ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ETΕ: Συνωστισμός θεσμικών

11:31 - 13 Ιουν 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μάχη μεταξύ ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων και εγχώριων θεσμικών συμπεριλαμβανομένων και των περισσότερων ταμείων θα διεξαχθεί για τα δικαιώματα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας, με στόχο τη χρηματοδότηση της Finansbank.

Πηγές στην Εθνική εκτιμούν ότι τα δικαιώματα που δεν θα ασκηθούν θα αποτελούν πολύ  μικρό ποσοστό των συνολικών, και ότι η αύξηση κεφαλαίου θα είναι επιτυχής.

Ήδη, ισχυρά funds και επενδυτικοί οίκοι προετοιμάζονται ώστε να λάβουν το μεγαλύτερο μέρος της πίτας των δικαιωμάτων, τα οποία ανέρχονται σε 339,26 εκατ. και παράλληλα στηρίζουν τη μετοχή της Εθνικής, προβαίνοντας σε μαζικές αγορές ώστε να διατηρηθεί η μετοχή περί τα 30 ευρώ.

Πάντως, και ενώ το κλίμα φαίνεται ότι γέρνει σαφώς υπέρ των σχεδιασμών της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας, το μεγάλο στοίχημα επικεντρώνεται στην αντίδραση της μετοχής μετά την αποκοπή του δικαιώματος την ερχόμενη Τετάρτη ή κατά το πιθανότερο την Πέμπτη.

Πριν λίγες ημέρες, η διοίκηση της Εθνικής είχε σειρά επαφών με ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια από τα οποία ζητήθηκε να στηρίξουν την προσπάθεια αύξησης κεφαλαίου και να ανακόψουν την πτωτική πορεία της μετοχής λόγω των ρευστοποιήσεων από μικρομετόχους, οι οποίοι σχεδιάζουν να αγοράσουν δικαιώματα.

Οι αγοραστικές παρεμβάσεις απέδωσαν και η Εθνική, εν μέσω αρνητικού κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια κατάφερε  να κινηθεί ανοδικά και να σταθεροποιηθεί περί τα 30 ευρώ.

Οι ξένοι, για τη στήριξη που παρείχαν, αφού η Εθνική δεν μπορεί να επαναγοράζει μετοχές της λόγω αύξησης κεφαλαίου, είναι σαφές ότι θα τύχουν στο βαθμό που θα καταστεί εφικτό, ευνοϊκής αντιμετώπισης στα τυχόν αδιάθετα δικαιώματα. Είναι πάντως πολύ πιθανό το μεγαλύτερο μέρος των αδιάθετων δικαιωμάτων να καλυφθεί από ξένους θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αυξήσουν το ποσοστό τους από το 40% στο 43-44%. Ο αρχικός στόχος για  50% μάλλον δεν θα επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με πηγές στην Εθνική Τράπεζα, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί υπέρ της αύξησης κεφαλαίου  είναι τέτοιο που επιτρέπει την εκτίμηση να μην ανοίξει το βιβλίο προσφορών ουσιαστικά, και από τις προεγγραφές να καλυφθούν τα δικαιώματα.

Επίσης, θα πρέπει να θεωρείται περίπου  δεδομένο ότι τα ταμεία θα συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο ποσοστό στην άσκηση των δικαιωμάτων, ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα ταμεία που δεν θα ασκήσουν τα δικαιώματα τους, εξέλιξη που θα συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού τους.

Μάλιστα, ο υπουργός Απασχόλησης κ. Τσιτουρίδης φαίνεται ότι έχει δώσει το πράσινο φως στα ταμεία που ελέγχονται από το υπουργείο να συμμετάσχουν, ενώ παρέχονται και ορισμένες νομικές διευκολύνσεις.

Σημειώνεται ότι το ΙΚΑ, με ποσοστό 1,5%, το Ταμείο Νομικών, το Ταμείο Κύριας Σύνταξης  της Εθνικής θα ρευστοποιήσει ομολογίες ώστε να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου,   το Ταμείο Αυτασφάλισης με ποσοστό 2%, το Ταμείο Υγείας με ποσοστό 0,7% η Εκκλησία με ποσοστό 1,5%  και άλλα Ταμεία θα ασκήσουν τα δικαιώματα τους. Ωστόσο, το Επικουρικό Ταμείο της Εθνικής αδυνατεί να ασκήσει τα δικαιώματα ενώ το Ταμείο Συνταξιούχων  ΤΕΒΕ με ποσοστό 1,35%, το ΤΑΠΙΛΤΑΤ με ποσοστό 0,15% και ενδεχομένως άλλα 3-4 Ταμεία ή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου δεν θα ασκήσουν τα δικαιώματα τους.

Εκτιμάται ότι τα δικαιώματα που δεν θα καλυφθούν θα ανέλθουν στα 15 εκατ. με maximum  20 εκατ. που αντιστοιχεί περίπου στο 4,5% - 5,8%  των συνολικών δικαιωμάτων της αύξησης κεφαλαίου.

Τα δικαιώματα που δεν θα καλυφθούν στην πρώτη φάση θα περάσουν στη δεύτερη φάση όπου  οι νυν μέτοχοι θα  αγοράσουν έως και 4πλάσιο αριθμό δικαιωμάτων θα ολοκληρωθεί η αύξηση  επιτυχώς χωρίς την παρέμβαση των τραπεζών εγγυητών.

Οι εγγυή

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.