ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aspis bank: Τείνει να γίνει θετική η ΤτΕ για την προσφορά Ρέστη

12:07 - 17 Νοε 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η προσφορά Ρέστη ο οποίος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να καλύψει το 51% της αύξησης κεφαλαίου της Aspis bank , η οποία προσδιορίζεται μεταξύ 120 και 130 εκατ ευρώ ή 65 εκατ ευρώ φαίνεται να είναι τουλάχιστον προς το παρόν η μόνη επίσημη πρόταση για την τράπεζα. Το ενδιαφέρον του ξένου fund ακόμη δεν έχει μετουσιωθεί σε επίσημη πρόταση ενώ άλλη ελληνική τράπεζα ακόμη συνεχίζει να κινείται διερευνητικά.

Είναι παράδοξο που ενώ η αύξηση βρίσκεται προ των πυλών ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου. Με βάση την πρόταση Ρέστη η τιμή προσδιορίζεται πέριξ του 1 ευρώ αλλά αυτό είναι θεωρητικό καθώς ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το ακριβές ύψος της αύξησης κεφαλαίου. Το ζητούμενο όμως ακόμη παραμένει τι θα πράξει τελικά η ΤτΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την επιχειρηματολογία ότι δεν επιθυμεί επιχειρηματίες να αποκτούν τράπεζα ή για λόγους βιωσιμότητας της Aspis bank η πρόταση Ρέστη δεν θα απορριφθεί από την ΤτΕ;

Αν δεν υπάρξει άλλη πρόταση για την Aspis bank η ΤτΕ εκ των πραγμάτων θα πρέπει θα επαναξιολογήσει την στάση της και ίσως να δώσει το πράσινο φως. Όμως ακόμη και στην περίπτωση που η προσφορά Ρέστη εγκριθεί θα πρέπει να ληφθεί υπόψη 1)το γεγονός ότι στο παρελθόν η ΤτΕ είχε απορρίψει το σχέδιο εξαγοράς της FBBank από την Aspis bank λόγω κεφαλαιακής επάρκειας.

2)Ο Β Ρέστης υπέβαλλε προσφορά ως οικογένεια ως φυσικό πρόσωπο δηλαδή και όχι ως FBBank ένδειξη ότι αφενός δεν ήθελε να εμπλέξει σε αυτή την φάση την FBBank η οποία δεν διαθέτει επαρκή κεφάλαια αφετέρου δεν θα ήθελε να έρθει για μια ακόμη φορά σε σύγκρουση με τον έτερο μέτοχο της FBBank την ΑΤΕ.

Από τα παράδοξα , από τα περίεργα του συστήματος είναι ότι το 49% της FBBank που ελέγχεται από την ΑΤΕ έχει αμφισβητήσει τις τακτικές Ρέστηκαι θέση θέμα για την αναλογική εκπροσώπηση του ΔΣ της FBBank. Δεν είναι της παρούσης αλλά έχουν συμβεί πολλά γύρω από την FBBank ειδικά στο μέτωπο ΑΤΕ με Ρέστη.

Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.