ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το έλλειμμα ανησυχεί αλλά δε χαλάει το στόρι των τραπεζών λέει η Merrill Lynch

11:02 - 13 Νοε 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες διατηρεί η Bank of America -Merrill Lynch σε σημερινή της έκθεση με αφορμή τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Ο οίκος προτιμά τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank για τις οποίες έχει δώσει σύσταση αγοράς και βλέπει περιθώριο ανόδου 20% περίπου για τις δύο μετοχές. Οι τράπεζες αναφέρει πως είναι καλά τοποθετημένες και θα ωφεληθούν από τις καλές προοπτικές ανάπτυξης από δραστηριότητες στο εξωτερικό και από το χαμηλότερο cost of risk. Η Εθνική έχει ισχυρό κεφαλαιακό προφίλ με το δείκτη δάνεια προς καταθέσεις να είναι κάτω από το 100%.

Μάλιστα ο οίκος σημειώνει πως υπάρχει ανοδικό ρίσκο στις εκτιμήσεις του και η πρόσφατη αδυναμία είναι γι΄αυτόν καλό σημείο εισόδου. Μάλιστα παραμένει θετικός για τις προοπτικές των κερδών το 2010 και το 2011.

Το έλλειμμα τις χώρας ανησυχεί αλλά δεν εκτροχιάζει το στόρι των μετοχών. Σημειώνει πως η νέα Κυβέρνηση άλλαξε σημαντικά το εκτιμώμενα έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ για το 2009. Είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερες δημόσιες δαπάνες και περισσότερες εισπράξεις φόρων. Είναι πιθανό αυτό να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη αλλά ο οίκος θεωρεί πως θα έχει μόνο περιορισμένη επίδραση στο τρέχον επενδυτικό στόρι των ελληνικών τραπεζών και ο οίκος εξακολουθεί να εκτιμά πως η ανάπτυξη του όγκου των δανείων στα επόμενα τρία χρόνια θα είναι στο 10% ή και χαμηλότερα, ένα ποσοστό που είναι μικρότερο από αυτό των δύο περασμένων ετών. Γι΄αυτό και η ανάπτυξη των κερδών αναμένεται να οδηγηθεί από την σταθεροποίηση των επισφαλειών και από την ανάπτυξη εκτός Ελλάδος.

 Για το τρίτο τρίμηνο των Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς περιμένει καλά κέρδη στο τρίτο τρίμηνο με ανοδικό ρίσκο στις εκτιμήσεις του. Περιμένει μικρή βελτίωση στα περιθώρια και ισχυρά κέρδη από συναλλαγές. Ο έλεγχος στο κόστος έχει ήδη βανεί ενώ δεν περιμένει να δει μείωση στις προβλέψεις στο τρίτο τρίμηνο.

Από την Eurobank αναμένει να δημοσιεύσει καθαρά κέρδη 111 εκατ. ευρώ, από την Εθνική Τράπεζα 299 εκατ. ευρώ και από την Πειραιώς 65 εκατ. ευρώ.

Έχει δώσει τιμή στόχο για τη Eurobank τα 12,6 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα 30 ευρώ και για την Πειραιώς τα 11,8 ευρώ με σύσταση για αποδόσεις χαμηλότερες από αυτές της αγοράς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.