, KBC, Lloyds και RBS) βρίσκονται σε αυτήν την διαδικασία αυτήν την περίοδο. Στις τράπεζες που η κρατική ενίσχυση που δέχτηκαν είναι κάτω του 2% του RWA, o διεθνής οίκος τοποθετεί τις Eurobank, Πειραιώς, Banco Ρopοlare, BMPS, BP Milano, BPCE, Credito Valtellinese, Erste bank και RZB.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.