ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως χάλασε το σχέδιο της Εθνικής να αποκτήσει το 17,5% της MIG

11:13 - 07 Δεκ 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κυοφορείτο το deal της χρονιάς αλλά οι εκλογές ανέτρεψαν το σκηνικό. Η Εθνική ήθελε να αποκτήσει το 17,5% της MIG, μέσω της Dubai Investment Group σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. H διοίκηση της Εθνικής τράπεζας πριν μήνες πληροφορήθηκε ότι η Dubai μελετά το ενδεχόμενο να πωλήσει τις συμμετοχές της στην Ελλάδα. Δεν είναι σαφές αν είχε υπάρξει προσέγγιση Εθνικής με την Dubai, ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι είχε υπάρξει μια έμμεση προσέγγιση. Οι επιτελείς στην Εθνική τράπεζα διέβλεψαν μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία στην περίπτωση που η Dubai αποφάσιζε να πωλήσει τις συμμετοχές της ειδικά στην MIG.

H έρευνα που είχε πραγματοποιήσει η Εθνική για τον όμιλο της Marfin ήταν αρκετά διεξοδική. Από την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων αλλά και των γενικότερων δεδομένων η διοίκηση της Εθνικής διαπίστωσε ότι αν αποκτούσε ποσοστά στην Marfin υπό την πλήρη συναίνεση της πλευράς Βγενόπουλου θα δημιουργούσαν σοβαρές οικονομίες κλίμακας. Είχε μελετηθεί και το πώς η Εθνική θα ξεπερνούσε θέματα που σχετίζονται με την Βασιλεία ΙΙ και η οποία προσδιορίζει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρώνονται στις αμιγώς τραπεζικές τους δραστηριότητες.

Και ενώ είχε μελετηθεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο η Εθνική να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό στον όμιλο της Marfin προκηρύχθηκαν οι εκλογές και αυτομάτως το σχέδιο αυτό υποχρεωτικά πάγωσε καθώς με την αλλαγή κυβέρνησης η προηγούμενη πλέον διοίκηση δεν μπορούσε να δεσμεύσει την επόμενη.

Το ενδιαφέρον της Εθνικής τράπεζας για την Marfin αποδεικνύει σε πόσο σημαντικό πλέον βαθμό έχει αναβαθμιστεί στην αγορά ενώ επιβεβαιώνει ότι όντως η Marfin αποτελεί τον πλέον ισχυρό και πολυσχιδή επιχειρηματικό όμιλο στην Ελλάδα που όλοι πλέον αξιολογούν με την δέουσα προσοχή.

Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.