ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοσιεύουν τρίμηνο οι τράπεζες - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών και τα περιθώρια ανόδου

14:45 - 26 Μαϊ 2010 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από τις εκθέσεις των ξένων και εγχώριων αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ η τρέχουσα εβδομάδα είναι εβδομάδα ανακοινώσεων αποτελεσμάτων. Σήμερα δημοσιεύει η Εθνική Τράπεζα, στις 27/5 η Eurobank, η Alpha Bank και η ΑΤΕ Bank και στις 28/5 η Τράπεζα Πειραιώς.

Από τις εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν έλειπαν οι θετικές προβλέψεις και οι περισσότεροι αναλυτές μείωσαν τις εκτιμήσεις τους. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με discount 30% περίπου έναντι των ευρωπαϊκών. Υπάρχει βαθύτερη ύφεση που δεν την είχαν ενσωματώσει στα μοντέλα τους οι αναλυτές και το έκαναν τώρα. Το ίδιο ισχύει για την νέα έκτακτη εισφορά, τη χειροτέρευση των συνθηκών που επηρεάζει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη μείωση των χορηγήσεων, τις αποτιμήσεις των ομολόγων κ.α. Αρκετοί ανέφεραν την έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και έκαναν μία υπόθεση για αναδιάρθρωση δανείων με haircut.

Οι αναλυτές ανέφεραν πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει πιθανότητες αλλά αν όντως γίνει θα βλάψει σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες. Λιγότερο θα χτυπηθεί η Alpha Bank. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι προτείνουν την Alpha Bank για αγορά. Θα είναι πάντως καταστροφή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η αναδιάρθρωση του δανεισμού. Κάποιοι πιστεύουν πως είναι και ένας βασικός λόγος για να μη γίνει τελικά.

Είδαμε αναλύσεις από Bank of America -Merrill Lynch, Deutsche Bank, Cheuvreux, Credit Suisse, Εθνική Π&Κ, Proton Bank και Πειραιώς Χρηματιστηριακή. Οι αναλύσεις της Deutsche Bank και της Credit Suisse δεν περιελάμβαναν μειώσεις στις τιμές στόχους. Η Deutsche Bank βέβαια ήταν ξεκάθαρη. Έλεγε πως παραμένει επιφυλακτικός και βλέπει πως δεν υπάρχει ορατότητα. Με λίγα λόγια έλεγε να αποφύγουν οι επενδυτές τις ελληνικές τράπεζες. Κάτι ανάλογο υπονοεί και η Credit Suisse επαναδιατυπώνοντας την αρνητική της στάση. Οι υπόλοιποι μείωσαν τιμές στόχους.

PROTON BANK: Πιο αναλυτικά η συγκεκριμένη μείωσε την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα από τα 22,40 ευρώ στα 19 ευρώ, για την Alpha Bank δίνει τα 8 ευρώ από 11 ευρώ, για τη Eurobank τα 7,2 ευρώ από 8,6 ευρώ και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τα 3,80 ευρώ από 4 ευρώ.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Μείωσε την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα από τα 23 ευρώ στα 17,6 ευρώ, την τιμή στόχο για την Alpha Bank από τα 10,4 ευρώ στα 7,7 ευρώ και την τιμή στόχο για τη Eurobank από τα 9,4 ευρώ στα 6,3 ευρώ.

ΕΘΝΙΚΗ Π&Κ: Δίνει τα 6,8 ευρώ από 8,3 ευρώ για την Alpha Bank, τα 6,1 ευρώ από 7,4 ευρώ για τη Eurobank, τα 5,9 ευρώ από 7,1 ευρώ για την Πειραιώς, τα 3,6 ευρώ από 4 ευρώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το 1,2 ευρώ από 1,4 ευρώ για την ΑΤΕ Bank και τα 2 ευρώ από 2,2 ευρώ για την Marfin.

MERRILL LYNCH: Μείωσε στα 16 ευρώ από 24 ευρώ την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα, στα 7,1 ευρώ από 9,8 ευρώ την τιμή στόχο για την Alpha Bank, στα 6 ευρώ από 10,1 ευρώ την τιμή στόχο για τη Eurobank και στα 6 ευρώ από 9,4 ευρώ την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς.

DEUTSCHE BANK: Δεν άλλαξε τιμές στόχους, φαίνεται όμως πως προτείνει να αποφεύγουν οι επενδυτές τις ελληνικές τράπεζες. Έχει δώσει τα 21,8 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, τα 9,2 ευρώ για την Alpha Bank και τα 7,5 ευρώ για τη Eurobank.

CHEUVREUX: Μείωσε την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 14 ευρώ από 19 ευρώ, δίνει τα 6 ευρώ από 9 ευρώ για την Alpha Bank, τα 6 ευρώ από 8 ευρώ για την Eurobank, τα 5,6 ευρώ από 7,5 ευρώ για την Πειραιώς, τα 3,2 ευρώ από 4,5 ευρώ για το Ταχ.Ταμιευτήριο, το 1,2 ευρώ από 1,5 ευρώ για την ΑΤΕ Bank και τα 2 ευρώ από 2,5 ευρώ για τη Marfin.

CREDIT SUISSE: Επανήλθε και ο συγκεκριμένος οίκος μειώνοντας τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία αλλά διατηρώντας τις τιμές στόχους, τις οποίες είχε μειώσει μια εβδομάδα πριν.

Θυμίζουμε πως έχει δώσει τα 11,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, τα 5,90 ευρώ για την Eurobank, τα 4,20 ευρώ για την Alpha Bank, τα 4,70 ευρώ για την Πειραιώς, τα 5,60 ευρώ για την Κύπρου και το 1 ευρώ για την ΑΤΕ Bank.

ΜΕΣΕΣ ΤΙΜΕΣ: Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις των αναλυτών οι μέσες τιμές στόχοι είναι: Για την ΕΤΕ τα 16,65 ευρώ, για την Alpha Bank τα 7,08 ευρώ, για την Eurobank τα 6,25 ευρώ, για την Πειραιώς τα 5,55 ευρώ, για το ΤΤ τα 3,53 ευρώ, για την ΑΤΕ το 1,13 ευρώ και για τη Marfin τα 2 ευρώ.

Υπάρχει δηλαδή σημαντικό περιθώριο ανόδου για τις περισσότερες μετοχές αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως το ρίσκο είναι πτωτικό. 

Γ. Κατικάς
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.