ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είναι δελεαστική ή όχι η προσφορά του Β. Ρέστη για την Aspis bank;

09:29 - 20 Νοε 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η ιδιορρυθμία της αύξησης κεφαλαίου της Aspis bank σχετίζεται κυρίως με το γεγονός ότι ενώ η αγορά γνωρίζει το ύψος των μετοχών που θα εκδοθούν στην αύξηση κεφαλαίου ακόμη δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό που θα αντληθεί. Προφανώς αυτό συμβαίνει καθώς παλαιοί μέτοχοι δεν θα συμμετάσχουν ενώ οι διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο αγοραστή τον κ. Β. Ρέστη βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Oμως ακόμη και αν υπάρξουν υποθέσεις ότι η τιμή της αύξησης θα είναι στο 1 ευρώ και προκύπτει από τα 65 εκατ ευρώ που προσφέρει η πλευρά Ρέστη για να αγοράσει 65 εκατ μετοχές, το ζητούμενο είναι σε ποια τιμή αποτιμά ο Β. Ρέστης την Aspis bank; Η τράπεζα διαθέτει περίπου 64 εκατ μετοχές και κεφαλαιοποίηση 67 εκατ ευρώ. Η ονομαστική αξία στα 0,60 ευρώ. Αν η αύξηση καλυφθεί πλήρως 64 συν 128 εκατ μετοχές δηλαδή συνολικά 192 εκατ μετοχές.

Η Aspis bank εμφανίζει κεφάλαια 128 εκατ ευρώ ενώ αν αφαιρεθούν τα 40 εκατ υβριδικής έκδοσης ανέρχονται στα 88 εκατ ευρώ. Με βάση την προσφορά Ρέστη πριν την αύξηση η Aspis αποτιμάται στα 0,75 με βάση την τιμή προς λογιστική αξία δηλαδή κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Η προσφορά Ρέστη δεν εμπεριέχει κανένα premium για τον έλεγχο της τράπεζας.

Το πλέον λογικό σενάριο είναι η προσφορά Ρέστη να στηρίζεται στην παραδοχή ότι η αύξηση δεν θα καλυφθεί και μέσω της δικής του συμμετοχής θα καταφέρει να αποκτήσει το 51%. Ομως και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αξιολογηθεί ακόμη η στάση των μικρομετόχων καθώς και το γεγονός ότι εφόσον αποκτήσει ποσοστό πάνω από 33% θα πρέπει να υποβάλλει δημόσια πρόταση.

Εναλλακτικά να επιχειρήσει συγχώνευση με την FBBank (ελέγχει το 51% ο κ.Ρέστης) που όμως φαντάζει δύσκολο σε αυτή την συγκυρία όχι τόσο λόγω των αντιδράσεων της ΑΤΕ που ελέγχει το 49% της FBBank όσο λόγω κεφαλαιακής διάρθρωσης της τράπεζας.

Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.