ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Emporiki: Παρασκηνιακό παιχνίδι με εκθέσεις ξένων οίκων

14:10 - 14 Ιουν 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σκληρό παρασκηνιακό παιχνίδι με επίκεντρο την ιδιωτικοποίηση της Emporiki παίζεται από χθες με τις εκθέσεις των ξένων οίκων να σπεύδουν να επισημάνουν ότι τα 23,50 ευρώ δεν αποτελούν τη δίκαιη τιμή της τράπεζας ενώ το θέμα έχει λάβει και πολιτική διάσταση.

Η Credit Agricole προσέφερε τίμημα με P/BVστα 3,3 ευρώ όταν η αντίστοιχη προσφορά της Εθνικής για την Finansbank ήταν χαμηλότερη. Συν τοις άλλοις η Finansbank απευθύνεται σε μια σαφώς μεγαλύτερη αγορά έναντι της ελληνικής.

Παρ΄ όλα αυτά η UBS σε έκθεση της ανέφερε ότι η προσφορά της Credit Agricole είναι πολύ χαμηλή και διατηρεί την τιμή στόχο τα 37 ευρώ , η Citigroup, ο σύμβουλος του δημοσίου, αναφέρει ότι δεν δικαιολογείται τόσο υψηλό discount και θέτει τιμή στόχο τα 33 ευρώ και η Merril lLynch θέτει ως τιμή στόχο τα 25 ευρώ.

Είναι σαφές ότι η UBS όπως και η Citigroup, το προηγούμενο διάστημα είχαν συστήσει στους πελάτες τους να αγοράσουν μετοχές της Emporiki. Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξαν αγορές και στα επίπεδα των 27-29 ευρώ.

Η προσφορά της CreditAgricole ουσιαστικά αφήνει εκτεθειμένους τους ξένους οίκους – UBS, Citigroup - στους πελάτες τους και εγείρονται ερωτηματικά για τον χρόνο που επέλεξαν ώστε να δημοσιοποιήσουν τις «αντιρρήσεις» τους για την προσφορά της Credit Agricole.

Η προσφορά της γαλλικής τράπεζας θα πρέπει να αξιολογηθεί με βάση τις προοπτικές κερδοφορίας της. Για το 2006 τα κέρδη εκτιμώνται στα 150 εκατ ευρώ και το 2007 στα240 εκατ ευρώ.

Αντιδράσεις στην προσφορά της CreditAgricoleυπήρξαν και από πολιτικούς παράγοντες. Ήδη η αντιπολίτευση τονίζει ότι η Emporiki πωλείται πολύ φθηνά.

Πάντως σε κάθε περίπτωση η έννοια του φθηνού ή ακριβού είναι σχετικές.

Η CreditAgricoleέχει εγγράψει το 8,8% της Emporikiστην τιμή των 8,5 ευρώ δηλαδή προσέφερε 167% υψηλότερο τίμημα ανά μετοχή από την τιμή που έχει εγγράψει στα βιβλία της την Emporiki.

Αν η μετοχή της Emporikiδιαπραγματευόταν στα 15 ευρώ όπου βρισκόταν προ 1-2 ετών η προσφορά των 23,5 ευρώ δεν θα ήταν ορθολογική;

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.