ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Χατζηνικολάου: Ο αριθμός των τραπεζών στη χώρα μας θα είναι μικρότερος σε 6-12 μήνες

22:06 - 28 Σεπ 2010 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σημαντική θα είναι η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα συμπέρασματα των εργασιών του τρίτου "Banking Money Conference 2010".
Το συνέδριο άρχισε τις εργασίες του με τον κ. Aryam Vazquez, Vice President, Economist-Country Risk Global Emerging Markets, της Wells Fargo, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην δυσάρεστη οικονομική θέση που βρίσκεται η σήμερα ελληνική οικονομία, προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να ανακτήσει η Ελλάδα την φήμη και την εικόνα της στις διεθνείς αγορές και το εξωτερικό.

Την εκτίμηση ότι ο αριθμός των τραπεζών στη χώρα μας θα είναι μικρότερος σε έξι με δώδεκα μήνες, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της T. Bank (πρώην Aspis Bank), Γιώργος Χατζηνικολάου, επισημαίνοντας ότι οι συγχωνεύσεις δεν αντιμετωπίζουν άμεσα το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας των τραπεζών, προσθέτοντας ότι για να έρθουν νέα κεφάλαια στις τράπεζες οι λύσεις είναι είτε η υπαγωγή στο ταμείο σταθερότητας, είτε η είσοδος ξένων παικτών.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και πρώην σύμβουλος της Τράπεζας της Αγγλίας, κ. Δημήτρης Τσομώκος, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν πρέπει να αποχωρήσουν από τα Βαλκάνια και ότι δεν πρέπει να συρρικνωθεί ο πολυμερισμός των χαρτοφυλακίων τους. Υποστήριξε επίσης, ότι η δημιουργία εθνικών πρωταθλητών δεν αποτελεί λύση, αλλά αντίθετα μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.

Αν η Ελλάδα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο και υλοποιήσει τα προβλεπόμενα διαρθρωτικά μέτρα, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να επιστρέψει στις αγορές στα τέλη 2011, δήλωσε ο Steven Major, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της HSBC. Ο κ Major εκτίμησε ότι το παρόν οικονομικό πρόγραμμα θα επεκταθεί πέραν του 2013.

Ο κ. ArYAM Vazqez, αντιπρόεδρος της αμερικάνικης τράπεζας WELLS FARCO, τόνισε ότι έχουν μία πιο αισιόδοξη άποψη για τα οικονομικά τεκταινόμενα στην Ελλάδα και ανησυχούν λιγότερο για τις ελληνικές τράπεζες. Από την σκοπιά του ο κ. Χαραλαμπάκης, οικονομολόγος του Blachstone Group, δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξος για τα ομόλογα γενικά και πρόσθεσε ότι θεωρεί σχεδόν σίγουρη την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους σε κάποιο σημείο τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Χρήστος Αβραμίδης, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Σχέσεων με Επενδυτές, της Proton Bank, αφού κατέγραψε την κατάσταση του τραπεζικού χώρου όπου χαρακτηρίζεται από τη χαμηλή ρευστότητα, επισήμανε ότι δύσκολα θα επιστέψει η πιστωτική ικανότητα των τραπεζών στους χαλαρούς όρους χρηματοδότησης του παρελθόντος.

Ο κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα, αναφέρθηκε στο ζήτημα ρευστότητας που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και πρότεινε ως λύση την αναχρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω των δανείων. Στην ευθύνη του κράτους για τη σημερινή οικονομική κρίση και κατ’ επέκταση των τραπεζών, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο κ. Θεόδωρος Βάρδας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.