ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Τα stress tests για να πετύχουν, πρέπει να… αποτύχουν»

08:13 - 21 Ιουλ 2010 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Τα stress tests για να πετύχουν, πρέπει να… αποτύχουν»
Οι περισσότερες από τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται ότι θα περάσουν τα stress tests, όμως οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως κάποιες τράπεζες πρέπει να αποτύχουν στα tests έτσι ώστε να αισθανθεί η αγορά ότι η δοκιμασία αυτή έχει κάποιου είδους αξιοπιστία. Και η αποτυχία δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι τράπεζες οδηγούνται σε κατάρρευση, αλλά πως απλά χρειάζεται να αντλήσουν περισσότερα χρήματα από τους επενδυτές ή τις κυβερνήσεις.

Το να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια, δεν θα είναι μία πολύ ευχάριστη πραγματικότητα και σίγουρα δεν θα πρέπει να παρακαμφθεί. Για να θεωρηθεί το αποτέλεσμα αξιόπιστο, θα χρειαστεί να αποκαλυφθούν σημαντικές ανεπάρκειες κεφαλαίων σε αρκετές τράπεζες. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούν την ανάγκη νέων κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών, στα 50 με 100 δισ. ευρώ.

Κυρίαρχες στην ανάγκη εύρεσης κεφαλαίων θεωρούνται οι ισπανικές cajas, οι οποίες χτυπήθηκαν από την κατάρρευση του κλάδου της ακίνητης περιουσίας, καθώς και οι γερμανικές περιφερειακές τράπεζες, οι Landesbanken, οι οποίες πραγματοποίησαν τεράστια στοιχήματα στις διεθνείς αγορές, πριν την κατάρρευση του 2008.

Τόσο οι ισπανικές όσο και οι γερμανικές αυτές τράπεζες όμως, δεν είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια κι έτσι δεν πυροβολούνται από τους αναλυτές, όπως πυροβολούνται η γερμανική Deutsche Bank, η βρετανική Barclays και η γαλλική BNP Ρaribas.

Tεράστια σημασία πάντως, θα έχει και η αντίδραση των πολιτικών καθώς και των ίδιων των τραπεζών, και το μοναδικό χρονικό περιθώριο για να «κάνουν κάτι» θα είναι από το απόγευμα της Παρασκευής, μέχρι το πρωί της Δευτέρας, που θα επιστρέψουν οι traders στα γραφεία τους.

Όπως υπογραμμίζει ο οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland, Silvio Peruzzo, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα ξεκάθαρο και λεπτομερές πλάνο επανακεφαλαιοποίησης (recapitalization) για εκείνες τις τράπεζες ή τα εθνικά τραπεζικά συστήματα, που απέδειξαν ότι δεν έχουν αντοχές στα stress tests.

Παρά το έντονο ενδιαφέρον αγορών και επενδυτών το τελευταίο διάστημα στο θέμα των stress tests, δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του πώς η CEBS διεξάγει την ανάλυση της, αντίθετα με τα αμερικάνικα stress tests την περασμένη χρονιά, όπου ήταν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες.

Ο σημαντικός άγνωστος «x» είναι οι πιθανές απώλειες που υπολογίζει η CEBS ότι θα υποστούν οι τράπεζες από τις ζημιές που είχαν σε επενδύσεις στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να υποστούν ένα haircut της τάξης του 23%, ενώ τα γερμανικά, ένα εξαιρετικά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, εάν λοιπόν η πιθανότητα του default της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλή για παράδειγμα, οι επενδυτές μπορεί να αγνοήσουν τα αποτελέσματα των stress tests και να συνεχίσουν να ανησυχούν, διατηρώντας και τις αναταραχές στην αγορά.

Επίσης, εάν τα tests είναι πολύ σκληρά, τότε οι επενδυτές θα τρομοκρατηθούν γύρω από το πώς οι τράπεζες θα μπορέσουν ποτέ να βρουν τα χρήματα για να ξαναχτίσουν την κεφαλαιακή τους βάση.

Γι’ αυτό, ο οικονομολόγος της BNP Paribas, Ken Wattret, αποκαλεί τα stress tests «τζόγο».

Την ίδια στιγμή, στρατηγικός αναλυτής της VTB Capital, Neil Mackinnon, σημειώνει πως τα tests θα είναι καθε άλλο από γεμάτα… stress για τις τράπεζες, και τονίζει πως το haircut του 23% για τα ελληνικά ομόλογα είναι πάρα πολύ χαμηλό. Κάτι κοντά στο 50% θα ήταν πολύ πιο ρεαλιστικό, όπως σημειώνει.

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:27 - 21 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.