ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το δίλλημα της ΤτΕ για Aspis bank και οι 5 κρίσιμες ημέρες για την Πρόνοια

09:58 - 16 Νοε 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
(Upd) Η λύση για το μέλλον της Aspis bank πλέον περάνει ξεκάθαρα μέσα από την ΤτΕ καθώς η Κεντρική τράπεζα θα κληθεί να αξιολογήσει την προσφορά Ρέστη ο οποίος κατέθεσε πρόταση συμμετοχής στην αμκ της Aspis bank ύψους 65 εκατ ευρώ. Οι εξελίξεις περί την Aspis bank αποδεικνύουν ότι οι διαπραγματεύσεις για την συγχώνευση των δύο τραπεζών μπορεί να προσκρούσουν σε πλήθος σύνθετων ή απλών προβλημάτων. Αξιόπιστη πηγή που συμμετείχε στις συνομιλίες τονίζει ότι το deal Attica bank και Aspis bank χάλασε απλά επειδή η πλευρά της Attica bank έθεσε κάποιους όρους και ζήτησε κάποιες εγγυήσεις από την Commercial Value (βασικού μετόχου της Aspis bank) οι οποίες δεν έγιναν δεκτές.
Η πλευρά της Attica bank υπερθεματίζει την άποψη ότι το deal δεν χάλασε επειδή αντέδρασαν οι μέτοχοι. Είναι δυνατό π.χ. να αποφάσισε να προχωρήσει σε deal o Κολλίντζας ο πρόεδρος της Attica bank με την Aspis bank χωρίς να έχει ενημερώσει τον αντιπρόεδρο της τράπεζας και πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ του βασικού μετόχου με ποσοστό 42% στην τράπεζα κ Γαβρίλη;

Το ΤΤ πάντως δεν γνώριζε τις κινήσεις της Attica bank και εδώ υπάρχει ένα θέμα ηθικής τάξης. Η Attica αποχώρησε από την διαδικασία διεκδίκησης της Aspis bank και έχει μείνει πλέον ο Β. Ρέστης, ένα ξένο fund το οποίο ενδιαφέρεται μεν αλλά ακόμη δεν έχει υποβάλλει επίσημη πρόταση ενώ και άλλη ελληνική τράπεζα κινείται ακόμη διερευνητικά.

Η ΤτΕ θα εγκρίνει τον Β. Ρέστη για την Aspis;

Η υπόθεση Ρέστη όμως δεν είναι απλή τουναντίον είναι πολυσύνθετη και πλέον μπορεί να λεχθεί ότι η λύση που θα βρεθεί για το μέλλον της Aspis bank περνάει μέσα από την ΤτΕ. Ο Β. Ρέστης που είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας υπέβαλλε προσφορά ως οικογένεια ενώ θα μπορούσε να υποβάλλει προσφορά ως FBBank στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 51%. Γιατί όμως επέλεξε σε αυτή την χρονική στιγμή ο Β. Ρέστης να μην εμπλέξει την FBBank;

Η FBBank δεν διαθέτει τα κεφάλαια ή την απαραίτητη πλεονάζουσα κεφαλαιακή διάρθρωση ώστε να υποβάλλει προσφορά. Το μεγαλύτερο όμως θέμα σχετίζεται με την στάση της ΑΤΕ η οποία έχει έρθει σε σύγκρουση με τον Β. Ρέστη. Η σύγκρουση αυτή όμως εδράζεται σε αιτίες ουσιαστικές.

Ο Β. Ρέστης πριν πολύ καιρό ήθελε να αγοράσει έναντι πινακίου φακής το ποσοστό της ΑΤΕ στην FBBank που ανέρχεται στο 49%.

Οταν ο Β. Ρέστης επιχείρησε να πουλήσει το 51% στην Aspis bank ο διοικητής της ΑΤΕ Δ Μηλιάκος δεν γνώριζε τίποτε.

Η πλευρά της ΑΤΕ έχει άρει την εμπιστοσύνη της στην διοίκηση της FBBank

H σύνθεση του ΔΣ της FBBank αποδεικνύει πολλά το 49% επί της ουσίας δεν εκπροσωπείται. Οι λόγοι αυτοί και ακόμη περισσότεροι, που δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν οδήγησαν σε σύγκρουση την ΑΤΕ με τον Ρέστη.

Η ΤτΕ καλείται να αξιολογήσει τα πράγματα και να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την πρόταση ενός επιχειρηματία - εφοπλιστή για την Aspis bank.

Η ΤτΕ πάντως δεν διάκειται θετικά επιχειρηματίες να αγοράζουν τράπεζες. Η λύση της Aspis bank περνάει μέσα από την ΤτΕ.

Οι 5 κρίσιμες μέρες για την Πρόνοια

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου εκπνέει η παράταση που δίδεται από τον νόμο για να ανακληθεί η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Aspis Πρόνοια.

Οι αρχικώς ενδιαφερόμενοι, εκπρόσωποι από το Κατάρ και την Ελβετία μάλλον αποστασιοποιούνται. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι μπορεί να υπάρξει λύση στο παρά 5 για την Πρόνοια ή την Παρασκευή το απόγευμα θα κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το κεφάλαιο της ασφαλιστικής;

Η λύση που μπορεί να βρεθεί θα είναι μόνο πολιτική με στόχο να διασφαλισθούν οι εκατοντάδες θέσεις εργασίες και να διασφαλισθούν οι ασφαλισμένοι. Μια λύση θα ήταν να ανακληθεί η άδεια και να υπάρξει ένα πρόγραμμα 3 με 5 ετών εξυγίανσης της ασφαλιστικής στην οποία το κράτος θα συμμετείχε ως μέτοχος.

Η λύση αυτή μπορεί να είναι βιώσιμη. Στις ΗΠΑ η AIG η Citibank έχουν μετόχους το κράτος. Λύση μπορεί να υπάρξει μόνο όμως με εγγύηση του δημοσίου.

Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]  
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.